To Doctor Who (2005) έως τώρα – Ένα χρονικό τη σειράς

*** Το παρακάτω άρθρο περιέχει mild spoilers, ως προς την αλλαγή των χαρακτήρων και των story arcs. Δεν γίνεται εκτενής αναφορά σε πρόσωπα και δεν αποκαλύπτονται στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα την πλοκή. Επιγραμματικά αναφέρεται πως στον τάδε κύκλο έχουμε τον τάδε χαρακτήρα και την τάδε ιστορία, ενώ στον άλλο κύκλο έχουμε αντιστοίχως διαφορετικά πρόσωπα και ιστορίες. Αν κάποιος δεν θέλει να γνωρίζει ούτε αυτά τα τυπικά, καλύτερα να επιστρέψει στο άρθρο ενώ έχει δει τη σειρά. οι υπόλοιποι καλή ανάγνωση***

Το Doctor Who είναι μια από τις εμβληματικές και η μακροβιότερη σειρά στην ιστορία της βρετανικής και γενικότερης τηλεόρασης, συμπληρώνοντας φέτος πενήντα τέσσερα  – μη συνεχόμενα – χρόνια προβολής. Η σειρά αφηγείται τις περιπέτειες του Doctor, ενός εξωγήινου της φυλής των Time Lords από τον πλανήτη Gallifrey.

O Doctor «δανείζεται» μια χρονομηχανή το γνωστό TARDIS (Time And Relative Dimension In Space) και ξεκινά να δει το Σύμπαν και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Στα ταξίδια του τον συντροφεύουν μια πληθώρα κεντρικών και δευτερευόντων προσώπων μες στα χρόνια, που το καθένα εν τέλει έχει και τη δική του σημασία και ρόλο μες στην πλοκή της σειράς. Πρέπει να σημειωθεί πως μια από τις ικανότητες των Time Lords, κατ’ επέκτασιν και του Doctor είναι η Αναγέννηση (Regeneration). Όποτε ένας Time Lord βρίσκεται στα πρόθυρα θανάτου, όλα τα κύτταρα του σώματος του αναγεννιούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε θέση να γιατρέψουν σχεδόν όλα τα τραύματα, ασθένειες κτλ χαρίζοντας τους έτσι μακροζωία, αλλάζοντας όμως ριζικά τον εαυτό τους. Με κάθε Αναγέννηση έχουμε ένα νέο άτομο, μια νέα προσωπικότητα σε χαρακτήρα και εμφάνιση, γι αυτό άλλωστε όσον αφορά τη σειρά, έχουμε και 13 (μαζί με τον John Hurt ως War Doctor) έως τώρα ηθοποιούς να υποδύονται ξεχωριστές εκδοχές του Doctor μες στα χρόνια. Τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα δούμε μάλιστα την πρώτη γυναίκα στον ρόλο την Jodie Whittaker, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη σειρά.

Το 2005, έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια επαναφοράς και διακοπή χονδρικά μιας δεκαετίας έως και δεκαπενταετίας, η σειρά επιστρέφει στη βρετανική τηλεόραση, με τον Russel T. Davis στην ηγεσία του σεναρίου και τον Christopher Eccleston να υποδύεται τον ένατο κατά σειρά Doctor. Στο πλευρό του για βοηθό-σύντροφο θα έχει την Rose Tyler [Billie Piper]. Ο πρώτος κύκλος, όπως είναι λογικό ξεκινά να χτίσει και να ανανεώσει το τηλεοπτικό σύμπαν της σειράς, φέρνοντας τον χαρακτήρα στον νέο αιώνα. Στον πρώτο κύκλο έχουμε ως μυθολογία το “Bad Wolf” ένα story arc και έκφραση που θα συνοδεύει για κάποιες χρονιές, τις κρίσεις και τα γεγονότα σχετικά με το εκάστοτε τέλος του κόσμου, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Doctor.

