Βιβλιοπαρουσίαση: “Υπομονή”, του Daniel Clowes

Υπάρχουν μερικά βιβλία που μετά τις πρώτες εικόνες, έχεις ήδη αρχίσει να προβάλλεις την ταινία στο μυαλό σου. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το graphic novel «Υπομονή» του Daniel Clowes. Τι κι αν περιλαμβάνει υπερπολύχρωμα ψυχεδελικά καρέ; Μετά τις πρώτες εικόνες, η ταινία έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται.

Δέκα χρόνια μετά το “Ghost World”, ο Daniel Clowes επιστρέφει με «Ένα συμπαντικό χωροχρονικό ταξίδι θανάτου στο αρχέγονο άπειρο της παντοτινής αγάπης». Τι σημαίνει αυτό; Ο Jack Barlow επιστρέφει σπίτι και βρίσκει την έγκυο γυναίκα του άγρια δολοφονημένη από κάποιον άγνωστο.  Ορκίζεται εκδίκηση και 17 χρόνια μετά, μια γαλαζο-όχι αίματη αλλά -δέρματη  πόρνη με την οποία έχει γίνει φίλος, του φανερώνει ότι ένας από τους πελάτες της μπορεί να ταξιδέψει στον χρόνο.

Αυτό που παρακολουθούμε στην πορεία, είναι η προσπάθεια του Barlow να ταξιδέψει στο παρελθόν και να σώσει τη γυναίκα του. Το ταξίδι αυτό, όμως, δεν έχει την χαρά και την ευκολία που θα συναντούσαμε στο “Back To The Future” ή στο “Rick and Morty”, αλλά είναι μια συνεχής βουτιά σε υπαρξιακές αγωνίες και στην ουσία στον ίδιο τον εαυτό του. Τα παράδοξα του ταξιδιού στον χωροχρόνο είναι εδώ και συνοδεύονται από ηθικά διλήμματα, πόνο και βία και όλα αυτά σερβιρισμένα με φωτεινά, άκρως ψυχεδελικά χρώματα.

Η Υπομονή είναι ένα αισιόδοξο graphic novel, αλλά με την αισιοδοξία να μην είναι ευδιάκριτη εξ’ αρχής. Το ταξίδι του Barlow του φανερώνει πολλά πράγματα τόσο για την γυναίκα του όσο και για τον κόσμο και σε περιπτώσεις δεν είναι σαφές κατά πόσον η εκδίκηση παραμένει η κινητήριος δύναμη. Η Υπομονή είναι ένα πολύχρωμο graphic novel  με sci fi περιεχόμενο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, κρύβει πράγματα που φανερώνει σε επόμενη ανάγνωση και σε κάνει να σκέφτεσαι και να εξετάζεις τα διλήμματα που σου παρουσιάζει, μέσα από τη δική σου ψυχοσύνθεση και θέαση του κόσμου. Παίρνουμε την ταινία “Memento” και το “Looper” και έχουμε μια εικόνα για αυτά που περνάει ο ήρωας του βιβλίου, μαζί με διλήμματα που θα μπορούσαν να απλοποιηθούν σε κάτι τύπου «Θα σκότωνες το μωρό Χίτλερ αν είχες τη δυνατότητα;».

Η Υπομονή έχει βραβευτεί με τα αρκετά  λογοτεχνικά βραβεία, έχει μείνει εβδομάδες στα  best seller των New York Times και ετοιμάζεται να γίνει ταινία, με τον ίδιο τον συγγραφέα να έχει αναλάβει και την κινηματογραφική διασκευή του έργου του.

Η Υπομονή κυκλοφορεί στα ελληνικά (μετάφραση Δημήτρης Πολιτάκης) από τις εκδόσεις ΟΞΥ και αξίζει την προσοχή σας.

gif03

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s