Ανεξάρτητες ταινίες βασισμένες σε τίτλους της DC

Ίσως δεν τις έχετε δει, ίσως τις έχετε δει και δεν γνωρίζετε, πού βασίστηκαν… Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τις ανεξάρτητες live action ταινίες, βασισμένες σε τίτλους και σειρές κόμικς της DC και των θυγατρικών εκδόσεων (imprints) της, όπως είναι για παράδειγμα η Vertigo και η Wildstorm. Οι ταινίες-μεταφορές δεν αποτελούν μέρος  του κύριου υπερηρωικού σύμπαν της DC και αντίστοιχα του DCEU, με το ύφος και θέμα των ιστοριών τους να ποικίλει και πολλές φορές να ξεφεύγουν από την πηγή.

Steel (1997): Ελάχιστα βασισμένη στον ομώνυμο υπερήρωα, γνωστό από τις ιστορίες του Superman, το Steel έφτιαξε έναν δικό του ήρωα και ανταγωνιστές . Στον ρόλο του Steel έρχεται να δοκιμάσει τις υποκριτικές του ικανότητες ο Shaquille O’Neal, ο οποίος ίσως έπρεπε να μείνει στο χώρο του μπάσκετ, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Η ταινία δέχθηκε κακές κριτικές και πάτωσε στις εισπράξεις. Δείτε το trailer με δική σας ευθύνη…

Road To Perdition (2002): Αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης σειράς κόμικς του 1998 από τη Paradox. Μια εξαιρετική ταινία εποχής, με μεγάλα ονόματα όπως οι Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law και Daniel Craig, διηγείται μια ιστορία βίας και προσωπικής εκδίκησης μεταξύ μελών της μαφίας. Συγκεκριμένα ο Michael Sullivan [Tom Hanks] μπράβος/εκτελεστής της μαφίας, θα κινήσει να εκδικηθεί για την εν ψυχρώ δολοφονία σχεδόν όλης του της οικογένειας αποδεκατίζοντας τους πάντες στο διάβα του. Παράλληλα θα δούμε μια ωραία ιστορία δεσίματος μεταξύ  πατέρα και γιου  Η ταινία δέχθηκε, όπως ήταν λογικό, πολύ καλές κριτικές και ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ, από τα οποία θα τιμηθεί με αυτό της καλλίτερης κινηματογραφίας. Στον τομέα των εισπράξεων σημείωσε την αντίστοιχη επιτυχία, υπερδιπλασιάζοντας το αρχικό της budget.

The League Of Extraordinary Gentlemen (2003): Βασίζεται μερικώς στον πρώτο τόμο του ομώνυμου κόμικ του 1999 των Alan Moore και Kevin Ο’Νeill από την America’s Best Comics (ABC),  Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την ένωση ηρώων φαντασίας της βικτωριανής εποχής όπως οι Dr. Jekyll/Mr Hyde, Captain Nemo, Dorian Gray μεταξύ άλλων και την περιπετειώδη αποστολή, που αναλαμβάνουν για να αποτρέψουν λίγο πολύ έναν παγκόσμιο πόλεμο . Από τα ονόματα του cast ξεχωρίζει φυσικά αυτό του Sean Connery και πλέον του Tony Curran. Παρά το πολλά υποσχόμενα υλικό η ταινία θα είναι αρκετά μέτρια καθώς δεν θα δώσει ιδιαίτερο βάθος,όπου έπρεπε. Πράγμα που σημειώνουν οι γενικά αρνητικές κρτικές. Παρ’όλα αυτά λόγω της αρκετής δράσης παραμένει διασκεδαστική.  Κι αυτή με τη σειράς θα υπερδιπλασιάσει το αρχικό της budget. Fan fact: Αρχικά η ιδέα πίσω από το κόμικ,  ήταν να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο Justice League της βικτωριανής εποχής, αλλά από νωρίς οι Gentlemen εξελίχθηκαν σε κάτι τελείως ξεχωριστό.

Constantine (2005): Αν και είναι χαρακτήρας της από το 1985, εντάσσω την ταινία του στη λίστα, μιας που κυρίως μετά το 2011 με τον ερχομό του New 52 στα κόμικς της DC γίνεται και πάλι μέλος της και συμμετέχει στις ιστορίες της κύριας πορείας. Βασισμένη λοιπόν στη σειρά κόμικς Hellblazer από τις DC και Vertigo μες στις δεκαετίες, έχουμε την ταινία με τον John Constantine. Τον δαιμονολόγο, εξορκιστή κτλ, που πολεμά τις δυνάμεις της κολάσεως, υποδύεται ο Keanu Reeves, προσθέτοντας μια ακόμα μεσσιανική φιγούρα στο βιογραφικό του. Στο πλευρό του βρίσκουμε τη Rachel Weisz ως Angela, που αναζητώντας το τι συνέβη πραγματικά στην δίδυμη αδερφή της ανακαλύπτει τις μεταφυσικές τις ικανότητες. Η ταινία έχει αρκετές και σημαντικές διαφορές με τον πρωταρχικό υλικό των κόμικς, πράγμα που συγκαταλέγεται στα αρνητικά της. Το επόμενο γνωστότερο ονόμα του cast είναι αυτό της Tilda Swinton. Η ταινία δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία ούτε στα ταμεία ούτε στις μεικτές εν τέλει κριτικές.

