Dunkirk – Geek Cultura Review (Χωρίς Spoilers)

Όπως σας υποσχεθήκαμε, σήμερα θα έχουμε ένα early review για την νέα κινηματογραφική ταινία του Christopher Nolan, με τίτλο “Dunkirk”, η οποία πολύ σύντομα θα είναι στους κινηματογράφους. Στο παρακάτω κείμενο φυσικά δεν θα βρείτε spoilers για την ταινία, αλλά μία ανάλυση της η οποία θα σας προϊδεάσει για το τι πρόκειται να παρακολουθήσετε, και εάν αξίζει τον κόπο να την δείτε.

“Τρομακτικά ρεαλιστική και υπέροχη”

Καταρχάς όταν μιλάς για ταινία του Christopher Nolan, κάποια πράγματα πρέπει να τα θεωρείς δεδομένα. Όπως για παράδειγμα το επίπεδο της ταινίας που πρόκειται να παρακολουθήσεις, την ρεαλιστική απεικόνιση της (έστω και αν είναι επιστημονικής φαντασίας) και την μουσική του Hans Zimmer που θα είναι κορυφαία.

Το Dunkirk είναι μία πολεμική ταινία, με όλη την σημασία της. Η ιστορία μας αφηγείται την εκκένωση της Δουνκέρκης από τις συμμαχικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία υπήρχαν περισσότεροι από 400 χιλιάδες στρατιώτες.

Πρωταγωνιστής στην ταινία ουσιαστικά… δεν υπάρχει. Δεν είναι μία προσωπική ιστορία, αλλά η ιστορία της συγκεκριμένης μάχης και της προσπάθειας για εκκένωση της πόλης. Και όλη αυτή την ιστορία, ο Nolan μας την παρουσιάζει με ψυχρό ρεαλισμό για το τι εστί πόλεμος, και την μάχη που δίνουν οι ήρωες μας για επιβίωση και για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Παράλληλα, μην περιμένετε να δείτε τρελές εκρήξεις και πολλά αίματα. Υπάρχουν πολλοί θάνατοι, πολλές καταπτώσεις αεροπλάνων και βυθίσεις πλοίων, τους οποίους ο Nolan ήξερε πολύ καλά πώς να μας τους παρουσιάσει, χωρίς να μας “εκβιάσει” με εικόνες, σε ένα απόλυτα ρεαλιστικό πλαίσιο.

Η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν εκπληκτική, με υπέροχες σκηνές καθ’ όλη την διάρκεια της. Παράλληλα, από το πρώτο λεπτό που ξεκινούσε η ταινία σε έβαζε στα βαθιά, στον πόλεμο δηλαδή, και σε κρατούσε σε αγωνία μέχρι το τέλος της. Δεν μπορούσες να πάρεις ανάσα, αφού κάθε σκηνή σε κρατούσε σε αγωνία για το τι θα γίνει αργότερα. Η διάρκεια της ταινίας είναι στην 1 ώρα και 46 λεπτά, και αφιερώνεται ολόκληρη στον πόλεμο και την σκληρή πραγματικότητα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την συγκεκριμένη ταινία χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα CGI και εφέ, αφού τόσο οι στρατιώτες, όσο και τα πλοία, τα αεροπλάνα κλπ, ήταν όλα πραγματικά. Σε μία συγκεκριμένη σκηνή μάλιστα είχαν συμμετέχει πέραν των 1500 κομπάρσων, ώστε να μπορέσει να γίνει πραγματική απεικόνιση των γεγονότων.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε πως δεν θα δείτε μία κλασική ταινία τρίπρακτης δομής, αφού ο Nolan έκανε κάτι δικό του. Η ταινία προέρχεται από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες, του στρατού εδάφους, του ναυτικού και της αεροπορίας.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο κομμάτι της αεροπορίας, αφού ο Tom Hardy ήταν για ακόμα μία φορά εκπληκτικός, έστω και εάν και πάλι δεν φαινόταν το πρόσωπο του, αφού για ακόμα μία ταινία ήταν με την μάσκα όλη την ώρα και μιλούσε σαν τον… Bane. Με εντυπωσίασε επίσης ο τρόπος ο οποίος οι τρεις παράλληλες ιστορίες είχαν μπλεχτεί μεταξύ τους, με κοινό φυσικά αποτέλεσμα.

Κλείνοντας…

Το Dunkrick είναι μία από τις κορυφαίες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών. Πρόκειται για ακόμα μία ταινία διαμάντι, από ένα εκ των κορυφαίων σκηνοθετών στον πλανήτη. Αξίζει σίγουρα να την παρακολουθήσετε στον κινηματογράφο και στην συνέχεια να την αποκτήσετε σε Blu Ray για την συλλογή σας.

Διαβάστε ακόμα:

gif01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s