Αξιοσημείωτα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για το V for Vendetta

Η ταινία V for Vendetta περιλαμβάνει αρκετά αξιοσημείωτα στοιχεία και η ομάδα του Geek Cultura σας παρουσιάζει μερικά από αυτά.

  • Χρειάστηκαν 200 ώρες και 22,000 ντόμινο από 4 επαγγελματίες συναρμολογητές για να φτιάξουν την εντυπωσιακή σκηνή της ταινίας όπου σχηματίζεται το έμβλημα του V με τα ντόμινο
  • Στο graphic novel στο οποίο βασίστηκε η ταινία, έμπνευση για την ιδέα της δικτατορικής Βρετανίας αποτέλεσε η διακυβέρνηση της Margaret Thatcher σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ενώ ο λόγος ύπαρξης του V ήταν η διάλυση αυτού του συστήματος.
  • Οι σεναριογράφοι της ταινίας αδέρφια Wachowski απέκτησαν τα δικαιώματα του V for Vendetta στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έγραψαν το σενάριο πριν δουλέψουν για την τριλογία του Matrix.  Αφού ολοκλήρωσαν την σκηνοθεσία της τριλογίας του Matrix, έκαναν κάποιες μετατροπές στο σενάριο, όπως την μελλοντική μετατόπιση της χρονικής εποχής και της αύξηση της ηλικίας της Evey.
  • Η ταινία αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον James McTeigue, αφού προηγουμένως αποτέλεσε τον βοηθό σκηνοθέτη για την τριλογία Matrix και το Star Wars Episode II: Attack of the Clones.
  • Ο Alan Moore, συγγραφέας του ομώνυμου graphic novel, αρνήθηκε να παρακολουθήσει την ταινία.  Μάλιστα, αναφέρθηκε με προσβλητικά λόγια για το σενάριο αφού το διάβασε.  Αντίθετα σύμφωνα με τον McTeigue, ο David Lloyd μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την ταινία μόλις την είδε για πρώτη φορά, αναφέροντας την ως «φανταστική αναπαράσταση» της δουλειάς που είχαν κάνει στο graphic novel.
  • Σε κάποιες σκηνές της ταινίας τον ρόλο του V τον ενσαρκώνει ο James Purefoy, ο οποίος αρχικά πήρε τον ρόλο αλλά αντικαταστήθηκε από τον Hugo Weaving τέσσερις βδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων.  Η φωνή του Weaving προστέθηκε στις σκηνές αυτές.

vendetta_by_kemurikat-d3frl6p

  • Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στη Γερμανία και ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον δικτάτορα Adam Sutler, βρήκε περίεργο το γεγονός έπαιζε τον ρόλο αυτό στο κέντρο του Βερολίνου και μάλιστα σε τοποθεσίες όπου ο Χίτλερ είχε πραγματοποιήσει κάποιες από τις ομιλίες του.
  • Χρειάστηκαν εννέα μήνες διαπραγματεύσεων με 14 κυβερνητικά τμήματα για να λάβουν άδειες οι παραγωγοί να κινηματογραφήσουν την λεωφόρο Whitehall που ενώνει την πλατεία Τραφάλγκαρ με τα κτήρια του κοινοβουλίου.  Τα γυρίσματα στην περιοχή έγιναν σε τρεις συνεχόμενες νύχτες όπου διαρκούσαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πέντε το πρωί.
  • Ο λόγος όπου η μυστική αστυνομία ονομαζόταν ‘Fingermen’ είναι επειδή η Νέα Τάξη είχε δομηθεί όπως το ανθρώπινο σώμα.  Ο καγκελάριος ήταν η κεφαλή, ο τηλεοπτικός σταθμός το στόμα, η οπτική και ακουστική παρακολούθηση τα μάτια και τα αυτιά, ο επιθεωρητής Finch ήταν η μύτη, η αστυνομική δύναμη και η μυστική αστυνομία τα χέρια.
  • Κατά τη διάρκεια της σύστασης του V στην Evey, όπου αρχίζει με τη λέξη “Voila” και τελειώνει με το “coincidence”, ο V χρησιμοποιεί 48 φορές λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα “V”.  Συνολικά το γράμμα “V” αναφέρεται 55 φορές στη δήλωση του αυτή.
  • Η σκηνή με το ξύρισμα της κεφαλής της Portman έπρεπε να γίνει σε ένα γύρισμα και χρησιμοποιήθηκαν τρεις κάμερες για τις ανάγκες της κινηματογράφησης.  Η ίδια η ηθοποιός δήλωσε ότι ήθελε για πολύ καιρό να προχωρήσει σε αυτό το κούρεμα.

favim-com-1980015

  • Έξυπνη σκηνή αποτελούν οι  δείκτες του ρολογιού που δείχνουν την ώρα 11:05, σχηματίζοντας το γράμμα V.  Το 11 συμβολίζει τον μήνα Νοέμβριο και το 5 την ημέρα του Νοεμβρίου.
  • Στην στιγμή όπου ο V βγαίνει από το Larkhill, ο κασκαντέρ Chad Stahelski, στην κυριολεξία περπατούσε μέσα στη φωτιά, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πυρανθεκτικό gel και ένα g-string.  Η θερμοκρασία του σώματος του Stahelski, έπρεπε να πέσει πριν το γύρισμα της σκηνής και για καλή του τύχη η θερμοκρασία τη νύχτα του γυρίσματος ήταν -3 βαθμούς Κελσίου έτσι δεν χρειάστηκε επιπλέον προετοιμασία.

pto_larkhill_bts_11

  • Ο προτεινόμενος για Όσκαρ κινηματογραφιστής Adrian Biddle απεβίωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2005 σε ηλικία 53 χρόνων λόγω καρδιακής προσβολής.  Το V for Vendetta που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Η.Π.Α. στις 17 Μαρτίου 2006, αποτέλεσε την τελευταία του ταινία.
  • Η κυκλοφορία της ταινίας προοριζόταν για τις 5 Νοεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο για τον V, αλλά λόγω κάποιων καθυστερήσεων μετατοπίστηκε αργότερα.  Με την κυκλοφορία της απέσπασε την πρωτιά στα box office, με εισπράξεις άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τις πρώτες μέρες προβολής της.  Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν 54 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε συνολικά πέραν των 132 εκατομμυρίων δολαρίων από την παγκόσμια προβολή.
  • Η επιρροή της ταινίας είναι τεράστια, αφού από ερασιτέχνες YouTubers, μέχρι την οργάνωση των χάκερς – ακτιβιστών Anonymous, το κίνημα Occupy και τον Julian Assange αρχισυντάκτη της οργάνωσης WikiLeaks, χρησιμοποιούν την μάσκα του V ως σύμβολο αντίστασης στην αυταρχική, απολυταρχική εξουσία.

screen-shot-2016-03-15-at-7-52-43-am

  • Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω της ταινίας διατηρήθηκε ζωντανή η μνήμη αυτή του κλασσικού graphic novel του Alan Moore και αναδείχθηκε η επιρροή που είχαν τα αδέρφια Wachowski στο έργο, αφού προώθησαν στο ευρύ κοινό την ιστορία του και πρόσθεσαν μια φιλοσοφική χροιά στον πολιτικά φορτισμένο λόγο του V.

Διαβάστε ακόμα:

V for Vendetta – Αποφθέγματα και γνωμικά

V for Vendetta: Εκ των κορυφαίων ταινιών βασισμένων σε κόμικς

gif-02

One thought on “Αξιοσημείωτα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για το V for Vendetta

Leave a comment