Βιβλιοπαρουσίαση: DNA, της Yrsa Sigurdadottir

Ως λάτρης (και) της σκανδιναβικής σχολής αστυνομικής λογοτεχνίας και έχοντας διαβάσει την «Εκδίκηση», ενθουσιάστηκα στο άκουσμα της είδησης για την μετάφραση και κυκλοφορία ενός ακόμα βιβλίου της Yrsa Sigurdardottir. Η πρώην μηχανικός στο επάγγελμα γράφει βιβλία που ακροβατούν μεταξύ αστυνομικής λογοτεχνίας και θρίλερ και συνδυάζουν την πλούσια παράδοση της Ισλανδίας με τη σύγχρονη ματιά στην πραγματικότητα.

Στο “DNA”, η συγγραφέας μας συστήνει έναν νέο ντετέκτιβ, τον Χούλνταρ, ο οποίος θα αποτελέσει τον ήρωα και σε επόμενα βιβλία της. Ο άπειρος Χούλνταρ παίρνει προαγωγή μόνο και μόνο για να αναλάβει μια υπόθεση που μοιάζει καταδικασμένη όχι μόνο να μην λυθεί, αλλά και να χαντακώσει την καριέρα οποιουδήποτε εμπλακεί μαζί της. Ο πελαγωμένος Χούλνταρ, εκτός από την 7χρονη κόρη του θύματος που είναι ο μοναδικός μάρτυρας της δολοφονίας, έχει να «αντιμετωπίσει» την ψυχολόγο Φρέγια. Η Φρέγια καλείται να βοηθήσει την αστυνομία και συγκεκριμένα τον ντετέκτιβ στην λύση της υπόθεσης, αλλά το πρόσφατο ερωτικό τους παρελθόν, μάλλον κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Η πλοκή είναι εξαιρετική και καλοστημένη, το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο, τίποτα δεν είναι προφανές και κάθε σελίδα, αντί να σε φέρνει πιο κοντά στην λύση, εντείνει κι άλλο την αγωνία. Ο δολοφόνος δεν σταματάει στον πρώτο φόνο, αλλά ακολουθεί κι άλλος, ο οποίος δεν συνδέεται με τον πρώτο. Ο δολοφόνος επιλέγει αρκετά μακάβριους τρόπους για να σκοτώσει, η αστυνομία βρίσκεται χωρίς κανένα στοιχείο στα χέρια της κι ο αναγνώστης απλώς διαβάζει όλο και πιο γρήγορα για να δει πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Ένας ραδιοερασιτέχνης που λαμβάνει περίεργα σήματα απλώς περιπλέκει την υπόθεση και τα πάντα μοιάζουν παράξενα, μπερδεμένα και ασύνδετα. Το βιβλίο δημιουργεί μια αίσθηση κλειστοφοβίας, έχει δράση και αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα, τίποτα δεν είναι προφανές και σε σημεία αγγίζει το θρίλερ.

Οι χαρακτήρες έχουν βάθος και ενδιαφέρον, το τέλος είναι απρόσμενο και αγγίζει ευαίσθητες χορδές και ο ντετέκτιβ Χούλνταρ μοιάζει ανθρώπινος, καθόλου χάρτινος, αλλά και πολύ Σκανδιναβός. Αν σας αρέσουν τα ασυνήθιστα εγκλήματα, τα παγωμένα σκανδιναβικά τοπία, η αγωνία και μια καλή αστυνομική ιστορία, αυτό το βιβλίο θα σας αποζημιώσει. Δικαίως έχει λάβει τα βραβεία της Δανέζικης Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, το Blood Drop για το καλύτερο Ισλανδικό Αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς και το Petrona για το καλύτερο σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Δώστε μια ευκαιρία στην Yrsa Sigurdardottir και σύντομα θα ψάξετε και για τα άλλα έργα της.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την παροχή του βιβλίου για τις ανάγκες της παρουσίασης.

gif03

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s