Ευγενία Κουμάκη: Από τον τροχό στον σχεδιασμό

Σήμερα θα ήθελα να σας γνωρίσω την Ευγενία Κουμάκη. Με την Ευγενία ήρθαμε πρώτη φορά σε επαφή στο Comicdom con του 2013 (πολύ πριν αρχίσω να αρθρογραφώ στο Geek Cultura) στην Ελληνοαμερικάνικη ένωση, όπου και λάνσαρε την limited δουλειά της «Η κοκκινοσκουφίτσα και το λυκόπουλο στην συνωμοσία του καφέ». Φυσικά ως λάτρης του καφέ σε όλες του τις μορφές (όπως και οι περισσότεροι Έλληνες), άδραξα την ευκαιρία και πήρα το τεύχος με το νούμερο 17 (από τα 100) και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να ζητήσω και ένα σχεδιάκι στην πρώτη σελίδα του τεύχους. Από τότε παρακολουθώ στενά τις δουλειές της Ευγενίας και δεν χάνω την ευκαιρία να πάρω και κάτι από αυτές (με τελευταίο τα KMGB και το Hubris).

Η Ευγενία όπως και πολλοί νέοι καλλιτέχνες που σας τους έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς στο Site μας, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το Ελληνικό Comic αξίζει και με το παραπάνω την προσοχή μας και την υποστήριξη μας. Δεν ισοπεδώνω φυσικά τις δουλειές που έχουμε διαβάσει από τις γνωστές εταιρείες comic, όπως είναι η DC, Marvel κλπ αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο αυτές.

argh2

Όποιος συναντήσει την Ευγενία από κοντά (σε οποιοδήποτε convention και αν βρεθεί), θα δει ένα χαμογελαστό άνθρωπο που στον ελεύθερό του χρόνο έχει σχέδια να κατακτήσει τον κόσμο (Pinky and the brain φάση), πρόθυμο να του μιλήσει αλλά και να ανταλλάξει απόψεις πάνω στα comic. Οι δουλειές τις είναι βγαλμένες από την καθημερινότητα και καμιά φορά σε κάνουν να πεις «κάτσε κάτι μου θυμίζει…» και σίγουρα σε βάζουν σε σκέψεις. Εδώ θα τονίσω ότι ένα προσωπικό σχέδιο που της είχα ζητήσει το 2013 για την γυναίκα μου, κοσμεί το βίντεο του γάμου μου και ήταν από τα πρώτα δώρα που έκανα στην σύζυγο μου κι για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας το δείξω.

Αλλά αρκετά μίλησα για την Ευγενία εγώ, ας σας μιλήσει αυτή για αυτή……..

Ας ξεκινήσουμε με σένα – Που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά τώρα ζω στο ίντερνετ!

Θυμάσαι το πρώτο κόμικ που διάβασες ποτέ;

Πρέπει να ήταν κάποιο από τα κόμικ του πατέρα μου-από τα πρώτα κόμικ που θυμάμαι είναι ο Λούκι Λουκ, Τεν-τεν, Αστεριξ και Οβελίξ… Τα διάβαζα ξανά και ξανά και ξανά, και τα θυμάμαι σχεδόν απ έξω ακόμα και τώρα.

Γιατί σχεδιάζεις κόμικς;

Από ανάγκη, υποθέτω. Έχω ανάγκη την έκφραση που προσφέρουν τα κόμικ, έχω ανάγκη να βγάζω μέρη από το “είναι” μου στο χαρτί, και να αγγίξω έτσι άλλους ανθρώπους.

Επιδίωξες επαγγελματική εκπαίδευση;

Ναι, έχω σπουδάσει οδοντιατρική και έχω Bachelor στα κόμικς από τον ΑΚΤΟ.

Διαβάζεις ακόμα; Έχεις τον χρόνο;

Όχι όσο θα έπρεπε. Τώρα τελευταία ψάχνω να ξαναβρώ έμπνευση ψάχνοντας εικονογράφηση από άλλους καλλιτέχνες, αλλά μου είναι λίγο πιο δύσκολο αν αφιερωθώ όσο θα ήθελα σε μια ιστορία κόμικ.

Πόση χρήση τεχνολογίας απαιτεί η δουλειά σου; Γίνονται όλα με το μολύβι και το χέρι και το περνάς από υπολογιστή ή είναι όλο υπολογιστής πλέον;

Χρησιμοποιώ την τεχνολογία λίγο περίεργα. Πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μολύβι για τα αρχικά στάδια, και υπολογιστή μετέπειτα, στα μελάνια ή τα χρώματα. Εγώ κάνω τα προσχέδια στον υπολογιστή, τυπώνω, κάνω πιο σφιχτά μολύβια, και μετά πάλι μελάνια στο χέρι. Χρώμα κάνω σχεδόν πάντα στον υπολογιστή για κόμικ, ενώ για εικονογραφήσεις, κάνω έναν συνδυασμό με παραδοσιακά μέσα (υδατοχρώματα, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι κτλ).

Ποια είναι η αγαπημένη σου δουλειά;

Είμαι πολύ περήφανη για το Hubris, για το τι σημαίνει να κάνει κάποιος ένα έργο μεγάλου μήκους, και κυρίως ότι είναι σχεδόν one woman work. Είχα τεράστια βοήθεια στο lettering και την επιμέλεια, αλλά έχω αναλάβει 100% όλο το υπόλοιπο, και αυτό είναι κάτι που κατάφερα με πολλή σκληρή δουλειά.
Επίσης, παραδόξως, είμαι ακόμα περήφανη για ένα παλιό μικρό τετρασέλιδο στο πρώτο ομαδικό φανζίν που συμμετείχα. Χμ, πρέπει να το ανεβάσω στην σελίδα μου σύντομα.

