American Gods: Το πολυδιαβασμένο βιβλίο του Neil Gaiman γίνεται τηλεοπτική σειρά

«American Gods» η νέα σειρά από το Starz πάνω στο σύγχρονο μυθιστόρημα φαντασίας του Neil Gaiman, θα ξεκινήσει την Κυριακή 30 Απριλίου. Και όπως φαίνεται αυτό το έργο τέχνης είναι γεμάτο σύννεφα και παραδοξότητα.

Το «American Gods» ρίχνει στην αρένα τους Παλιούς Θεούς ενάντια στους Νέους Θεούς, με τους αρχαίους να φοβούνται ότι θα πέσουν στην λήθη καθώς οι πιστοί τους πεθαίνουν ή έχουν παρασυρθεί από τα χρήματα, την τεχνολογία, και την διασημότητα που προσφέρονται από τους νεότερους θεούς.

Ο Shadow Moon (Ricky Whittle) είναι ένας πρώην κατάδικος που κλυδωνίζεται από τον πρόσφατο θάνατο της γυναίκας του και γίνεται σωματοφύλακας και συνταξιδιώτης του παράξενου κυρίου Wednesday (Ian McShane). Αλλά στην πραγματικότητα, ο κύριος Wednesday είναι μια ισχυρή παλιά θεότητα, σε μια αποστολή από την μια άκρη της Αμερικής στην άλλη, για για να χτίσει έναν στρατό και να διεκδικήσει εκ νέου την δόξα που έχασε .

Όταν ο αγαπημένος sci-fi / fantasy συγγραφέας Neil Gaiman ξεκίνησε να γράψει το κλασσικό μυθιστόρημα του το 2001 «American Gods», το έκανε με το μάτι ενός μετανάστη. Αυτός ο Άγγλος με μια βασανιστική αγάπη για την μυθολογία έκανε ένα τεράστιο οδικό ταξίδι συγγραφής, διασχίζοντας την χώρα απο την μια άκρη στην άλλη με βάση το χρονικό της ιστορίας των θεών που πολλοί μετανάστες είχαν φέρει στις αμερικανικές ακτές.

«Έγραψα το πρώτο κεφάλαιο σε ένα ταξίδι με το τρένο από το Σικάγο στο Σαν Ντιέγκο». Λέει ο Gaiman. «Και συνέχισα το ταξίδι, και συνέχισα να γράφω. Οδήγησα από τη Μινεάπολη στη Φλόριντα από παράδρομους, ακολουθώντας διαδρομές που πίστευα ότι ο Shadow θα ακολουθούσε. Έγραφα, και μερικές φορές, όταν κολλούσα, ταξίδευα ξανά. Έφαγα κρεατόπιτες στην Upper Peninsula και Hush Puppies στο Κάιρο. Έκανα ότι μπορούσα να μην γράψω για ένα μέρος που δεν το είχα δει. Έγραψα στο βιβλίο μου σε πολλά σημεία: σε σπίτια στη Φλόριντα, σε ένα εξοχικό στην λίμνη Ουισκόνσιν και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας.» Η σειρά κρατά έναν καθρέφτη στις πολιτικές όψεις της χώρας που οι θεατές μπορεί να έχουν συνηθίσει να αγνοούν.

Το «American Gods» είναι το ίδιο ένα οδικό ταξίδι. Ο Mr. Wednesday (Ian McShane) είναι μια περσόνα του νορβηγού θεού Odin και ο σκοπός του να βεβαιωθεί ότι οι παλαιοί θεοί, που ήρθαν μαζί με τους μετανάστες όπως και ο ίδιος δεν θα εξαφανιστούν, καθώς οι Αμερικανοί αρχίζουν να λατρεύουν νέες θεότητες όπως τα Media και την Technology. Με άλλα λόγια, είναι ένας πόλεμος μεταξύ της διατήρησης των πολιτιστικών παραδόσεων σε σχέση με την αφομοίωση. Και στις μέρες μας εξακολουθεί η μετανάστευση να είναι στο επίκεντρο της τρέχουσας συζήτησης.

Mr. Wednesday (Ian McShane) and Shadow Moon (Ricky

Όταν τελείωσα το συγκεκριμένο βιβλίο ένιωσα ότι είχε ανοιχτεί μπροστά μου μια όψη της αμερικανικής ηπείρου που δεν την είχα σκεφτεί ποτέ. Ελπίζω η σειρά να μας δείξει αυτήν την ιδιαίτερη ματιά του συγγραφέα. Το κοινό πάντως που παρακολούθησε την παγκόσμια πρεμιέρα στις 11/03 στο φεστιβάλ SXSW στο Austin, στο Texas, εν αναμονή της πρεμιέρας της 30ης Απριλίου, δήλωσαν ενθουσιασμένοι.

Η τέχνη και η ψυχαγωγία είναι, πάνω από όλα, οι μεγάλοι ενοποιητές. Αν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι σημαντικές δημιουργικές δυνάμεις για να αποκαλύψουν τις μυστικές γωνιές μιας χώρας και τις παραδόσεις που ενώνουν όσο κι αν χωρίζουν, τότε το «American Gods», μπορεί να ξεπεράσει την απλή αφήγηση για να γίνει η ουσία των μύθων και θρύλων. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας του Gaiman είναι ότι δεν έχει σημασία τι μπορεί να λέει ο Odin. Υπάρχει αρκετός χώρος σε αυτήν την μεγάλη χώρα για όλους – αν είναι παλιοί ή πρόσφατα αφιχθέντες.

Ο Neil Gaiman εξηγεί πώς γεννήθηκε το βιβλίο:

«Θεοί πεθαίνουν. Και όταν πραγματικά πεθαίνουν δεν τους μοιρολογεί και δεν τους θυμάται κανείς. Οι ιδέες είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν παρά οι ανθρώποι, αλλά τελικά σκοτώνονται και αυτές».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s