Στο τέλος του πρώτου μόλις κύκλου, ο Eccleston θα αποχωρήσει, για λόγους κυρίως επαγγελματικής φύσεως , έπειτα από σύγκρουση μεταξύ των συντελεστών. Ως Doctor δεν ήταν τόσο κακός, αντίθετα υποδύεται μια εκδοχή του χαρακτήρα, που «ζυμώνεται» κατά την εξέλιξη του κύκλου Στην θέση του θα έρθει ο ταλαντούχος David Tennant. Μέχρι σήμερα αποτελεί για πολλούς φαν τον καλύτερο ή τον αγαπημένο τους Doctor. H σειρά συνέχισε την ανοδική της πορεία, γεμάτη δράση και έξυπνο χιούμορ, παρέμεινε ευχάριστη κι άκρως ενδιαφέρουσα.

Στο τέλος του δεύτερου κύκλου για χάρη της πλοκής αυτή τη φορά η Rose, αποχωρεί και μια νέα σύντροφος η Martha Jones [Freema Agyeman] έρχεται να αναπληρώσει το κενό.  Doctor και Martha, θα εμπλακούν στις δικές τους περιπέτειες συνεχίζοντας στα ίδια επίπεδα ποιότητας και χαρακτήρα της σειράς δίνοντας περισσότερο βάθος και διάσταση στο φανταστικό σύμπαν της. Με κάθε αλλαγή Doctor ή συντρόφου αντιστοίχως έχουμε και ένα μικρό reboot της σειράς. Οι ιστορίες κάποιες φορές θα επισκεφθούν εν συντομία κοινά θέματα (π.χ. το παρελθόν του Doctor) συνδέοντας τους χαρακτήρες αλλά και το νέο κοινό με την ευρύτερη ιστορία της σειράς. Έτσι άλλωστε εμπλουτίζεται η σειρά, καθώς προσθέτει με κάθε πέρασμα και κάτι καινούριο και απαραίτητο για το μέλλον της.

Η εποχή Tennant κλείνει με τον ερχομό της Donna Noble [Cathrine Tate] στον τέταρτο κύκλο,  μιας άκρως κουραστικής και αντιπαθητικής παρουσίας… Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο δεν πέφτει και η σειρά μας δίνει κάποια πολύ γερά επεισόδια και αξιομνημόνευτες στιγμές. Ο Tennant έπειτα από κάποια ξέμπαρκα επεισόδια θα μας αφήσει με ένα γεμάτο συναισθήματα διμερές φινάλε. Επεισόδια όπως το “Blink”, “Silence In the Library” μεταξύ πολλών άλλων να μας μένουν αξέχαστα από την εποχή του.  Κάπως έτσι μένουμε να αναρωτιόμαστε ποιος θα έρθει και πως θα συνεχιστεί η σειρά, αφού ο πήχης τέθηκε ψηλά. Η απάντηση μας δόθηκε με τον Matt Smith.

Ο Smith μαζί με το νέο “Crack on the Wall/Silence will fall” story arc και μια μυθολογία επικού μεγέθους να το συνοδεύει, διαψεύδει όσους πίστεψαν πως η σειρά κινδυνεύει να πάρει τον κατήφορο. Πρέπει να πούμε πως από τον πέμπτο κύκλο έως και σήμερα στην ηγεσία της σειράς και των ιστοριών έχει έρθει ο Steven Moffat. Μαζί με το Smith έρχονται και οι “Ponds”. Ο λόγος για το κορίτσι και το αγόρι «που περίμεναν» την Amy Pond [Karen Gillian] και Rory Williams [Arthur Darvil]. Αυτή η τριάδα θα μας χαρίσει κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της σειράς στους δύο και κάτι κύκλους, που είναι μαζί. Δικαιολογημένα ίσως να αποτελούν και την καλύτερη εποχή της, σε μια σφαιρική προσέγγιση της σειράς.

Την ίδια εποχή συνυπάρχουν ένας αναμφίβολα πολύ καλός Doctor, σωστή χημεία μεταξύ ηθοποιών και ρόλων αλλά και ηθοποιών μεταξύ τους, δυνατές ιστορίες και μια επική – και αρκετά σύνθετη σε κάποια σημεία – μυθολογία και πλοκή. Όλα αυτά διαδραματίζονται δίχως να χάνουμε κάτι από το χιούμορ, τη δράση και όλα εκείνα τα στοιχεία, για τα οποία αγαπά κανείς τη σειρά. Μάλιστα ενισχύονται.

