Τα 10 πιο ξεχωριστά Θεματικά Anime Τραγούδια (μέρος 1ο)

Τα opening themes ενός anime είναι ένα πραγματικά διασκεδαστικό μέρος της εμπειρίας. Δίνουν τον ρυθμό της σειράς και μας προετοιμάζουν για το τι να περιμένουμε. Πολλές σειρές σε άλλες ηπείρους έχουν καταργήσει τα εναρκτήρια τραγούδια – ακόμη και μερικά κινούμενα σχέδια συνεχίζουν χωρίς αυτά. Αλλά τα anime μας παρουσιάζουν σταθερά, ενάμισι λεπτό μουσικής και κινούμενης εικόνας στην αρχή κάθε επεισοδίου. Συχνά το θεματικό τραγούδι θα λάμπει θριαμβευτικά στο παρασκήνιο. Τα θεματικά κομμάτια των anime μπορεί να είναι ανόητα, διασκεδαστικά, θλιβερά ή γεμάτα δράση. Μερικά από αυτά κερδίζουν μια θέση στη μνήμη κάθε θαυμαστή και συνδέονται αμετάκλητα με την σειρά. Ας δούμε μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα θεματικά τραγούδια που έχουν προσφέρει τα anime. Να είστε σίγουροι ότι θα σιγοτραγουδήσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια !

#1- Guren no Yumiya by Linked Horizon- Attack on Titan

 

 

 

 

 

 

 

Το “Guren no Yumiya”, το εναρκτήριο κομμάτι στο Attack on Titan, μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα δύναμης που μπορεί να έχει ένα τραγούδι σε σειρά anime. Ο τίτλος του τραγουδιού μεταφράζεται ως “Crimson Bow and Arrow” και χρησιμοποιεί πολλούς γερμανικούς στίχους για να ταιριάζει με το σκηνικό του anime, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου “Sie sind das Essen? Wir sind die Jaeger !“, Που μεταφράζεται σε” Είσαστε το θήραμα; Είμαστε οι κυνηγοί ! ”

Το τραγούδι απλώθηκε σε όλο το Διαδίκτυο όταν ξεκίνησε η σειρά. Ο συνδυασμός των δραματικών φωνημάτων του τραγουδιού, και της υψηλής ενέργειας της μελωδίας, το έκανε εξαιρετικά δημοφιλές. Πραγματικά σε έκανε να θέλεις να σκοτώσεις κάποιους Τιτάνες ! Σύντομα το κοινό ανακάλυψε ότι αυτό το θεματικό τραγούδι μπορούσε στην πραγματικότητα να ταιριάξει με οτιδήποτε. Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα mashups έχουν αποσυρθεί. Αλλά στην ακμή του AoT, δεν θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μια γωνιά του διαδικτύου χωρίς να το ακούσετε – το τραγούδι ήταν χωμένο σε διαφημιστικά μπύρας, παιδικά βιντεοκλίπ και πλαισιωμένο με χορευτές του Bollywood. Υπάρχουν επίσης και μερικές αγγλικές κόπιες.

Η δημοτικότητα του κομματιού δεν περιορίστηκε απλώς στους θαυμαστές των anime –
ξεπέρασε τους μουσικούς χάρτες σε ολόκληρη την Ιαπωνία και γρήγορα έγινε το πιο δημοφιλές τραγούδι καραόκε, παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκαν στίχοι.

#2- Moonlight Densetsu by DALI- Sailor Moon

 

 

 

 

 

 

 

 

Το “Moonlight Densetsu” ή αλλιώς “Moonlight Destiny” ήταν το αρχικό θέμα για το anime Sailor Moon για τις τέσσερις πρώτες seasons. Ξεκίνησε για πρώτη φορά από την ομάδα DALI, και αργότερα συνεχίζεται από την Moon Lips, μια ομάδα που αποτελούνταν από τους πέντε κύριους ηθοποιούς φωνής για τα μουσικά κομμάτια που βασίζονται στη σειρά.

Η σειρά έκανε πολλές υπέροχες εκδόσεις της θεματικής μουσικής, και δεν μπορείτε να ακούτε την απλή μελωδία ανοίγματος χωρίς να σκέφτεστε το Sailor Moon. Όταν τελειώνει το τελευταίο επεισόδιο της σειράς και ξεκινάει το τραγούδι των τίτλων τέλους, είναι δύσκολο να μην θέλετε να κλάψετε. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλές όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά – το αρχικό single έγινε χρυσό. Μέχρι σήμερα, είναι το πιο δημοφιλές τραγούδι από την δεκαετία του 1990 για καραόκε στην Ιαπωνία. Οι θαυμαστές το έχουν στην καρδιά τους και υπήρξαν πολυάριθμα covers και αφιερώματα στο τραγούδι, επίσημα και ανεπίσημα. Μπορείτε να βρείτε μια έκδοση τζαζ, μια έκδοση Vocaloid, μια metal έκδοση, μια έκδοση χορωδίας και άλλα. Το τραγούδι παίχτηκε από πολυάριθμες μπάντες, ιαπωνικές και άλλες.

#3- A Cruel Angel’s Thesis by Yoko Takahashi- Neon Genesis Evangelion

 

 

 

 

 

Γνωστό ως “Zankoku na Tenshi no These” στην Ιαπωνία, το θεματικό τραγούδι του Neon Genesis Evangelion έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ο σκηνοθέτης Hideaki Anno δήλωσε ότι ήθελε πραγματικά να χρησιμοποιήσει την κλασσική ρωσική μουσική για το άνοιγμα της σειράς (ειδικά οι Polovetsian χοροί του Borodin), αλλά το δίκτυο το διαμόρφωσε, σκεπτόμενο πως οι θεατές προτιμούν το παλιό J-pop. Αυτή ήταν μια πολύ καλή απόφαση από αυτούς στο επιχειρησιακό μέτωπο – το «A Cruel Angel’s Thesis» τιμήθηκε το 2011 για δεκαπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας μετά το ντεμπούτο του.

