The Guardians: Οι ρώσοι Avengers είναι εδώ!

Η Ρωσία μπαίνει δυναμικά στην superhero σκηνή με μία αποκλειστικά δικιά της ταινία, το “The Guardians”. Η ταινία παίρνει στοιχεία από παραγωγές όπως Avengers, Guardians of the Galaxy, Fantastic 4, όμως καταφέρνει επίσης να είναι μοναδική.

Το “The Guardians” χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεναρίου και πληθώρα από όλα τα υπόλοιπα. Είναι σαν να έχει γραφτεί από μικρό παιδί, και να έχει υλοποιηθεί από επαγγελματίες. Και παρ’όλα αυτά, παραμένει διασκεδαστικότατο!

Déjà vu

Η υπόθεση της ταινίας είναι όσο πιο απλή γίνεται: Ένας κακός με υπερδυνάμεις έχει ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο να κατακτήσει τον κόσμο. Η Ρώσικη κυβέρνηση δημιουργεί μία ομάδα υπερηρώων για να τον σταματήσει. Η ομάδα αυτή; Ένας με τηλεκίνηση, μία γυναίκα που γίνεται αόρατη όσο είναι βρεγμένη (!!!), ένας με υπερταχύτητα και κάποιος που μπορεί να γίνει… αρκούδα!

Η απουσία σεναρίου πλαισιώνει όλη την ταινία. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, επειδή η ταινία δεν χαραμίζει καθόλου χρόνο σε αχρειάστες σκηνές και τον αφιερώνει μόνο όπου χρειάζεται. Κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση, χωρίς να γίνεται βαρετή ούτε λεπτό. Κάθε σκηνή φαίνεται να είναι απλά τοποθετημένη για να δικαιολογήσει την επακολουθόμενη δράση. Κάθε πρόταση κάθε χαρακτήρα είναι πάνω στο νόημα, χωρίς να κουράζει καθόλου.

Η ερμηνεία του κάθε ηθοποιού είναι ξύλινη και ρομποτική, χωρίς την παραμικρή απόπειρα υποκριτικής ή ένδειξης συναισθήματος. Η απόπειρα χιούμορ και οι συναισθηματισμοί μπορούν να προκαλέσουν γέλιο, ίσως για τους λάθος λόγους. Κάθε χαρακτήρας είναι ένα στερεότυπο, κάθε ατάκα είναι ένα κλισέ. Η ταινία είναι φτιαγμένη τελείως σαν να διαβάζεις κόμικς ή να παίζεις κάποιο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να απωθήσει όσους ψάχνουν ποιότητα -τότε καλύτερα να μην δουν τέτοια ταινία- και να διασκεδάσει άλλους. Φαίνεται πως δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό της και οι σκηνοθέτες ήξεραν τι έκαναν. Ήθελαν να την κρατήσουν απλή.

guard3

In Soviet Russia, the bear guns you down.

Εδώ είναι που τελειώνουν τα πιθανά αρνητικά. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, η ταινία όχι μόνο φτάνει τις προσδοκίες μας, αλλά τις ξεπερνάει. Η λήψη κάθε σκηνής έχει γίνει με εντυπωσιακά οργανωμένο τρόπο. Ο οπτικοακουστικός τομέας σε εκθαμβώνει. Η κάμερα είναι πάντα τοποθετημένη κατάλληλα, για να περάσει κάθε σκηνή ακριβώς την εικόνα που θέλει χωρίς exposition. Υπάρχει μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, σε σημείο που η ταινία είναι αψεγάδιαστη.

Τα εφέ και τα animation είναι κορυφαίας ποιότητας -δεδομένου του budgjet- δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα οποιοδήποτε Χολυγουντιανό blockbuster. Είναι αρκετά προσεγμένα. Το CGI έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά δημιουργικά, με πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο. Όσον αφορά την δράση; Είναι πραγματικά ανεπανάληπτη. Είναι εφάμιλλη με το Avengers και τις υπόλοιπες αντίστοιχες ταινίες του Hollywood. Ίσως άλλες ταινίες θα πρέπει να παραδειγματιστούν από το “The Guardians”. Με περισσότερο budget, σίγουρα μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν Χολυγουντιανή παραγωγή.

Κάθε υπερήρωας χρησιμοποιεί έξυπνα τις υπερδυνάμεις του, με την κατάλληλη επεξεργασία, επιμέλεια και παρουσίαση σκηνών ώστε η δράση να εξιτάρει τον θεατή. Δεν κάνουν άπειρα cuts όπως γίνεται τελευταία στις αμερικάνικες παραγωγές, με τις μάχες να έχουν την κατάλληλη σκηνοθεσία και επιμέλεια ώστε να είναι καλογυρισμένες και χορταστικές.  Οι σκηνές αυτές είναι αξιομνημόνευτες -εδώ έχει γίνει τέλεια υλοποίηση μίας αρκούδας που κρατάει πολυβόλο, πως να μην είναι;

guard5

Τελική ετυμηγορία; Η ταινία είναι ανάλαφρη. Μίαμιση ώρα guilty pleasure. Όποιος σκοπεύει να την δει, ξέρει ακριβώς τι θα αντιμετωπίσει. Έχει σκοπό απλά να ψυχαγωγήσει. Και τα καταφέρνει στο έπακρο. Όσοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν το “The Guardians” για αυτό που είναι, δεν θα χάσουν. Η ταινία αξίζει συγχαρητήρια που έκανε την ανώτατη δυνατή προσπάθεια σε όλους τους τομείς πέρα από σεναρίου, και δεν επαναπαύτηκε στο ότι θα έχει σίγουρα κέρδη από λάτρεις φαν υπερηρώων, τα κορυφαία εφέ και τα υποσχόμενα trailer. Παραδίδει ακριβώς ότι υποσχέθηκε.

Οποιοδήποτε sequel, ή έμπνευση για αντίστοιχη ταινία, θα είναι ευπρόσδεκτα. Αν γίνει εξίσου καλή δουλειά σε όλους τους υπόλοιπους τομείς πέρα από τον οπτικό, μπορεί ακόμα να γίνει και αριστούργημα. Το Imdb γενικά δεν έχει ενθουσιαστεί με το The Guardians, έχοντας rating 3.8 προς το παρόν. Ίσως όμως είναι αρκετά άδικοι μαζί του. Αν πάρουμε την ταινία για αυτό που είναι, χωρίς να κοιτάμε συμβατικά κριτήρια, αξίζει ακράδαντα.

 

Διαβάστε ακόμα:

gif01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s