A History Of Violence (2006): Ένα από τα βαριά ονόματα στη λίστα, ίσως το βαρύτερο, είναι η μεταφορά του ομώνυμου κόμικ του 1997 από την Paradox και ύστερα από την Vertigo. Όπως λέει και ο τίτλος διηγείται μια ξεκάθαρη ιστορία βίας. Όταν ο Tom Stall, ο χαρακτήρας του Viggo Mortensen, βρεθεί αντιμέτωπος με το παρελθόν του ως εκτελεστής της  μαφίας, θα ξεκινήσει μια ακολουθία αιματηρών ξεκαθαρισμάτων. Ως μέλος της μαφίας έχουμε και τον μεγάλο Ed Harris. Η ταινία δέχθηκε ένθερμες κριτικές, βραβεύτηκε πολλάκις, ήταν σε δυο κατηγορίες υποψήφια για Όσκαρ και διπλασίασε σχεδόν το μικρό της για τα δεδομένα budget των τριάντα εκατομμυρίων. Ο ίδιος ο Mortensen έχει δηλώσει, πως ίσως είναι μια από τις αν όχι η καλλίτερη ταινία, που έχει παίξει.

The Fountain (2006): Είναι μια τανία πολυπρόσωπη θα λέγαμε. Στον πυρήνα της είναι ένα ερωτικό δράμα, που “απλώνεται” και συνδυάζει στοιχεία από επιστιμονική και γενικότερη φαντασία, new age “πνευματικότητα” και ασιατική κοσμοαντίληψη, ιστορική μυθοπλασία έως και απλό λιτό ρεαλισμό. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε τον Hugh Jackman και την Rachel Weisz. Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η μάταιη προσπάθεια που καταβάλει ο χαρακτήρας του Jackman να αποτρέψει την απώλεια της αγαπημένης του [Weisz]. Αυτή η προσπάθεια έχει υπερβατικό χαρακτήρα καθώς παίρνει διάφορες μορφές μες στον χρόνο και συνεχίζεται και σε άλλες διαστάσεις ύπαρξης.  Οι κριτικές που δέχθηκε η ταινία ήταν μεικτές, ενώ οι εισπράξεις των ταμείων όχι ιδιαίτερα καλές. Η ταινία παρ’όλα αυτά έχει αποκτήσει ένα δικό της θερμό κοινό μες στα χρόνια.  Όσον αφορά το κόμικ, συνέβη το αντίστροφο και προήλθε πρώτα τυπικά το σενάριο και μετά το κομικ. Αρχικά ακυρώθηκε το γύρισμα της ταινίας, οπότε ο δημιουργός και σκηνοθέτης της Darren Aronofsky, βάσισε πάνω στο σενάριο της ένα ομώνυμο κόμικ το οποίο εκδόθηκε από τη Vertigo το 2005. Την πολύ όμορφη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Clint Mansell (Requiem For A Dream) παρεμπιπτόντως.

V For Vendetta (2006): Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις γι ‘αυτήν την ταινία πλέον θαρρώ. Έχουμε στη λίστα μας ένα ακόμα εξαιρετικό graphic novel από τον Alan Moore του 1988, που εκδόθηκε επίσημα από την DC και αργότερα από τη Vertigo (και από τη Titan Books στη Μ.Βρετανία). Η ταινία παρουσιάζει μια εναλλακτική δυστοπική εκδοχή της ιστορίας. Η πλοκή θέλει τον V να εναντιώνεται στο ολοκληρωτικό-νεοφασιστικό καθεστώς, που έχει επικρατήσει στην Μ. Βρετανία, και να αγωνίζεται να προκαλέσει την έκρηξη μιας επανάστασης. Στο ρόλο του V έχουμε ένα από τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα του κάθε geek/nerd, τον Hugo Weaving, ενώ στο πλευρό του εμπλέκεται τυχαία η Νatalie Portman στο ρόλο της Evey.  Στο cast συναντάμε ακόμα τον μεγάλο John Hurt, τον Stephen Rea και Stephen Fry μεταξύ άλλων. Πρέπει να σημειωθεί πως η ταινία διαφέρει κατά πολύ και σε βασικότατα σημεία από το κόμικ. Αυτό συμβαίνει, να σημειώσουμε επιγραμματικά , πρώτον στη χρονική περίοδο, όπου αντί για τα 90s βρισκόμαστε στο 2028-2038. Δεύτερον στο αρχικό θέμα “αναρχισμός ενάντια φασισμού”, που έχει εξομανλυθεί, σχολιάζοντας περισσότερο την τότε αμερικανική επικαιρότητα. Τρίτον στον αδίστακτο κανονικά χαρακτήρα του V εν αντιθέσει με την ρομαντικοποιημένη εκδοχή (και) του αλτρουιστή αγωνιστή που βλέπουμε στην οθόνη. Η ταινία δέχθηκε δικαίως ίσως, μεικτές έως και αρνητικές κριτικές,παρότι ήταν θεαματική και με καλές ερμηνείες. Ακόμα κατακρίθηκε έντονα, κι από τον ίδιο τον Moore, ο οποίος απέσυρε το όνομα από οτιδήποτε σχετικό με την ταινία,  Στον τομέα των εισπράξεων υπερδιπλασίασε το αρχικό της budget ενώ γνώρισε κι αρκετές υποψηφιότητες για βραβεία. Να σημειωθεί τέλος πως το V For Vendetta  ήταν από τις πρώτες R-Rated ταινίες βασισμένες σε κόμικς, όπως τις γνωρίζουμε την τελευταία εικοσαετία τουλάχιστον.

