Οι καλύτερες μέχρι στιγμής ταινίες που βασίστηκαν σε τίτλους βιντεοπαιχνιδιών

Παρουσιάζεται μεγάλη δυσκολία στην μετατροπή τίτλων βιντεοπαιχνιδιών σε αξιόλογες ταινίες για την μεγάλη οθόνη, εξού και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των ταινιών αυτών, η βαθμολογία κυμαίνεται από μέτριες έως και πολύ χαμηλές αξιολογήσεις.

Όπως και στις ταινίες βασισμένες σε comics, το Hollywood χρειάστηκε αρκετές προσπάθειες για να προβάλει με ορθό τρόπο τις ταινίες αυτές για να φθάσουν σε σημείο να θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες σε κριτικές και έσοδα. Η ίδια μεταχείριση φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί και στις ταινίες βασισμένες σε τίτλους βιντεοπαιχνιδιών, με την ελπίδα ότι θα αρχίσει η παραγωγή ποιοτικών ταινιών τίτλων video games σύντομα.

Λόγω του ότι υπάρχουν αρκετές ταινίες βασισμένες σε τίτλους βιντεοπαιχνιδιών, εμείς επικεντρωθήκαμε στις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του κινηματογράφου και σε αυτές που απέσπασαν καλύτερες κριτικές.

Mortal Kombat (1995)

Μετά από κάποιες τραγικές προσαρμογές βιντεοπαιχνιδιών σε ταινίες που προηγήθηκαν, φαινόταν ότι δεν θα ξανακυκλοφορήσει ταινία με αυτή τη συνταγή στις αρχές του 1990. Ωστόσο η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του Mortal Kombat το 1995, κράτησε την ιδέα των ταινιών βασισμένων σε τίτλους βιντεοπαιχνιδιών ζωντανή. Τρεις πολεμιστές οδηγούνται σε ένα μυστηριώδες νησί για να λάβουν μέρος σε ένα τουρνουά μάχης κομβικής σημασίας για τη διάσωση του πλανήτη. Δεν αποτελεί ποιοτική ταινία, αλλά είναι πολύ διασκεδαστική. Υπάρχουν εκπληκτικές σκηνές δράσης και τα εφέ ήταν εντυπωσιακά για την εποχή. Απεικονίζει ορθά τους χαρακτήρες από το παιχνίδι. Το καλύτερο κομμάτι της ταινίας ήταν το soundtrack της, το οποίο συγκαταλέγεται στα καλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα soundtracks ταινιών. Ακολουθήθηκε από το υποδεέστερο Mortal Kombat: Annihilation το 1997.


Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Η πρωταγωνίστρια μας προσπαθεί να σώσει τον κόσμο αντιμετωπίζοντας μια μυστική οργάνωση που έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει στο χρόνο. Διασκεδαστική ταινία που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2001. Εξαιρετική η Angelina Jolie που ενσαρκώνει την πιο διάσημη γυναίκα ηρωίδα στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και αποτέλεσε την τέλεια ηθοποιό για να υποδυθεί τον ρόλο. Ταυτίζεται άψογα με την πρωταγωνίστρια μας στην ομορφιά, δύναμη και εξυπνάδα. Ο Daniel Craig μέσω της ταινίας αυτής, ανέβασε τις μετοχές του στο Hollywood, ανοίγοντας του τον δρόμο προς τον ρόλο του James Bond και να θεωρείται εκ των κορυφαίων ερμηνειών του διάσημου πράκτορα. Αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία αποφέροντας τις περισσότερες εισπράξεις ταινίας δράσης με πρωταγωνίστρια γυναίκα.


Ακολούθησε το Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life το 2003 με την Angelina Jolie να πλαισιώνουν οι πολύ καλοί ηθοποιοί Gerard Butler και Djimon Hounsou, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια για τις σκηνές δράσης της.

Final Fantasy: The Spirits Within (2001)

Αποτέλεσε την πρώτη φωτορεαλιστική animated ταινία που δημιουργήθηκε σε υπολογιστές και την πιο ακριβή παραγωγή ταινίας που βασίζεται σε τίτλο βιντεοπαιχνιδιού. Απέσπασε ανάμεικτες κριτικές με θετικές όσο αφορά των ρεαλιστικό animation των χαρακτήρων. Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανήλθε στα 137 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα στα 85 εκατομμύρια εξού και χαρακτηρίστηκε ως box office bomb (ταινίες που κυκλοφορούν στους κινηματογράφους και δεν καλύπτουν τα έξοδα τους μέσω των εσόδων). Μεταφερόμαστε στο έτος 2065, όπου εξωγήινοι εισβάλλουν στον πλανήτη και έχουν σαν στόχο την εξαφάνιση του ανθρωπίνου είδους. Οι ήρωες μας δίνουν μάχη με τον χρόνο για επιβίωση, ανακάλυψη της αληθινής φύσης των εισβολέων και θεραπεία του πνεύματος της Γαίας όπου αργοπεθαίνει οδηγώντας στο τέλος της ανθρωπότητας.


