“Occultic; Nine”: Δράση, μυστήριο, μεταφυσική σε μία συγκλονιστική σειρά!

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ευθύς αμέσως ότι μιλάω για τις ιδέες της σειράς, την πλοκή και όχι για την εκτέλεση. Όχι ότι η εκτέλεση ήταν απαραίτητα κακή, αλλά έπασχε σε κάποια σημεία που θα δούμε στη συνέχεια. Πάμε λοιπόν να μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Επίσης εδώ θα σας προειδοποιήσουμε, γιατί έρχονται spoilers!

Μέσα από περιγραφές θα φανταζόταν κανείς ότι πρόκειται για άλλη μια κλισέ ιστορία με “σκεπτικιστές” πρωταγωνιστές που τους φέρνει κοντά μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα και καταλήγουν να εξερευνούν το μεταφυσικό αλά Greek Paranormal Society. Για καλή μας τύχη όμως, ενώ ο σκελετός μπορεί να έχει κοινά με την πιο πάνω περιγραφή, το περιεχόμενο απέχει πολύ απ’ αυτό.

Η σειρά είναι βασισμένη στα light novels του Chiyomaru Shikura, του δημιουργού του “Steins;Gate”, o οποίος δεν μας αφήνει περιθώρια να αναμένουμε μέτρια και τεμπέλικα σενάρια. Η ιστορία μας ξεκινάει εν μέσω της εφαρμογής μιας πολύ μεγάλης συνομωσίας. Μια φαρμακευτική εταιρία κολοσσός έχει αναπτύξει μια ουσία, το Scandium, το οποίο συγχρονίζει τις δονήσεις των κυμάτων ενός πνεύματος με τον απτό-υλικό κόσμο, προσφέροντας στην ουσία αθανασία (η σειρά προφανώς μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες).

Σκοπό έχουν να πουλήσουν την τεχνητή αυτή αθανασία σε πολλούς ματαιόδοξους ζάμπλουτους που ασκούν έλεγχο και επιρροή ανά το παγκόσμιο, αποκτώντας έτσι οι ίδιοι την απόλυτη κυριαρχία από τα παρασκήνια. Η εταιρία χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία που διευθύνει σαν βιτρίνα για να βρίσκει συμβατά “πειραματόζωα” μέχρι να τελειοποιήσει τον συγχρονισμό. Οι ασθενείς-πειραματόζωα στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές “απορρίπτονται” με διάφορους ευφάνταστους τρόπους. Παράλληλα, για μεγάλο χρονικό διάστημα καλλιεργούν και προάγουν τo occult στην κοινή γνώμη μέσω ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε όταν οι ιδιαίτεροι θάνατοι των ασθενών τους έρχονται στο επιφάνεια, η προσοχή να στρέφεται μακριά από αυτούς και να αποδίδεται σε μεταφυσικά αίτια.  Ένα εξαιρετικό,  πανούργο σχέδιο στο οποίο όμως ο πρωταγωνιστής μας και η παρέα του αποτέλεσαν μια μη ελεγχόμενη μεταβλητή.

Ποιός είναι όμως αυτός ο πρωταγωνιστής μας που καλείται να σώσει την κατάσταση; Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας NEET πρώτης τάξεως και διαχειριστής του KiriKiri Basara, ενός site που μέσα σ’ όλη αυτή την occult φρενίτιδα προσπαθεί να καταρρίψει με καυστικό χιούμορ όλες τις φήμες περί μεταφυσικού. Με τη βοήθεια λοιπόν της κόρης του Nikola Tesla (whaaaaaatt?!?) και τους υπόλοιπους χαρακτήρες-κλειδιά που προστίθενται σιγά σιγά στην ομάδα, εξερευνούν την φύση και την υπόσταση των φαντασμάτων και της ροής του χρόνου ανάμεσα στους δύο ξεχωριστούς αλλά αλληλεπικαλυπτόμενους κόσμους, μέχρι την μεγάλη αποκάλυψη (τόσο στο κοινό όσο και στους ίδιους τους χαρακτήρες) ότι και οι ίδιοι έχουν πεθάνει και έχουν γίνει φαντάσματα στα πλαίσια των πειραμάτων της εταιρίας.

Άψογα μέχρι εδώ καθώς συνήθως, όταν σειρές καταπιάνονται με τέτοια θέματα, υπάρχει ένα όριο στο βάθος που μπορούν να κυμανθούν. Οι περισσότερες ιστορίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μεταφυσικό από μια “επιστημονική” σκοπιά αλλά καταλήγουν με το εξώγαμο του Deepak Chopra και της Λίτσας Πατέρα. Σ’ αυτόν τον τομέα θεωρώ ότι το “Occultic; Nine” τα καταφέρνει μια χαρά. Ο Shikura παρέδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή χωρίς να το παρατραβήξει με τα συνήθη και κενά “επιστημονικά” mumbo jumbo.

Δυστυχώς όμως έπασχε όπως είπαμε και στην αρχή σε άλλoυς τομείς. Με το πιο προφανές θέμα του να είναι αυτό του pacing. Λόγω του ότι υπήρχε συμβόλαιο για μία σεζόν, η παραγωγή αναγκάστηκε να συμπιέσει ολόκληρα Volumes σε ένα επεισόδιο (αντί 3-4) με αποτέλεσμα να δέχεσαι έναν αχταρμά πληροφοριών σε πολύ λίγο screentime.

Το κύριο μέσο που χρησιμοποίησαν για να το πετύχουν αυτό είναι να βάζουν τους χαρακτήρες να μιλάνε σε mach 3 και να αναγκάζεσαι εσύ να πατάς pause ανά τακτά διαστήματα μπας και πιάσεις τίποτα. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ναι μεν έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της σειράς αλλά δεν παύει να είναι το ίδιο εκνευριστικό. Ακόμα, εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους, χρειάστηκε να  παραλείψουν διάφορα γεγονότα/στοιχεία.

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε κάποια plot holes και κυρίως πολλά (πολλά όμως) loose ends στο κλείσιμο. Ειδικά στο τέλος η πλοκή κινείται με ταχύτητες φωτός, ο θεατής βλέπει αρκετά πράγματα που δε βγάζουν νόημα αλλά αναμένεται από αυτόν απλά να τα δεχτεί και να συνεχίσει ενώ η σειρά πέφτει και στο κλισέ του κεντρικού ήρωα που καταφέρνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να ανατρέψει τα σχέδια των κακών μετά από μια ηρωική αυτοθυσία. Όχι ότι το τελευταίο αποτελεί σοβαρό παράπτωμα, μάλλον πλημμέλημα, που όμως δεν τους βγήκε τόσο καλά στην κλιμάκωση.

Ανακεφαλαιώνοντας, το “Occultic; Nine” είχε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες δυστυχώς δεν καταφέρανε να χειριστούνε και να αναπτύξουν με τον καλύτερο τρόπο, κυρίως λόγω χρόνου. Παρόλα αυτά αξίζει και με το παραπάνω την προσοχή του κοινού. Επίσης δυστυχώς, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα 2η σεζόν ή (ιδανικότερα) κάποια specials. Αυτό θα ήταν φανταστικό να το δούμε να γίνεται αφού θα έχουν πια χρόνο να δώσουν λύση στα αναπάντητα ερωτήματα της 1ης και να αναπτύξουν ακόμα καλύτερα τους χαρακτήρες.

Διαβάστε περισσότερα:

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s