Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ συνάντησε τον Darth Vader

Είναι μια πρόταση που την βλέπουμε παντού, σαν meme, σε εικόνες, σε μπλούζες, σε σενάρια άλλων ταινιών και ακόμη και στην πολιτική όπως θα δούμε παρακάτω. Η 4η Μαΐου, επίσης γνωστή ως Star Wars day, επελέγη ως ανεπίσημη γιορτή, επειδή η ημερομηνία ακούγεται σαν το «may the force be with you».

Θα είστε Κύπρο στις 4 Μαΐου; Αν ναι, τότε μην χάσετε το 1ο Star Wars Party του νησιού! Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα.

Η ατάκα «may the force be with you» (ας είναι η δύναμη μαζί σας) στο σύνολό της είχε αρχικά αναφερθεί στο Star Wars: Επεισόδιο IV – Μια νέα ελπίδα, που κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1977. Η φράση χρησιμοποιήθηκε από τον στρατηγό Dodonna (Alex McCrindle) όταν εύχεται τον Luke (Mark Hamill) καλή τύχη καθώς προετοιμάζεται να πολεμήσει την αυτοκρατορία.

Luke: “It’s not impossible. I used to bullseye womp rats in my T-16 back home, they’re not much bigger than two meters”.

General Dodonna: “Then man your ships. And may the Force be with you”.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε μια μεταγενέστερη σκηνή, όταν ο Han Solo (Harrison Ford), ο οποίος ήταν σκεπτικός σχετικά με τη δύναμη, λέει τη φράση στον Luke (Mark Hamill) ως επίδειξη υποστήριξης πριν πάει στη μάχη.

Πως όμως πέρασε στην σφαίρα της καθημερινότητας; Η αρχή έγινε στις 4 Μαΐου, 1979, την ημέρα που η Μάργκαρετ Θάτσερ ανέλαβε τα καθήκοντά της ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα online άρθρο ειδήσεων από το Δανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, είπε ότι το πολιτικό κόμμα της, οι Συντηρητικοί, τοποθέτησαν μια συγχαρητήρια διαφήμιση σε μια εφημερίδα που ονομαζόταν The London Evening News. Στην οποία έλεγε «Ας είναι η 4η με εσάς, Μάγκι. Συγχαρητήρια.» (May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations). Η πρόταση χρησιμοποιήθηκε και σε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαΐου 1994, κατά την διάρκεια μιας διαφωνίας.

Στις 29 Μαΐου 2005, το online περιοδικό Slate δημοσίευσε ένα άρθρο για μια επερχόμενη fan made ταινία Star Wars με τίτλο «May the Force Be With You, and You, and You…». Στις 21 Ιουνίου 2005 η ατάκα συμπεριλήφθηκε στο «AFI’s 100 Greatest Movie Quotes of All Time».

Μία από τις πρώτες αναφορές της 4ης Μαϊου ως Star Wars day εμφανίστηκε σε ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί να βγεις έξω;» που δημοσιεύθηκε στην The Guardian την 4η Μαΐου το 2006. Μέχρι το 2009 ήταν κοινό σημείο για τις ιστοσελίδες να αφιερώνουν ολόκληρα άρθρα για την Star Wars day, με τη New York Daily News να δημοσιεύει μια ανάρτηση με τίτλο «οι οπαδοί του Star Wars γιορτάζουν ανεπίσημα το May the Fourth Be With You». Και η The Daily Mail να δημοσιεύει με τίτλο «May the fourth be with you: Οι φανατικοί της ταινίας sci-fi σε τελετή με θέμα το Star Wars».

Το 2011, η πρώτη οργανωμένη γιορτή του Star Wars Day πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο, στον Καναδά στο Toronto Underground Cinema. Με μια παραγωγή από τον Sean Ward και την Alice Quinn, οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν το Original Trilogy Trivia Game Show, έναν διαγωνισμό στολών με κριτές διασημότητες της εποχής και τις καλύτερες ταινίες – αφιερώματα του web, mash-ups, παρωδίες, και remixes στη μεγάλη οθόνη. Η δεύτερη ετήσια γιορτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012.

Η Disney αγόρασε την Lucasfilm συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων Star Wars στα τέλη του 2012. Από το 2013, η Walt Disney Company έχει κάνει επίσημη την γιορτή με πολλές εκδηλώσεις σε Disneyland και Walt Disney World.

Η συγκεκριμένη μέρα έγινε τόσο δημοφιλής που η 5η Μάη έχει επικρατήσει να ονομάζεται «Revenge of the Fifth» (Η εκδίκηση της 5ης), ένα λογοπαίγνιο πάνω στο Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Την ημέρα αυτή, οι οπαδοί της Σκοτεινής Πλευράς (Dark Side) εορτάζουν τους Sith Lords.

Από τον Απρίλιο του 2014, η σελίδα στο Facebook για το «May the force be with you» έχει περισσότερα από 4.000 άτομα και το DeviantArt έχει πάνω από 46.000 παραδείγματα τέχνης από fans με ετικέτα την συγκεκριμένη φράση. Το MemeGenerator έχει πάνω από 500 εικόνες που αναφέρουν την force.

Για την ημέρα Star Wars Day 2015, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρακολούθησαν ταινίες Star Wars.

Τι σας προτείνουμε να κάνετε εκείνη την μέρα ή και την επόμενη ή και κάθε μέρα:

  • Να δοκιμάσετε τη επιλογή free-to-play Star Wars: The Old Republic
  • Να κάνετε ατελείωτες μάχες στο StarWarsBattlefront
  • Να δείτε τους χαρακτήρες μέσα στο Disney Infinity0: Play Without Limits
  • Και φυσικά να κάνετε -ακόμη και αν το έχετε κάνει ήδη αρκετές φορές- άλλον έναν μαραθώνιο Star Wars.

May the 4th be with you… Always …

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s