Stardust (2007): Εδώ έχουμε μια ασυνήθιστα ανάλαφρη ταινία, ιδίως αν την συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες της λίστας μας. Το Stardust είναι ένα παραμύθι φαντασίας για μικρούς και μεγάλους.  Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Neil Gaiman , το οποίο εκδόθηκε από την Avon το 1999 και από το 2007 κι έπειτα από την Vertigo. Η πλοκή  μας πηγαίνει στα μέσα του 19ου αιώνα και μας παρουσιάζει την περιπέτεια του Tristan, μέσα σε ένα βασίλειο μαγείας. Λόγω της κεντρικής ιστορίας αληθινής αγάπης το μυθιστόρημα και η ταινία συγκαταλέγονται επίσης και στην romance κατηγορία. Αξιοσημείωτο είναι το cast της ταινίας, όπου βλέπουμε μεγάλα ονόματα και πλέον αναγνωρίσιμα νέωτερα. Στον πρωταγωνιστικό ντουέτο του Tristan και της Yvaine έχουμε τον Charlie Cox και την Claire Danes αντίστοιχα. Η Michelle Pfeiffer θα είναι η main villain/κακιά μάγισσα, ενώ  σε μικρούς και μεγάλους ρόλους συαντούμε τους Robert De Niro, Peter O’Toole,Mark Strong, Sienna Miller, Herny Cavill, τον κωμικό Ricky Grevails και ως αφηγήτή τον Ian McKellen. Η ταινία γνώρισε θετικές γενικά κριτικές  ενώ κέρδισε σχεδόν όλα τα βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια. Αντίστοιχη καλή πορεία έκανε και στα ταμεία.

The Spirit (2008): Αποτελεί μια neo-noir superhero ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Frank Miller ακολουθώντας στα βήματα και ύφος του Sin City. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο ένθετο κόμικ εφημερίδας του 1940 από τον Will Eisner. Ο χαρακτήρας μες στις δεκαετίες πέρασε από διάφορες εκδοτικές πριν την DC. Το 2007 έχουμε την αυτοτελή ιστορία Batman\Spirit, που θα εισάγει τον χαρακτήρα στο σύμπαν της DC. Λίγο πολύ η πλοκή της ταινίας μας θυμίζει κλασσική ιστορία Batman, με τον vigilante The Spirit, να πολεμά το έγκλημα συνεργαζόμενος με την αστυνομία και εμπλεκόμενος με αρκετές “αιθέριες υπάρξεις”. Σημαντική διαφορά είναι πως είναι πρώην αστυνομικός, που σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας και μυστηριωδώς επέστρεψε στη ζωή. Στον κεντρικό ρόλο του Denny Colt/Spirit έχουμε τον Gabriel Macht, ενώ το μεγαλύτερο όνομα του cast είναι αυτό του Samuel L. Jackson ως ο super-villain Octopus. Ακόμα βλέπουμε τις Scarlett Johansson, Eva Mendes και Sarah Paulson  στα αμέσως επόμενα αναγνωρίσιμα ονόματα. Η ταινία κινείται κάτω του μετρίου, κάτι που φάνηκε στην πληθώρα αρνητικών κριτικών και στο ότι δεν κατάφερε οριακά, να εισπράξει ούτε τα δύο τρίτα του αρχικού της budget των εξήντα εκατομμυρίων.