Το δίκτυο που θέλει ένα τυπικό τραγούδι τίτλων εξηγεί επίσης γιατί η μελωδία του τραγουδιού είναι περίεργα αισιόδοξη για μια σειρά που σας χτυπάει επανειλημμένα με την τραγωδία. Αν και ο τίτλος και οι στίχοι σας δίνουν μια καλή ιδέα ότι συμβαίνουν σκοτεινά πράγματα. Η σειρά θα είχε αργότερα “έντονη μουσική για τα σκοτεινά πράγματα” σε διάφορες ταινίες του Evangelion, παίζοντας λαμπερά τραγούδια που ακουγόταν σε σκηνές φρικτής καταστροφής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του τραγουδιού μέσα στο ίδιο το franchise. Δύο εκδόσεις παίζουν κατά τη διάρκεια του τελικού επεισοδίου της σειράς (“The Heady Feeling of Freedom” και “Good, or Do not Be“). Μια έκδοση του τραγουδιού για το 2009 δημιουργήθηκε επίσης για τις ταινίες reboot.

Ένα άλλο διασκεδαστικό γεγονός για το τραγούδι είναι ότι είχε αρχικά μια ανδρική χορωδία, αλλά αυτό κόπηκε επειδή ο σκηνοθέτης ήθελε το τραγούδι να μεταφέρει την «μητρική αγάπη». Πράγματι, στίχοι όπως «έλα, νεαρό αγόρι και γίνε θρύλος» δίνουν την εντύπωση μιας μαμάς που ενθαρρύνει τον κύριο χαρακτήρα να πιστεύει στον εαυτό του λίγο περισσότερο (και η μαμά έχει το δικό της έργο).

Κατά κύριο λόγο ακόμη και μέλη του cast της σειράς έχουν περιλάβει το τραγούδι σε προσωπικό τους άλμπουμ. Η Megumi Ogata, η φωνή του Shinji, έχει μια αξιοσημείωτη εκδοχή, όπου κραυγάζει την κλασική φράση “I MUSN’T RUN AWAY!” του χαρακτήρα του στην μέση του τραγουδιού. Ιαπωνικές heavy metal μπάντες, idols, ότι μπορείτε να σκεφτείτε – έχουν κάνει cover αυτό το τραγούδι.

#4- Rinbu Revolution by Masami Okui- Revolutionary Girl Utena

 

 

 

Το “Rinbu Revolution“, το οποίο μεταφράστηκε σχεδόν ως “Rondo” ή “Round Dance Revolution ” στην αγγλική γλώσσα, είναι ένα ακόμη από εκείνα τα θέματα που απλά προκαλούν αυτόματα όλα τα συναισθήματα της σειράς. Το τραγούδι καταγράφει τέλεια την αίσθηση της σειράς. Είναι ένας μεγάλος ενθουσιασμός για να μεγαλώσετε και να αλλάξετε τον κόσμο και να ελευθερώσετε τον εαυτό σας. Περιέχει επίσης αναφορές στη ρομαντική ένταση ανάμεσα στις δύο κορυφαίες κυρίες μας (καθώς επίσης και σε ανεπαίσθητες προφητείες για μερικές στιγμές της σειράς). Στίχοι όπως το “ας ζήσουμε ζωντανά ηρωικά, ας ζούμε τη ζωή με στυλ” και “να η επανάστασή μου” είναι που απλά θέλεις να βγεις έξω να ξεσπάσεις.

Υπάρχουν επίσης πολλές εκδόσεις αυτού του τραγουδιού. Το “Rose and Release” είναι η μη λυρική έκδοση του τραγουδιού που παίζει στο τέλος της σειράς. Υπάρχει επίσης η εξαιρετικά μακρά σχεδόν οκτώ λεπτών έκδοση με τίτλο “Rinbu Revolution-Adolescence Rush” που παίζει κατά τη διάρκεια της ταινίας Utena.

#5- Give a Reason by Megumi Hayashibara- Slayers

 

Το τραγούδι “Give A Reason” ήταν το εναρκτήριο θέμα για τη δεύτερη σεζόν του anime Slayers, το Slayers Next. Είναι το καλύτερο άνοιγμα της σειράς και αξίζει επίσης να είναι σε οποιαδήποτε λίστα με κορυφαία θεματικά κομμάτια για anime. Έχει μια απίστευτα πιασάρικη μελωδία. Οι στίχοι είναι ο κινητήριος τύπος του “Είμαι πιο δυνατός και προχωράω” που ταιριάζει με τη δυναμική ηρωίδα της σειράς. Αλλά υπάρχουν και οι υπαινιγμοί της αίσθησης της απομόνωσης που προκάλεσαν τα πολύ έντονα τελευταία επεισόδια αυτής της season της κατα τα άλλα συνηθισμένης κωμικής σειράς.Το “Give A Reason” ήταν το πρώτο single-top του τραγουδιστή, πιστοποιήθηκε χρυσό και η δημοτικότητά του ήταν τέτοια που έπαιζε σε ένα επεισόδιο της εποχής των Slayers της σειράς Evolution-R, εννέα χρόνια μετά το ντεμπούτο του. Είναι επίσης εκτελεσμένο από διάφορους καλλιτέχνες, όπως την Masami Okui και πιο πρόσφατα (το 2010) από τον Shoko Nakagawa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s