5 αγαπημένες ταινίες που θυμάσαι από τα 90s

Τα 90’s γενικά ήταν μια περίοδος περίεργη. Περίεργα ρούχα, περίεργη μουσική, περίεργα χορευτικά, και φυσικά, περίεργες ταινίες! Εμείς όμως ως γνήσια παιδιά των 90s τις λατρέψαμε, μεγαλώσαμε μαζί τους και τις λατρέψαμε!

Home Alone (1990)
Η ιστορία έχει ως εξής: Μια κατά τα άλλα αγαπημένη οικογένεια, αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στο Παρίσι για τα Χριστούγεννα. Και αφού ο μικρός Κέβιν πρέπει να μείνει πίσω για να έχουμε ταινία, τον ξεχνούν στο δωμάτιο του (κάτι που φυσικά θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε οικογένεια!). Οπότε, ο 8χρονος Κέβιν έχει πλέον ολόκληρο το σπίτι στη διάθεσή του. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Μα φυσικά δύο κλέφτες με το  χαμηλότερο δείκτη IQ στον πλανήτη, θα προσπαθούσαν να ληστέψουν το σπίτι! Και φυσικά ο πανέξυπνος πρωταγωνιστής μας, όπως κάθε 8χρονο (!), αποφασίζει να τους αντιμετωπίσει μόνος του με αυτοσχέδιες παγίδες σε ολόκληρο το σπίτι. Και τα καταφέρνει κόντρα σε κάθε λογική!

Dennis the Menace (1993)
Γενικά στις ταινίες της εποχής, τα παιδιά είχαν την τιμητική τους. O Ντένις (o τρομερός), είναι ένα 5χρονο παιδάκι που ζει με τους γονείς του και τον τεράστιο σκύλο του. Γείτονες τους, το ηλικιωμένο ζευγάρι Γουίλσον. Ο κ. Γουίλσον, είναι ένας δύσκολος και ιδιότροπος άνθρωπος. Παρ’ όλα αυτα, ο μικρός Ντένις τον θαυμάζει και τον θεωρεί τον καλύτερο του φίλο. Ο κ. Γουίλσον όμως δεν αντέχει να έχει τον Ντένις τριγύρω. Σχεδόν τον μισεί. Όταν όμως οι γονείς του πρέπει να φύγουν εκτός πόλης για λίγες μέρες, το ζεύγος Γουίλσον αναγκάζετε να τον φιλοξενήσουν. Ένας επίδοξος ληστής έρχεται τότε στην πόλη, και αφού κλέψει από τον κ. Γουίλσον, ο Ντένις αναλαμβάνει να βρει τον κλέφτη και να πάρει πίσω το χρυσό του κ. Γουίλσον. Και φυσικά τα καταφέρνει και φυσικά γίνετε το αγαπημένο παιδί του κ. Γουίλσον, και φυσικά έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Free Willy (1993)
Ακόμη μια ιστορία, ένα ακόμη “παιδί θαύμα” που σώζει τη μέρα. Η ταινία στην ουσία αναπαράγει το ίδιο περίπου κόνσεπτ με τις προηγούμενες μας ταινίες. Ο πρωταγωνιστής μας, ο 12χρονος Τζέσι, (του οποίου η μητέρα τον εγκατέλειψε σε ηλικία 6 ετών)  ζεί στους δρόμους, κλέβει φαγητό, και καταστρέφει δημόσια περιουσία. Ότι πιο φυσιολογικό δηλαδή για ένα παιδί στην ηλικία του… Και φυσικά δίνει τα καλύτερα μηνύματα στα παιδιά που βλέπουν την ταινία: κλέψτε, βανδαλίστε πάρκα, διαρρήξτε υποστατικά, είναι cool! Μπράβο ταινία! Όπως και να ‘χει, σε κάποια φάση η αστυνομία συλλαμβάνει τον Τζέσι, και με συνοπτικές διαδικασίες του βρίσκουν μια ανάδοχη οικογένεια και δουλειά σε ένα πάρκο όπου ζει ο Γουίλι. Ο Γουίλι είναι μια φάλαινα όρκα, η οποία ζει στην αιχμαλωσία και αρνείται να συνεργαστεί με τον εκπαιδευτή του. Ο Γουίλι όμως, σώζει τον Τζέσι από σίγουρο πνιγμό, και τότε ξεκινά να δημιουργείτε μεταξύ τους ένας δυνατός δεσμός. Ο Τζέσι τότε ξεκινά να διδάσκει “κόλπα” στον γουίλι, αφού είναι και ο μόνος που μπορεί. Είναι τότε που ο “κακός” ιδιοκτήτης του παρκου αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τους δύο για να πλουτίσει. Η πανέξυπνη όμως φάλαινα αρνείται και πάλι να συνεργαστεί, και ο ιδιοκτήτης του πάρκου καταστρώνει ένα καθόλου πρακτικό και τρομερά παράλογο σχέδιο για να σκοτώσει τον Γουίλι και να πάρει λεφτά από την ασφάλεια. Φυσικά στο τέλος (ώ τι έκπληξη!) ο Τζέσι σώζει τον Γουίλι και παραμένουν οι δύο τους πολύ καλοί φίλοι. Η φάλαινα με το αγόρι. Φίλοι. Αυτά τα 90’s!