Το 2005 κυκλοφόρησε το Final Fantasy VII: Advent Children απευθείας σε DVD και απέσπασε θετικές κριτικές. Αποτελεί και αυτό animation δράσης και η υπόθεση αφορά τρεις μυστηριώδεις άντρες που απαγάγουν παιδιά που έχουν μολυνθεί από μια άγνωστη ασθένεια. Ο ήρωας μας Cloud Strife ο οποίος υποφέρει από την ίδια ασθένεια ξεκινά αποστολή διάσωσης των παιδιών.

Resident Evil Σειρά Ταινιών (2002, Apocalypse 2004, Extinction 2007, Afterlife 2010, Retribution 2012)

Η πιο επιτυχημένη σειρά ταινιών βασισμένων σε βιντεοπαιχνίδια. Η κάθε ταινία της σειράς τα πήγε πολύ καλά στα box office, κυρίως λόγω της υπερβολικής δράσης και των special effects που παρουσιάζονται. Αποτελούν ταινίες τρόμου, όπου πετυχαίνουν τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή. Αρκετές σκηνές της ταινίας είναι ανατριχιαστικές με διάφορα φρικιαστικά τέρατα να εμφανίζονται. Η Capcom με τη σειρά βλέποντας την μεγάλη απήχηση των ταινιών, ενσωμάτωσε στοιχεία τους στα παιχνίδια της σειράς. Απευθύνονται και σε άτομα που δεν έχουν παίξει τα παιχνίδια παρόλο που υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες αναφορές στη σειρά ταινιών που αφορούν τα παιχνίδια.


Silent Hill (2006)

Η Rose ανησυχεί λόγω μιας θανατηφόρας ασθένειας που απειλεί την κόρη της, την Sharon. Έτσι αναζητώντας θεραπεία καταλήγουν στην μυστηριώδη και έρημη πόλη Silent Hill που καλύπτεται από σκοτάδι και κατοικείται από διάφορα πλάσματα. Η Sharon εξαφανίζεται στην πόλη και η Rose αρχίζει την έρευνα για την αναζήτηση της. Μια ελεύθερη έκδοση του διάσημου παιχνιδιού τρόμου της Konami. Ως ταινία τρόμου απέσπασε θετικές κριτικές, αλλά κατακρίθηκε αρκετά γιατί δεν προώθησε στο ευρύ κοινό την ιστορία του ομώνυμου παιχνιδιού της σειράς όπως θα έπρεπε.  Ακολούθησε υποδεέστερο sequel το Silent Hill: Revelation το 2012.


Hitman (2007)

Σοβαρή ταινία με αρκετή χρήση της τεχνικής του slow motion. Πολύ καλή ερμηνεία από τον Timothy Olyphant στον ρόλο του ψυχρού εκτελεστή Agent 47. Ο Agent 47 είναι ένας δολοφόνος που στο πίσω μέρος του λαιμού του έχει ένα barcode tattoo και σκοτώνει για μετρητά. Όταν παγιδεύεται σε μια πολιτική πλεκτάνη αρχίζει την αναζήτηση για το ποιοι τον έχουν στοχοποιήσει. Παρόλο που δεν απέσπασε καλές κριτικές, εντούτοις αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Κυκλοφόρησε reboot της ταινίας το Hitman: Agent 47 το 2015 και απέσπασε χειρότερες κριτικές από την πρώτη ταινία, αλλά και πάλι πήγε πολύ καλά στις εισπράξεις. Ο δολοφόνος αυτή τη φορά συνεργάζεται με μια γυναίκα για να την βοηθήσει να βρει τον πατέρα της και να αποκαλύψει τα μυστικά της καταγωγής της.


Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Επική περιπέτεια δράσης που διαδραματίζεται στη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Περσίας. Ένας πρίγκιπας και μια πριγκίπισσα συνεργάζονται για προστασία από τις σκοτεινές δυνάμεις ενός αρχαίου δώρου από τους Θεούς που έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει την Άμμο του Χρόνου και να αναστρέφει τον χρόνο. Υπάρχει μπόλικη δράση με ξιφασκίες, μαγεία και αμμώδη εδάφη. Χαρακτηρίστηκε ως διασκεδαστική ταινία που μας μεταφέρει την απόλαυση του βιντεοπαιχνιδιού. Αρκετοί το θεωρούν ως την κορυφαία μεταφορά τίτλου βιντεοπαιχνιδιού σε ταινία. Εισπρακτικά τα πήγε εξαιρετικά, καθώς απέφερε πέραν των 335 εκατομμυρίων δολαρίων ανά το παγκόσμιο, ενώ είχε προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου.

Υ.Γ. Λόγω του ότι έπρεπε να επιλέξουμε περιορισμένους τίτλους ταινιών αφήσαμε κάποιες ταινίες εκτός της λίστας που αξίζουν αναφοράς όπως Pokémon: The First Movie (1998), Doom (2005), Max Payne (2008), Need for Speed (2014), The Angry Birds Movie (2016), Warcraft (2016).

gif

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s