Απολαμβάνοντας το The Incredibles 2 (spoiler free)

Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη ταινία The Incredibles. Κάποιοι πήγαμε γυμνάσιο, λύκειο, δώσαμε πανελλήνιες, μπήκαμε στη σχολή, τελειώσαμε τη σχολή, τη θητεία. Κάποιοι ήταν ελεύθεροι και τώρα είναι παντρεμένοι με κουτσούβελα. Ε αφού έγιναν όλα αυτά, ήταν καιρός να έρθει και η συνέχεια της ιστορίας της αγαπημένης αυτής υπερηρωικής  οικογένειας. Μιας, που δεν αξιώθηκα να πάω στον κινηματογράφο, όταν προβαλλόταν, μπόρεσα να την δω προχθές, που έγινε διαθέσιμη για κατέβασμα στα γνωστά τορρεντάδικα, τα οποία υποτίθεται διώκονται πλέον από την ΕΔΠΠΙ , αλλά ήδη παρακάμψθηκε το εμπόδιο και λειτουργούν κανονικά.

Το The Incredibles 2 έχει σημαντικές ομοιότητες στη δομή του και μερικώς στην πλοκή του με την πρώτη ταινία. Το plot twist του, αν ήσουν λίγο πονηρεμένος, ήταν από πολύ νωρίς προβλέψιμο. Ήταν κάτι, για το οποίο ήλπιζα να αποδειχθεί πως σφάλλω, αλλά δυστυχώς δε συνέβη. Γενικά ήταν μια προβλέψιμη ταινία, που ακολουθεί την περπατημένη. Δεν έφτασε το επίπεδο της πρώτης ταινίας, δίχως να έχει βέβαια δραματική απόσταση απ’ αυτήν. Δεν είμαι βέβαια πλέον και το πιτσιρίκι, που ήμουν, για να ενθουσιαστώ τόσο εύκολα με το παραμικρό.  Θέματα που είδαμε στην πρώτη ταινία να έχουν λυθεί, επιστρέφουν άμεσα σαν να μην λύθηκαν ποτέ. Αντίστοιχα πράγματα που γνωρίζαμε από την πρώτη ταινία κι εμείς και οι χαρακτήρες, διαγράφηκαν και ξαναπαρουσιάστηκαν. Αυτό αποτελεί παράδοξο, μιας που το Incredibles 2 συνδέεται άμεσα με τον προπάτορα της. Ακυρώνει εν μέρει δηλαδή την ταινία, την οποία ταυτόχρονα συνεχίζει. Όλα τούτα ήταν τα αρνητικά της ταινίας κατ’ εμέ. Δεν χρειάζεται τόση σχολαστική ανάλυση και γκρίνια για το παραμικρό. Μην ξεχνάμε πως υποτίθεται είναι ταινία για παιδιά. Τώρα αν υπάρχουν και παιδιά στα εικοσιφεύγα και στα «-άντα» τους , που θα τη δουν, είναι άλλο θέμα… Όχι εντάξει πέρα από την πλάκα είναι μια ταινία για όλες τις ηλικίες,

Ας πάμε στα θετικά της. Λοιπόν το The Incredibles 2 είναι μια άκρως ευχάριστη ταινία. Το δίωρο περνά ευχάριστα κι όχι απλά ανάλαφρα. Δεν φτάνει, όπως ειπώθηκε, την πρώτη ταινία, αλλά δεν πειράζει. Αποτελεί μια τίμια προσπάθεια. Έχει αρκετή δράση κι αρκετό έξυπνο χιούμορ. Δεν γίνεται σαχλό σε κανένα σημείο του. Είχα καιρό να γελάσω με ταινία τόσο, όσο γέλασα σε κάποιες σκηνές του. Έχει αρκετά καλοδεχούμενα ώριμα θέματα όπως η δυναμική μεταξύ του ζευγαριού της οικογενείας, ο Bob που προσπαθεί να είναι καλός πατέρας, ή κάποια άλλα ευρύτερα κοινωνικά σχόλια. Σε αυτό η Pixar ακολουθεί τη γνωστή συνταγή της και καλά κάνει. Ο Jack Jack, το μωρό της οικογενείας είναι ίσως το δυνατότερο χαρτί τη ταινίας εν τέλει.

incredibles 2 detail

Είναι μια πολύ όμορφη και προσεγμένη ταινία. Η δουλειά που έγινε, καθώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια κάνουν αισθητή διαφορά. Το αισθητικό-καλλιτεχνικό κομμάτι της είναι άψογο. Δείτε λεπτομέρεια στις φωτογραφίε από πάνω απλά… Στην πλοκή ως ταινία  αφ’ ενός μεν την έχουμε ξαναδεί κάπου αλλού, αφ’ ετέρου δε, παραμένει καθολικά ενδιαφέρουσα. Δεν θα πεις «πωπω τι αριστούργημα ήταν αυτό», αλλά θα απολαύσεις το δίωρο της με το παραπάνω και θα την ξαναδείς με άνεση, όταν τύχει. Αν σκεφτούμε δε, ότι στα όσα χρόνια απουσίασε ως συνέχεια της ιστορίας, είχαμε την έκρηξη του θέματος «υπερήρωες» στον κινηματογράφο (κι ας είναι animation αυτό κι οι άλλες live action) πήζοντας και μπουχτίζοντας από τις ανάλαφρες ταινίες του είδους, το The Incredibles 2 κρατάει πολύ καλά τον θεατή και είναι φρέσκο έως κι αναζωογονητικό. Προσωπικά το θεωρώ πολύ ανώτερο, από τις περισσότερες ταινίες του MCU, που ακολουθούν λίγο πολύ την ίδια φόρμουλα – πολύ πιο χαζού/ανάλαφρου – χιούμορ και δράσης. Κι αν αναρωτιέστε, πού κολλάει τούτο… Μην ξεχνάμε, ότι η Marvel και η Pixar υπάρχουν και δρουν υπό την αδιάκοπή ματιά του μελλοντικού μας άρχοντα Mickey Mouse… (Εδώ φανταστείτε κάτι σαν το Μάτι του Sauron από τον Άρχοντα, αλλά σε εκδοχή Mickey να παρακολουθεί τα πάντα)

Ανακεφαλαιώνοντας, όσα και να πούμε, το σημαντικότερο είναι ότι το The Incredibles 2 είναι μια καλή έως και ποιοτική και απολαυστική ταινία, που αξίζει το δίωρο της. Παράλληλα πετυχαίνει τον ξεκάθαρο διπλό στόχο της. Από την μια συνεχίζει με τον τρόπο της την ιστορία ικανοποιώντας εις έπακρον όσους περιμέναμε τόσα χρόνια, από την άλλη χτίζοντας για το μέλλον ριμπουτάρει άτυπα το franchise της για να το γνωρίσει η νέα γενιά θεατών, που στην πρώτη ταινία ήταν είτε αγέννητοι είτε νήπια. Δεν είναι των κυβικών της πρώτης αλλά σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει ως συνέχεια της. Σίγουρα δεν απογοήτευσε την Disney με το παγκόσμιο box office της, που ξεπέρασε τα 1.2 δισεκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμα:

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s