Ο διαστημάνθρωπος από τον Πλούτωνα

Οι γνώστες σίγουρα κατάλαβαν σε τι αναφέρομαι, οι υπόλοιποι για να μην σας ταλαιπωρώ, μιλάω για το Back to the Future μια ταινία σταθμό σε ότι αφορά το ταξίδι στο χρόνο. Η ταινία πέρασε από σαράντα κύματα για να βγει αλλά όταν βγήκε έκανε αυτό για το οποίο φτιάχτηκε, μας πήγε στο μέλλον.

Η δημιουργία της ταινίας.

Ο Bob Gale (γνωστός για τις δουλειές του στο Used cars, tales from the crypt κ.α.) μόλις είχε τελειώσει την συνεργασία του με τον Robert Zemeckis (Γνωστός για τις δουλειές του Who framed Roger Rabbit, Forrest Gump, Beowulf κ.α.) στο Used Cars και αποφάσισε να του προτείνει μια ιδέα που είχε για ένα σενάριο όπου ο γιός γύρισε στο παρελθόν για να γίνει φίλος με τον πατέρα του και ο Zemeckis για ένα δικό του σενάριο όπου μια ενήλικη φιλήθηκε με ένα παιδί στο σχολείο αλλά δεν το παραδεχόταν.

Έτσι ένωσαν τις ιδέες τους και κατέληξαν να φτιάξουν το Back to the future όπου ο Marty Mcfly (Michael J. Fox γνωστός και για τις δουλειές του στο Tales from the Crypt, Family ties κ.α.) ταξίδεψε στον χρόνο με μια χρονομηχανή που έφτιαξε ο Dr Emmett Brown (Christopher Lloyd -γνωστός για τις δουλειές του στο Star Trek III: The search for Spock, To be or not to Be κ.α.). Στο παρελθόν – στο έτος 1955 πιο συγκεκριμένα – έρχεται σε επαφή με τον πατέρα του που ήταν στην ηλικία του, την μητέρα του – που ήταν και αυτή στην ηλικία του – και την προσπάθειά του να καταλήξουν μαζί, αφού χωρίς να το καταλάβει είχε εμπλακεί στην ροή των γεγονότων και είχε οδηγήσει στο να τον ερωτευτεί η μητέρα του και άρα αυτόματα θα έπαυε η ίδια του η ύπαρξη. Στο τέλος φυσικά, καταφέρνει κάτι παραπάνω από το να σώσει τον γάμο των δικών του, τους βελτιώνει και την ζωή, πράγμα που έχει καλό αντίκτυπο και στον ίδιο τον Marty.

Η ταινία έκανε πάταγο και έτσι κατάφεραν να γυρίσουν και άλλες δυο συνέχειες της αρχικής ταινίας του 1985 (1989 & 1990). Όμως όπως προανέφερα η ταινία δεν πέρασε εύκολα μέχρι να καταλήξει στην μεγάλη (και αργότερα την μικρή) οθόνη. Για αρχή υπήρχε η διαφωνία της χρονομηχανής, δηλαδή τι θα ήταν η χρονομηχανή. Ο Gale είχε την ιδέα να είναι ένα ψυγείο που με μια ατομική έκρηξη, θα ταξίδευε στον χρόνο αλλά ο Zemeckis σκέφτηκε δυο πράγματα, πρώτον ότι δεν κινείται εύκολα και δεύτερον ότι πολύς κόσμος θα επηρεαζόταν και θα κλεινόταν σε ψυγεία με κίνδυνο της ζωής τους. Έτσι αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να κινείται και φυσικά να χωράει πάνω από ένα άτομο. Έτσι προτίμησαν το γνωστό και αγαπητό μας Delorean.

