Ο Mad Max συναντάει τα παιδικά μας χρόνια

Οι γεννημένοι την δεκαετία του 80 (άντε και τις αρχές του 90’), σίγουρα έχουμε παρακολουθήσει τα περισσότερα από τα φημισμένα Cartoon της Hanna Barbera, όπως ήταν ο Yogi Bear,  ο Scooby Doo, ο Topcat, οι Flinstones, οι Jetsons κλπ. Εμένα προσωπικά ένα από τα αγαπημένα μου ήταν το Wacky Races, με τον αγαπημένο μου κακό τον Dastardly και τον πιστό του σατανικό σκύλο Muttley.

Το Cartoon της Hanna Barbera βασιζόταν στην κωμωδία του 1965, “The Great Race”, με τους Jack Lemmon, Tony Curtis & Natalie Wood. Στην ταινία υπήρχαν εφτά οχήματα (πολύ περίεργα – Wacky) με πληρώματα (2 άτομα συνήθως) με σκοπό να κάνουν τον αγώνα Νέα Υόρκη προς Παρίσι αλλά από την πλευρά του Ειρηνικού (μέσω Ασίας). Τώρα από την άλλη το Wacky Races, αφορά έντεκα οχήματα με τους οδηγούς τους, τα πληρώματά τους –23 στον αριθμό – και συνήθως κάποια κατοικίδια (βλέπε Dastardly & Mattley). Σκοπός των οδηγών εδώ είναι το ποιος εκ αυτών πάρει τον τίτλο του καλύτερου Wacky Racer κερδίζοντας τους περισσότερους αγώνες. Το Cartoon προβλήθηκε από το κανάλι CBS από τον Σεπτέμβριο του 1968 έως τον Ιανουάριο του 1969 και γυρίστηκαν στο σύνολο 17 διπλά επεισόδια.

Η Hanna Barbera όπως και πολλές εταιρείες Cartoon και παραγωγής ταινιών της εποχής, με τον καιρό και περνώντας πολλά κύματα, κατέληξαν να είναι πρωτεξάδελφα μεγαλύτερων εταιρειών. Στην προκειμένη περίπτωση της Warner Bros και φυσικά με ποιον έχει συνεργασία η WB; Με την αγαπημένη μας Detective Comics Publications (DC εν συντομία), άρα σίγουρα κάποιος από το teamτης DC δεν θα έχανε τον χρόνο να πιάσει στα χέρια του τα σκονισμένα σενάρια της Hanna Barbera (είπαμε όσοι γεννηθήκαμε από το 80 και πριν ή μετά έχουμε πολλά να θυμόμαστε).

Η ιδέα γεννήθηκε από τους Dan DiDio και Jim Lee τον Ιανουάριο του 2016, που έγινε και η επίσημη ανακοίνωση των δύο παιδιών της Time Warner (WB), Hanna Barbera και DC comics με σκοπό την αναβίωση των τίτλων της Hanna Barbera, με την διαφορά ότι θα έχουν άλλο στυλ και φυσικά σχέδιο. Η επιλογή ήταν οι χαρακτήρες αλλά και το σχέδιο να είναι πιο σκοτεινοί και πιο «περίεργοι» από ότι τους ξέραμε. Έτσι αποφασίστηκε να δημιουργήσουν 4 τίτλους (limited edition #1-6)από όλη την σειρά και πιο συγκεκριμένα τα Future Quest, Scooby Doo, The Flinstones, Wacky Races (-land). Η σειρά αυτή ονομάστηκε Hanna – Barbera Beyond

Διαβάζοντας το στόρι σε όλα τα κόμικς της σειράς προτίμησα (και κακώς όπως αποδείχτηκε αργότερα) να ασχοληθώ μόνο με το Wacky Raceland και αυτό γιατί ως λάτρης του Mad Max και ότιδηποτε άλλου  έχει σχέση με την καταστροφή του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε, δεν μπορούσα να αντισταθώ. Έτσι ήρθε το 1ο τευχάκι. Φυσικά δεν διάβασα το πρώτο όπως έχω αναφέρει και πιο παλιά, δεν διαβάζω τα limited μέχρι να ολοκληρωθούν. Έτσι περίμενα να τελειώσει και μπορώ να πω ότι μπήκα πολλές φορές σε πειρασμό να τα διαβάσω ένα, ένα αλλά αντιστάθηκα.

