Βιβλιοπαρουσίαση: Το Άστρο της Αυγής (Τριλογία Κόκκινης Ανατολής)

Στην τελευταία μας παρουσίαση βιβλίου , είχαμε ασχοληθεί με τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας του Pierce Brown, «Κόκκινη Ανατολή».

Στα δύο πρώτα βιβλία («Κόκκινη Ανατολή» και «Ο Χρυσός Γιος») διαβάσαμε τις περιπέτειες του κόκκινου Ντάροου, αλλά και άλλων ενδιαφέροντων χαρακτήρων (Μάστανγκ, Σέβρο, κλπ), μέσα από σελίδες γεμάτες με ηθικά διλήμματα, φιλοσοφικές ιδέες, ένα μέλλον που ίσως δεν απέχει και πολύ και όλα αυτά ενωμένα με βία, προδοσία, κοινωνική ανισότητα και ανατροπές σε έναν δυστοπικό μύθο. Ο Ντάροου από βουτηχτής της Κόλασης είδε την αρραβωνιαστικιά του να δολοφονείται, έκανε τα πάντα για να εισχωρήσει στη χρυσή κοινωνία, πολέμησε και ανέβηκε στην εξουσία, όχι για να κυβερνήσει, αλλά για να καταστρέψει την ιεραρχία εκ των έσω.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς, «Το Άστρο της Αυγής» κυκλοφόρησε λίγο πριν το τέλος του 2017 και είναι αυτό που κλείνει την επική αυτή ιστορία. Το βιβλίο χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος διαβάζουμε για τον Ντάροου, ο οποίος βρίσκεται κλεισμένος στη φυλακή του Τσακαλιού εδώ και έναν χρόνο. Η ήττα, σε συνδυασμό με την προδοσία και την φυλάκιση τον έχουν καταβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο σωματικά όσο κυρίως ψυχικά. Οι σκέψεις του αυτόν τον χρόνο, το σκοτάδι και οι φωνές που ακούει τον κάνουν να αντιληφθεί ότι αυτός ο πόλεμος είναι κάτι που τον ξεπερνά κατά πολύ. Κι ενώ παίρνει την απόφαση να αυτοκτονήσει, δύο «από μηχανής θεοί» Γιοι, που δρούσαν ως μυστικοί πράκτορες, τον σταματούν και τον βοηθούν να δραπετεύσει. Ο Ντάροου του «Άστρου της Αυγής» δεν είναι και κυρίως δεν θέλει να είναι ο αρχηγός της Αντίστασης. Ο Ντάροου δεν θα μπορούσε να είναι ο ίδιος. Δεν είναι πια έφηβος, δεν θέλει να ενεργεί πριν σκεφτεί, δεν θέλει να καταστρέφει, αλλά να χτίζει. Κι ενώ αυτός έμεινε στάσιμος για ένα χρόνο σκεπτόμενος τις αποτυχίες του, οι υπόλοιποι προχωρούσαν.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιγράφει την μεγάλη εξέγερση με τις μάχες, τα σχέδια δράσης, τις συγκρούσεις και τις ανατροπές. Ο πρωταγωνιστής της τριλογίας δεν είναι μόνος του, αλλά έχει τη συμπαράσταση γνωστών μας ονομάτων όπως η Μάστανγκ, ο Σέβρο και άλλων. Η Βίκτρα, οι Κόκκινοι, οι Οψιδιανοί, ο Ράγκναρ, αλλά και καινούριοι χαρακτήρες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της ιστορίας. Και μάλιστα, δεν έχει μόνο τη συμπαράστασή τους, αλλά πρέπει να βασιστεί πάνω τους για να διεκδικήσουν ένα πεπρωμένο που εδώ και πάρα πολύ καιρό τούς αρνούνταν. Για να φτάσουν στη νίκη και να δημιουργήσουν τον κόσμο που θέλουν και τους αξίζει, θα χρειαστεί να εμπνεύσει όσους είναι σιδηροδέσμιοι στο σκοτάδι ώστε να σπάσουν τις αλυσίδες τους και να αφανίσουν τον κόσμο που δημιούργησαν οι αφέντες τους. Αυτός και οι συμπολεμιστές του καλούνται να αντιμετωπίσουν εχθρούς χωρίς ηθικές αναστολές ή έλεος, αλλά με μεγάλη δύναμη. Πολλούς από αυτούς, μάλιστα, κάποτε θα τους θεωρούσε φίλους του. Η τυφλή προσήλωση στην τιμή και η δίψα για εκδίκηση που είναι βαθιά ριζωμένες και στις δύο πλευρές, όχι μόνο δεν βοηθάει την κατάσταση, αλλά πυροδοτεί νέες συγκρούσεις.

Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη παρουσίαση, η Κόκκινη Ανατολή ξεκίνησε με εικόνες μιας άλλης Αρχαίας Ελλάδας ή Ρώμης για να γίνει ένα δυστοπικό sci-fi με ματιές στο δυσοίωνο μέλλον. Οι σελίδες έχουν ταχύτητα, δράση, ρυθμό και αγωνία. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο δίνει ταχύτητα και μας βάζει μέσα στο μυαλό του Ντάροου, με όλες τις δυσοίωνες σκέψεις του, τις απογοητεύσεις του, τα σχέδια του και σε βοηθάει να καταλάβεις σε πρώτο χρόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Για το τέλος του «Άστρου της Αυγής» δεν θα αναφέρω κάτι, παρά μόνο ότι νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα. Δεν χρειάζεται ένα τέλος να προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες, αλλά να είναι ρεαλιστικό και να αντικατοπτρίζει τη θέληση του συγγραφέα για τους ήρωες του. Και ο Pierce Brown το καταφέρνει αυτό θαυμάσια. Θα δούμε, άλλωστε, πολλά δείγματα της γραφής του στο μέλλον, με την επόμενη τριλογία του να είναι ήδη στα σκαριά για τους επόμενους μήνες. Σε αναμονή, λοιπόν, του “Iron Gold” που θα μας μεταφέρει δέκα χρόνια μετά το τέλος του «Άστρου της Αυγής», θα ξεκινάει μια νέα τριλογία και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι από αυτά που αφήνει ανοιχτά ο συγγραφέας στο φινάλε θα γίνουν.

Τόσο τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς όσο και το τρίτο, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ μπορείτε να τα προμηθευτείτε και σε μορφή e-book.

Περισσότερες πληροφορίες για το τρίτο βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε και να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την παροχή του βιβλίου για τις ανάγκες της παρουσίασης.

gif03

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s