Οι ρίζες των σύγχρονων RPG – Μέρος Α

Οι ρίζες των σύγχρονων RPG (role playing games) πάνε μερικές δεκαετίες πίσω στα πρώτα επιτραπέζια παιχνίδια ρολών αλά Dungeons And Dragons και όχι μόνο.  Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα πάμε μαζί ένα ταξίδι στον χρόνο εξετάζοντας πως άλλαξε αυτό το είδος Video Game.

Όλοι οι Gamers σε κάποια φάση της ζωής τους ήρθαν σε επαφή με ένα RPG είτε αυτή η εμπειρία ήταν παίζοντας Πόκεμον στην αυλή του σχολείου, είτε κυνηγώντας τον Sephiroth στο Final Fantasy 7, είτε φορμάροντας materials ή Honor στο ψηφιακό ναρκωτικό που ονομάζετε World of Warcraft.

Θυμάμαι το πρώτο Παιχνίδι RPG που έπαιξα σε ηλικία 7-8 χρονών ήταν το Phantasy Star 4: The End Of The Millenium. Σαν παιχνίδι ήτανε αρκετά περίπλοκο σε σχέση με οτιδήποτε άλλο είχαν τα πλείστα παιδιά της ηλικίας μου. Με εξοικείωσε με Έννοιες όπως Level, Hp (health Points), EXP (experience Points ), MP (Magic Points)  έννοιες τις οποίες ο Dave Arneson και Gary Gygax χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στην πρώτη Έκδοση του Dungeons and Dragons το 1974.

Τα πρώτα Παιχνίδια ρόλων άρχισαν να εμφανίζονται αρχές της δεκαετίας του 80. Ήταν όλα τους αρκετά βασικά ( σκότωσε τέρατα, πάρε εμπειρία, ανακάλυψε θησαυρούς και τερμάτισε το παιχνίδι). Στα μέσα αυτής της δεκαετίας ήρθε το Ultima IV:  Quest Of the Avatar σαν Gameplay δεν διέφερε πολύ από άλλα παιχνίδια του καιρού του… Αλλά σαν παιχνίδι πρωτοτύπησε με ένα πολύ απλό τρόπο.

Στην αρχή του παιχνιδιού σου παρουσίαζε μια σειρά από ηθικά διλήμματα και εσύ απαντούσες ανάλογα. Ο αρχικός σου χαρακτήρας διαμορφωνόταν ανάλογα με τις ηθικές ( ή ανήθικες) επιλογές που έκανες στην αρχή. Αυτό ψήλωσε τα πρότυπα για όλα τα παιχνίδια που θα ακολουθούσαν γιατί σαν παιχνίδι σε απορροφούσε, έδινε βάρος και σημασία στις επιλογές που θα έκανες.

Λίγα χρόνια μετά τον Δεκέμβριο του 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι Final Fantasy για το Nintendo Entertaiment System (NES). Αυτή η κυκλοφορία και μόνο σηματοδότησε την αρχή μιας υπέροχης εποχής για το είδος, τα standards πλέον ανεβαίνουν κατακόρυφα εισάγοντας πιο λεπτομερείς sprites *(ένα γραφικό υπολογιστή που μπορεί να μετακινηθεί στην οθόνη ως μια ενιαία οντότητα). Σχεδόν 30 χρόνια μετά  το Final Fantasy  έχει 21+ παιχνίδια στην συλλογή του δηλώνοντας πόσο δημοφιλές και σημαντικό είναι.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ρίζες των σύγχρονων RPG – Μέρος Β

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s