Μετά έπρεπε να βρεθεί η εταιρεία παραγωγής, όπου εκεί απέκτησε ενδιαφέρον. Αρχικά κατευθύνθηκαν στην Columbia η οποία το χαρακτήρισε ως «όχι αρκετά σεξουαλικό», έτσι σκέφτηκαν αμέσως την Disney αφού ήταν φαντασίας και είχε και το στοιχείο της κωμωδίας μέσα, αλλά η Disney απάντησε ότι δεν γινόταν να βγει ταινία με το λογότυπο της Disney και ο ήρωας να φιλάει την μητέρα του στο στόμα. Έτσι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον άνθρωπο που τους είχε βοηθήσει και στην ταινία Used Cars, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Steven Spielberg (δεν χρειάζονται συστάσεις), που μέσω της δικής του εταιρείας παραγωγής Amblin entertainment πείσανε την Columbia να προχωρήσει στην παραγωγή της ταινίας. Όμως έπρεπε να πάρει το οκ της Universal γιατί η δεύτερη είχε κυκλοφορήσει κάτι παρόμοιο που ονομαζόταν Double identity, όμως ο Frank Price (υπεύθυνος παραγωγής της Universal), έπεισε την Columbia να του δώσουν το Back to the Future καθώς του άρεσε το στόρι και η Universal με την σειρά της θα έδινε το Double Identity στην Columbia.  Έτσι η ταινία προχώρησε με κάποιες αλλαγές που ζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στο σενάριο εκτός από μια που αφορούσε τον τίτλο.  Ο παραγωγός Sidney Sheinberg ήθελε η ταινία να ονομαστεί «Spaceman from Pluto» λόγω της σκηνής που πέφτει το Delorean σε μια φάρμα και οι ιδιοκτήτες το χαρακτηρίζουν ως UFO, αλλά φυσικά δεν έγινε αποδεκτό και ο ίδιος ο Sheinberg διαψεύδει ότι το είχε προτείνει (επίσης να τονίσουμε ότι η μητέρα του Marty ονομάστηκε Lorraine από την γυναίκα του Sheinberg την ηθοποιό Lorraine Gary).

Το μπέρδεμα με τους ηθοποιούς.

Μόλις ξεκίνησαν τα γυρίσματα ο Michael J. Fox ήταν η πρώτη επιλογή όλων αλλά λόγω των υποχρεώσεών του στο Family ties, δεν μπορούσε να συμμετάσχει και έτσι πήρανε τον Eric Stoltz, αλλά όπως φαινόταν δεν ήταν αυτό που θέλανε και κατάφεραν να πάρουν τον Michael J. Fox και έτσι κλείδωσε η ομάδα του Back to the Future.

Η ετυμηγορία

Το back to the future, είναι μια ταινία που βγήκε για να ταράξει τα νερά και το κατάφερε. Είναι ταινία που εξηγεί ακριβώς το ταξίδι στο χρόνο με μια κωμική χροιά αλλά κρατώντας την απαιτούμενη σοβαρότητα, ώστε να μην ξεφεύγει και φυσικά χάρη σε αυτό δημιούργησε και δημιουργεί ακόμα θέματα συζητήσεων (επιστημονικά και μη) σε παρέες. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε διαβάσει την επιστημονική εξήγηση γιατί πρέπει να φτάσει το Deloran τα 88 μίλια, Επειδή εάν θεωρήσουμε ότι η σκουληκότρυπα του χωροχρόνου παραμένει ανοιχτή για 0,10717 δευτερόλεπτα, τότε ένα αυτοκίνητο με μήκος 4,216 μέτρα (το Delorean)για να περάσει την σκουληκότρυπα πριν κλείσει χρειάζεται να κινείται με 39,3395 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή με 88 μίλιατην ώρα….. Η αλήθεια είναι ότι απλά άρεσε στην παραγωγή το 88 στο ψηφιακό καντράν….

Hey Doc! You better back up, we don’t have enough road to get 88!!

Roads? Where we are going, we don’t need any roads.    

bttfextra1

Διαβάστε ακόμα:

gif04

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s