Έχοντας διαβάσει όλες σου τις δουλειές και πρόσφατα το Hubris, το οποίο μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε γιατί ακριβώς είναι το είδος της ιστορίας που μου αρέσει, Science Fiction Thriller με απογοητευτικό τέλος για ένα μάτσο αθώους ανθρώπους ακριβώς όπως το black mirror ή το outer limits τα οποίο και λατρεύω αλλά και το βιβλίο του Philip K. Dick ο αντίστροφος κόσμος.  πως το σκέφτηκες τι σε έκανε να το γράψεις;

Spoilers για όσους δεν το έχουν διαβάσει στην ερώτηση, Γενικά τα σενάρια που μου έρχονται σαν ιδέες ξεκινάνε από ερωτήσεις. Σε αυτή την ιστορία η ερώτηση ήταν: ” Θα εξελιχθεί αρκετά η επιστήμη ώστε να απαντήσουμε ερωτήματα για την ζωή και τον θάνατο; Τι θα συνέβαινε;” και οι ερωτήσεις συνεχίζονται και σχηματίζουν την ιστορία.

Να περιμένουμε και άλλες τέτοιες δουλειές;

I can neither confirm nor deny!

Σου αρέσει το Sci-Fi; Έχεις διαβάσει συγγραφείς Sci-Fi; Όπως Philip K. Dick, Isaac Asimov κλπ;

Έχω διαβάσει Asimov, όχι όσο θα ήθελα όμως. Λατρεύω τα οράματά του για το μέλλον και για την φαντασία με βάση την λογική. Δυστυχώς η σχέση μου με το είδος είναι πιο επιφανειακή απ’ ότι θα ήθελα. Έχω διαβάσει Μεταβαρώνους, Sky Doll, έχω δει ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι γνώστης σε βάθος. Ελπίζω στο μέλλον να μπορώ να απαντήσω διαφορετικά γιατί είναι ένα genre που απολαμβάνω και αξίζει μελέτη.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείς μόνο με την συγγραφή σεναρίων; Από τις δουλειές σου βλέπω ότι έχεις πολύ και ποιοτική φαντασία.

Έχω φαντασία, αλλά χρειάζομαι πολύ περισσότερη εξάσκηση και μελέτη-Το storytelling έχει πολλά χαρακτηριστικά εκτός από την κεντρική ιδέα. Προσπαθώ και διαβάζω βιβλία “How to”, αλλά όσο περισσότερα μαθαίνω τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο σοβαρή υπόθεση είναι η σωστή συγγραφή. Με δύο λόγια, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν νιώσω πως δεν θα αδικήσω μια ιστορία που θα θελήσω να πω.

Κάποιο αστείο ή παράξενο περιστατικό από κάποιο signing, Comicdom κλπ;

Γενικά τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα, αλλά πάντα θα υπάρχουν 3-4 άτομα που θα σου δώσουν backhanded σεξιστικά κομπλιμέντα και σκαλώνεις. Σε ποιό κόσμο θεωρεί κάποιος ότι έχει δικαίωμα να έρθει στο τραπέζι μου και να μου πει “οι κοπέλες δεν έχουν χιούμορ” ‘η ότι “σχεδιάζεις καλά…. για κοπέλα”; Αλλά κυρίως αυτά που θυμάμαι από φεστιβάλ είναι θετικά. Γλυκύτατος κόσμος, συζητήσεις περί κόμικ και τέχνης, fangirling για κοινά αγαπημένα έργα, μπυρίτσες με φίλους στο τέλος της ημέρας….

Υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ της ελληνικής σκηνής ή υπάρχουν μικροί και λίγο μεγαλύτεροι κύκλοι;

Γενικώς δεν είμαι πολύ καιρό στον χώρο σε σχέση με άλλους δημιουργούς. Έχω ακούσει ότι παλιότερα ήταν λίγο πιο κλειστές παρέες αλλά το μόνο που έχω δει η ίδια είναι μια πολύ ανοιχτή, πολύ φιλική κοινότητα, που έχω νιώσει ότι με υποδέχτηκε από τα πρώτα μου βήματα στον χώρο και είμαι πολύ ευγνώμων γι αυτό.

Δουλεύεις πάνω σε κάτι τώρα τελευταία που θα ήθελες να το πεις;

Top secret! Έχω κάποια πρότζεκτς που θέλω να προχωρήσω, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω ανοιχτά στην φάση που είμαστε.

Τέλος το πιο σημαντικό, διασκεδάζεις (με αυτό που κάνεις);

Είναι σαν οποιαδήποτε άλλη δουλειά αν το καλοσκεφτείς, υπάρχουν τα καλά πρότζεκτ και τα πρότζεκτ που μπορεί να σε ζορίσουν. Αλλά νομίζω ότι δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε άλλη δουλειά!

 

Ευχαριστώ πολύ και πάλι την Ευγενία για τον χρόνο που αφιέρωσε να μας δώσει αυτή την συνέντευξη και ελπίζω να σας έπεισα στο προσεχές Comicdom Con του Απριλίου να της πείτε ένα γεια!

Τις δουλειές της μπορείτε να τις βρείτε και στο https://www.facebook.com/KoumakiComics/

Scan0004

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s