Sense8: Το ιδανικό τέλος μιας ιδανικής σειράς

Amor Vincit Omnia (=Η αγάπη νικάει τα πάντα)

Το Sense8 (Sensate) είναι μια sci-fi σειρά των αδερφών Wachowski, η οποία καταπιάνεται με 8 ξένους μεταξύ τους ανθρώπους, οι οποίοι συνδέονται εγκεφαλικά και συναισθηματικά. Ήδη το όνομα των Wachowskis προϊδεάζει για κάτι καλό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα νομίζω ότι ξεπερνάει τις προσδοκίες μας.

8 άνθρωποι από 8 διαφορετικά μέρη του κόσμου, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αρχίζουν όχι μόνο να ακούνε φωνές, αλλά και να βλέπουν πράγματα και να βιώνουν συναισθήματα άλλων. Οι Capheus, Sun, Nomi, Kala, Riley, Wolfgang, Lito, και Will προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους συμβαίνει και από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να νιώθουν τη ζέστη της Αφρικής και να ακούνε χορευτική μουσική σε ένα club της Γερμανίας. Το σενάριο είναι έξυπνο, χωρίς πολλά κλισέ και με διάχυτη αυτή την αίσθηση του «τι διάολο έγινε τώρα» που συναντάς στα καλά sci-fi. Όχι επειδή η ιστορία είναι μπερδεμένη και δεν αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει, αλλά επειδή έχει εκπλήξεις, ανατροπές και έξυπνους τρόπους να προχωράει. Όσο περνούν τα επεισόδια, αντιλαμβάνεσαι ότι προφανώς υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν, αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν spoilers. Απλώς δες το πρώτο επεισόδιο κάποιο Σαββατοκύριακο ή μέρα που έχεις χρόνο, γιατί σε περιμένει αρκετό binge watching.

Στο εικαστικό κομμάτι, τα χρώματα, η φωτογραφία, τα τοπία, οι σκηνές δράσης, η μουσική και η σκηνοθεσία είναι πραγματικά εκπληκτικά. Η εναλλαγή προσώπων, τοπίων, ο τρόπος που δένουν οι ιστορίες και οι χαρακτήρες μεταξύ τους, αλλά και η ανάπτυξη των περισσότερων από τους χαρακτήρες είναι αυτά τα στοιχεία που δίνουν το κάτι παραπάνω στη σειρά. Δεν νομίζω πως υπάρχει αδιάφορος ή «χάρτινος» χαρακτήρας μέσα στους 8, ίσως όμως υπάρχουν χαρακτήρες που δεν «αξιοποιήθηκαν» τόσο ή που δεν αναπτύχθηκαν. Στα υπέρ της σειράς, οι (κάτι παραπάνω από) guest εμφανίσεις της Daryl Hannah και του Naveen Andrews (θα είναι πάντα στο μυαλό μας ο Σα(γ)ίντ από το “Lost”). Με γυρίσματα σε πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου, αλλά και αντίστοιχα μεγάλα γεγονότα εκεί (Pride, εορτασμός 4ης Ιουλίου κλπ), κάθε επεισόδιο σε μεταφέρει σε διάφορες γωνιές του κόσμου (Βερολίνο, Σικάγο, Ρέικιαβικ, Πόλη του Μεξικού, Ναϊρόμπι, Μάλτα, Άμστερνταμ, Σάο Πάολο κλπ). Είναι ενδεικτικό ότι η σειρά έχει λάβει πάρα πολλά βραβεία και υποψηφιότητες για τα παραπάνω (μουσική, σκηνοθεσία κλπ).Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι η σειρά δεν γυρίστηκε με βάση το επεισόδιο, αλλά την τοποθεσία. Όλοι οι συντελεστές και πρωταγωνιστές πήγαιναν από μέρος σε μέρος, ολοκληρώνοντας το γύρισμα σε κάθε ένα από αυτά.

Εκτός από το sci-fi υπόβαθρο της σχετικά με τους Sensates, η σειρά καταπιάνεται με πολλά ακόμα ευαίσθητα θέματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το φύλο, οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός, η ανθρώπινη φύση και άλλα πολλά. Είναι μια ανοιχτόμυαλη σειρά, για ανοιχτόμυαλους ανθρώπους με το ένα πόδι να πατάει στην επιστημονική φαντασία και το άλλο σε κοινωνικά θέματα. Τα κοινωνικά θέματα δεν αναλύονται με «δασκαλίστικο» ύφος, ούτε χιλιοειπωμένα κλισέ και ατάκες, αλλά με έναν γήινο και ανθρώπινο τρόπο. Ό, τι μηνύματα περνιούνται δεν γίνονται με ταμπέλα πχ «Τώρα θα μιλήσουμε για την ομοφυλοφιλία», αλλά είναι στη ροή της ιστορίας και καθόλου ξένα ως προς αυτήν. Πολύ προσεγμένη σε αυτό το θέμα, ευαίσθητη και με διαφορετικές ματιές που χρειάζονται.

Η σειρά κόπηκε στον δεύτερο χρόνο προβολής της, εξαιτίας του τεράστιου κόστους της. Με $4.5 εκατομμύρια ανά επεισόδιο την πρώτη σαιζόν και 9 εκατομμύρια ανά επεισόδιο τη δεύτερη, θα έλεγα ότι και πολύ κράτησε. Μετά από απαίτηση τεράστιου αριθμού fans της σειράς, προβλήθηκε ένα τελευταίο επεισόδιο με διάρκεια (τηλε)ταινίας, το οποίο έκλεισε την ιστορία, χωρίς να αφήνει κενά. Υπάρχουν αρνητικά; Φυσικά και ναι. Όπως επίσης, κάποιες πλημμελείς εξηγήσεις σε κάποια θέματα που όμως είναι τόσο λίγα σε σχέση με όλη την εικόνα, που είναι αμελητέα. Η σειρά σε κρατάει με κάθε τρόπο: οπτικά, σεναριακά, σκηνοθετικά και με καλογυρισμένες σκηνές δράσης ή και σεξ. Αφήστε στην άκρη προκαταλήψεις και λέξεις σε –ισμός και –φοβία και δείτε τη σειρά. Δεν θα χρειαστεί πάνω από ένα επεισόδιο για να κολλήσετε. H σειρά είναι παραγωγή του Neflix και φυσικά προβάλλεται εκεί.

Διαβάστε ακόμα:

 gif04
 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s