Push (2009): Κάτι από X-Men, κάτι από Heroes και κάτι λίγο από αυτό που ήθελαν να γυρίσουν κι έχουμε το Push.  Η Wildstorm λίγους μήνες πριν την ταινία θα εκδόσει μια mini σειρά κόμικς που θα λειτουργήσει ως prequel των όσων διαδραματίζονται στη μεγάλη οθόνη. Γενικότερα δεν έχουμε κάποια κύρια μεταφορά, όπως με τους υπόλοιπους τίτλους στη λίστα μας.  Η κεντρική – κάπως χιλιοειπωμένη αν και λογική – πλοκή της ταινίας, θέλει την ύπαρξη ανθρώπων με ειδικές ικανότητες (τηλεκίνηση, τηλεπάτεια, ενόραση κτλ.), του οποίους αναζητεί/κυνηγά ένας ειδικός μυστικός κυβερνητικός τομέας, ώστε να αξιοποιήσει ως όπλα τους ίδιους και τις ικανότητες τους. Τα γνωστώτερα ονόμα του cast είναι ο Chris Evans, η Dakota Fanning, η Camilla Belle και ο Djimon Hounsou. Η ταινία γνώρισε μετρίως θετικές εισπράξεις. Από την άλλη μεριά, οι κριτικές της ήταν αρνητικότατες.

The Losers (2010): Μια ταινία με τελείως διαφορετικό των προηγούμεων της λίστας ύφος, το The Losers είναι μια κωμωδία δράσης και βασίστηκε στην ομώνυμη σειρά κόμικς του 2003 από τη Vertigo. Η πλοκή θέλει τους Losers, που αποτελούν  μια μυστική ομάδα των ειδικών αποστολών της CIA , να προδίδονται στο τέλος μιας μυστικής αποστολής τους στην Βολιβία. Aφού θεωρηθούν/παριστάνουν τους νεκρούς, ξεκινούν την όλη “εκστρατεία” τους για να εκδικηθούν τον υπαίτιο της προδοσίας τους Max. To κεντρικό cast μοιράζεται ίσο χρόνο στην οθόνη και απαρτίζεται από τους Jeffry Dean Morgan, Chris Evans, Idris Elba, Colombus Short, Oscar Jaenada και Zoe Saldana. Γενικά η ταινία είναι γεμάτη δράση και κάποιες καλές στιγμές κωμωδίας/χιούμορ, οι περισσότερες από τις οποίες υπάρχουν στο trailer δυστυχώς.  Δέχθηκε μεικτές κριτικές και σημείωσε εισπράξεις κάτω του budget παραγωγής.

RED (2010): Μία ακόμα κωμωδία δράσης έρχεται να κλείσει τη λίστα μας. Το RED βασίστηκε στην ομώνυμη μίνι σειρά κόμικς του 2003 από την Homage. Η ιστορία θέλει τον Frank Moses, έναν αποσυρμένο πράκτορα ειδικών μυστικών αποστολών της CIA, να γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης από την ίδια υπηρεσία. Αφού εξουδετερώσει την ομάδα, που προσπάθησε να τον δολοφονήσει, θα ξεκινήσει να αναζητά το ποιος κρύβεται πίσω αυτήν την απόπειρα, θα επανασυνδεθεί με τους παλιούς του αποσυρμένους επίσης συναδέλφους/συνεργάτες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να προστατεύσει την Sarah Ross, η οποία μπλέχτηκε άθελα της στη μέση αυτού του χαμού. Στον ρόλο του Frank έχουμε τον Bruce Willis, ως Sarah τη Mary-Louise Parker , ενώ το main cast συμπληρώνουν ονόματα των κυβικών των Morgan Freeman, John Malkovich, και Helen Mirren.  Οι κριτικές της γενικά ήταν καλές, σημειώνοντας πως μπορεί να μην είναι μια τόσο καλή ταινία ειδικά για τα ονόματα που παίζουν, αλλά παραμένει απολαυστική και από τις καλλίτερες της κατηγορίας της. Η ταινία θα είναι υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες του 2011, δίχως να κερδίσει. Αντίστοιχα σημείωσε πολύ καλές εισπράξεις στα ταμεία, τριπλασιάζοντας το αρχικό budget. Το sequel RED 2 (2013) έχει παρόμοιο χαρακτήρα/πλοκή με το παρελθόν να χτυπά ξανά την πόρτα του Frank. Στο cast θα προστεθούν επίσης μεγάλα-γνωστά ονόματα όπως οι Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Byung-hun Lee, Brian Cox και David Thewlis μεταξύ άλλων. Το RED 2 δέχθηκε αρνητικές γενικά κριτικές, τονίζοντας πως ήταν ένα αχρείαστο και εξαναγκασμένο sequel, που απέτυχε να συνεχίσει την αίσθηση του πρώτου. Αντίθετα στις εισπράξεις πήγε αρκετά καλά.

Διαβάστε ακόμα:

gif01

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s