Για αρχή αυτό που μπορώ να πω για το κόμικς είναι ότι σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την χαζοχαρούμενη υφή και χροιά που είχε το Wacky Races αλλά και οι χαρακτήρες δεν είναι αυτοί που ξέρουμε.  Οι χαρακτήρες φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί με βάση τον Mad Max και αυτό μπορούμε να το δούμε από το εξώφυλλο του 1ου τεύχους, όπου η στάση του Dastardly, μας θυμίζει πάρα πολύ τον αγαπημένο μας μετά αποκαλυπτικό Μαχητή των δρόμων, όπως και από τις πρώτες σελίδες που τα οχήματα των αγωνιστών, θυμίζουν πολύ τα οχήματα που έχουμε δει στις ταινίες του Mad Max με την διαφορά, ότι πλέον τα οχήματα έχουν ΤΝ (Τεχνική Νοημοσύνη – Α.Ι.).

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και από εδώ ο εκφωνητής, που μπορεί να τον θυμόμαστε αχνά στο παλιό Cartoon –επειδή ακριβώς δεν τον είχαμε δει ποτέ–  να ανακοινώνει και να προφυλάσσει, προειδοποιώντας, τους διαγωνιζόμενους από τους κινδύνους που υπάρχουν και για τα σατανικά σχέδια του Dastardly. Εδώ από την άλλη ναι μεν δεν τον βλέπουμε, αλλά φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, εκτός των ανακοινώσεων δημιουργώντας ο ίδιος προβλήματα και τοποθετώντας εμπόδια στην διαδρομή για τους διαγωνιζόμενους, κάτι σαν τους Game Makers στο Hunger Games.

Αυτό που με τράβηξε στην ιστορία ήταν, εκτός του post apocalyptic ύφους, ήταν και το γενικό στόρι του κόμικς. Στο Cartoon, οι αγωνιστές-οδηγοί, αγωνίζονταν για να βγουν πρώτοι σε όσους περισσότερους αγώνες μπορούσαν, ώστε να λάβουν το βραβείο του “Wackier Racer”. Στα κόμικς από την άλλη η νίκη, σημαίνει μια θέση στην Utopia, ένα μέρος που δεν το έχει ακουμπήσει η καταστροφή και το χάος του έξω κόσμου, το τελευταίο μέρος που οι άνθρωποι ζουν όπως ζούσαν, πριν την καταστροφή.

Όπως καταλαβαίνουμε, οι οδηγοί είναι διατεθειμένοι και κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν, χωρίς να σκέφτονται ή να λογαριάζουν τις συνέπειες των πράξεών τους, ακόμα κι αν σημαίνει τον θάνατο των υπόλοιπων αγωνιστών. Φυσικά όπως και στο Cartoon, έτσι κι εδώ εξέχουσα θέση έχουν οι Dastardly και Mattley, αν και όπως θα ήταν αναμενόμενο τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να χάνουν και να καταλήγουν στο μπαρ που μαζεύονται, όλοι οι αγωνιζόμενοι που έχουν επιζήσει και καταστρώνουν τα επόμενα σχέδιά τους. Αυτό που παρατηρούμε τέλος είναι ότι οι συνεργασίες και οι προτιμήσεις λείπουν από εδώ σε αντίθεση με το Cartoon.