The Mask (1994) 

Η ταινία “The Mask” (1994), σε σκηνοθεσία του Τσακ Ράσελ και με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά φιλμ ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ’90. Αυτή η φαντασμαγορική κωμωδία βασίζεται στη σειρά κόμικς της Dark Horse Comics και περιγράφει την ιστορία του Στάνλεϊ Ίπκις, ενός ταπεινού υπαλλήλου τράπεζας, ο οποίος μεταμορφώνεται σε έναν ασταμάτητο υπερήρωα όταν φοράει μια μυστηριώδη μάσκα. Η ταινία εξερευνά την δύναμη της αυτοπεποίθησης και της απελευθέρωσης του “εγώ”, μέσα από ένα πλούσιο συναισθηματικό φάσμα και μια σειρά από ανεπανάληπτες κωμικές στιγμές. Το στοιχείο που κάνει την ταινία “The Mask” να ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή ερμηνεία του Τζιμ Κάρεϊ, ο οποίος με την υπερβολική εκφραστικότητα και τις ακροβατικές του κινήσεις, κατάφερε να δώσει ζωή σε έναν χαρακτήρα που αγαπήθηκε από το κοινό. Η χρήση πρωτοποριακών ειδικών εφέ για την εποχή, συνέβαλε επίσης στην δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας που συνδυάζει το ρεαλισμό με το φανταστικό.

Beethoven (1992)

Η οικογενειακή κωμωδία “Beethoven” του 1992, σκηνοθετημένη από τον Brian Levant, προσφέρει μια ζεστή και αστεία ματιά στη ζωή με έναν αξιολάτρευτο, αλλά προκλητικό Άγιο Βερνάρδο. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Newton, η οποία αρχικά δεν είναι ενθουσιασμένη με την ιδέα να υιοθετήσει έναν τόσο μεγάλο σκύλο. Ωστόσο, ο Beethoven γρήγορα καταφέρνει να κερδίσει τις καρδιές όλων, γίνοντας αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας και προστάτης των παιδιών.

Μέσα από μια σειρά από κωμικά και τρυφερά γεγονότα, ο Beethoven εξερευνά τις θεματικές της οικογενειακής αγάπης, της φιλίας μεταξύ ανθρώπων και ζώων, και της αλληλεγγύης ενάντια στις δυσκολίες. Η ταινία διακρίνεται για την ικανότητά της να συνδυάζει το χιούμορ με σημαντικά μηνύματα, καθιστώντας την ένα αγαπημένο κλασικό για τους θεατές όλων των ηλικιών.

Ο Charles Grodin, ως ο πατέρας της οικογένειας, και η Bonnie Hunt, ως η μητέρα, προσφέρουν εξαιρετικές ερμηνείες που συμβάλλουν στη ζεστασιά και την αυθεντικότητα της ταινίας. “Beethoven” δεν είναι απλώς μια ταινία για έναν σκύλο, αλλά μια ιστορία που τονίζει τη σημασία της οικογένειας, της αποδοχής, και του να βρίσκει κανείς χαρά στις μικρές στιγμές της ζωής. Με μια απλή, αλλά συναρπαστική πλοκή και μια α

Διαβάστε ακόμα:

Leave a comment