Φυσικά όσον αφορά τους χαρακτήρες, δεν μπορούμε να είμαστε παραπονεμένοι, μπορεί τα ονόματα και οι αρχικοί χαρακτήρες να είναι ίδιοι (περίπου), αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι έχει προστεθεί το κάτι που τους κάνει άγριους και επειδή τον αγαπητό από παλιά Dastardly τον έχω εξαντλήσει και τον έχω πολύ αναφέρει, θα προχωρήσω στον χαρακτήρα που μπορεί να πέρναγε ψιλό απαρατήρητος αλλά στο Comicτον λάτρεψα.

Το πιστεύετε ή όχι αναφέρομαι στην Penelope (Πηνελόπη) Pitstop. Θα διερωτάστε σίγουρα γιατί το «Πηνελόπη»…. μα φυσικά επειδή στο κόμικς είναι Ελληνίδα, με καταγωγή από την Αίγινα. Εδώ θα ήθελα να κάνω αναφορά στον αγαπητό Costa, για την συμβολή του στην ατάκα στο 3ο τεύχος της εξαλογίας, όπου ο Dastardly με την Penelope, μάχονται με μεταλλαγμένα καβούρια και πετάει την ατάκα «Tha sas kano ouzo mezedes». Η Penelope είναι μια κοπέλα από 25 έως 30 που σώθηκε από την καταστροφή και «άλλαξε» τοποθετώντας μέσα της βιονικά εμφυτεύματα και με ένα χαρακτήρα σκληρό και σίγουρα καμία σχέση με την Penelope Pitstop που ξέραμε από το Cartoon, που πάντα επιζητούσε την βοήθεια των άλλων αγωνιστών. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε τον ενοχικό της χαρακτήρα που δεν κατάφερε να σώσει την αδερφή της και το τρομερό Tattoo που έχει στο αριστερό της μπράτσο με μια αρχαιοελληνική ασπίδα και την Θεά Αθηνά μέσα.

Και τώρα ερχόμαστε στο  πιο σημαντικό κατ’ εμέ μέρος του κόμικς και αυτό είναι το σχέδιο του. Στην συγκεκριμένη δουλειά, ο συγγραφέας Ken Pontac (γνωστός για το Happy Tree Friends), ενώνει δυνάμεις με τον Leonardo Manco (γνωστό για το αγαπημένο μου Blaze of Glory, Hell Blazer και άλλα πολλά που θα ήθελα να αναφέρω εδώ) και με την βοήθεια φυσικά της Marianna Sanzone στο χρωματισμό και έφτιαξαν αυτό το αριστούργημα.

Οι χαρακτήρες είναι τόσο “Twisted” όσο χρειάζεται και μπορώ να πω ότι πολλές φορές ξεφεύγουν σε αντιδράσεις και Gore. Αυτό φυσικά αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό γιατί ο καθένας έχει στο μυαλό του διαφορετικά την αντίληψη του Horror και Gore. Το σχέδιο είναι πολύ ρεαλιστικό και βλέπουμε τόσο στους χαρακτήρες όσο και στο background την λεπτομέρεια και το μαγικό χέρι του Manco που δεν χάνει την ευκαιρία να δώσει μια υφή Western στους χαρακτήρες (βλέπε Dick Dastardly) που δεν με ενοχλεί καθόλου, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος του Wacky Raceland είναι ένας μεγάλος ξερότοπος κατεστραμμένος που θυμίζει έρημο της άγριας δύσης. Τέλος τα χρώματα και η χρήση των σωστών θα έλεγα αποχρώσεων, προσδίδουν στους χαρακτήρες τόσο την ταλαιπωρία – κούραση όσο και την  ψυχολογική τους κατάσταση.

Μιλάμε για μια Limited Series σειρά που θα λατρέψουν σίγουρα οι λάτρεις του Mad Max KAI των θαυμαστών της Hanna Barbera που σίγουρα θα θυμηθούν τα νιάτα τους.

Διαβάστε ακόμα:

gif04

One thought on “Ο Mad Max συναντάει τα παιδικά μας χρόνια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s