Αυτό συνεχίζεται και στο τελευταίο μέρος της εποχής του Smith, με τον ερχομό της Clara Oswald [Jenna Coleman] στο πλευρό του Doctor. Με το “The impossible girl” story arc της Clara να συνδυάζεται και να κλείνει οριστικά το προηγούμενο, και την εποχή Smith. Μια εποχή που αν κι έπεσε στην τηλεθέαση, έφερε πρωτόγνωρες στιγμές για τη σειρά,  με δυο , μεταξύ πολλών άλλων,  πανέμορφες σκηνές (στα επεισόδια “Vincent and the Doctor” και “Rings Of Akhaten” αντιστοίχως) να αφήνουν τον θεατή εκστασιασμένο μπροστά από την οθόνη του. Δυστυχώς η σειρά θα πλησιάσει πολύ λίγες φορές στα επόμενα χρόνια, παρόμοια επίπεδα συγκίνησης και ποιότητας.

Η εποχή του δωδέκατου Doctor, του Peter Capaldi, επισκιάζεται από το παρελθόν της λοιπόν. O Capaldi ήρθε πολλά υποσχόμενος με τη δυνατότητα να παρουσιάσει έναν πολύ διαφορετικό Doctor. Πράγμα το οποίο συνέβη ως έναν βαθμό και ήταν καλό. Ήταν απαραίτητο αλλά όχι έτσι όπως συνέβη. Γενικότερα έχουμε μια αισθητή πτώση. Η σειρά στα χρόνια του κάνει κοιλία δίχως να ευθύνεται ο ίδιος γι’ αυτό. Η χημεία με την Clara , πόσο μάλλον οι ιστορίες και οι διάλογοι στην πλειοψηφία τους χωλαίνουν και η μυθολογία πασχίζει να κρατήσει το ενδιαφέρον τις περισσότερες φορές. Δεν λείπει η δράση, δεν λείπει το χιούμορ, δεν λείπει σε γενικές γραμμές τίποτα από όσα μας έδινε πάντα η σειρά, απλά τα έχουμε σε αισθητά χαμηλότερο επίπεδο. Το θετικό είναι πως όσο προχωρά, βελτιώνεται, με αργούς ρυθμούς βέβαια. Μια στο τόσο θα έχουμε και κάποιες στιγμές και επεισόδια, που θα μας θυμίσουν τι εστί Doctor Who, αλλά ως εκεί.

Ο τελευταίος κύκλος του Capaldi με τη Bill Potts [Pearl Mackie] για σύντροφο αυτή τη φορά, αποτελεί περιέργως ίσως και τον καλύτερο του. Έχει το καλύτερο του επεισόδιο και την πιο αληθινή του στιγμή στο “The Doctor falls”, το οποίο είναι και το τελευταίο του κύκλου. Σημειώθηκε αναμφίβολα βελτίωση από τις προηγούμενες χρονιές, δίχως βέβαια να λείπουν τα προβλήματα. Οι διάλογοι είναι ακόμα χειρότεροι από πέρυσι ώρες ώρες. Όπως κι αν έχει μας άφησε δυναμικά και το καλύτερο του στοιχείο να είναι η διαφορετικότητα αυτής της εκδοχής του Doctor και η δυνατή ερμηνεία του ιδίου του Capaldi.

Στο σύνολο της σαν σειρά, παρά την πτώση της τα τελευταία τρία χρόνια το Doctor Who δεν απογοητεύει. Συγκεντρώνει δικαίως πιστούς θεατές, γιατί δίνει κάτι το ιδιαίτερο πέραν του εκκεντρικού sci-fi στοιχείου της. Μας επιτρέπει και μας προτρέπει να ξαναγίνουμε παιδιά, δίχως να ντραπούμε γι αυτό. Είναι ένα καλό άλλοθι εν τέλει. Και ναι το χρειαζόμαστε.. Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε στον όμορφο κόσμο του Doctor Who. Σας περιμένουμε.

Honorable mentions: Οι χαρακτήρες του Captain Jack Harkness [John Barrowman] με πρώτη εμφάνιση στο “The Empty Child” στον πρώτο κύκλο και της River Song [Alex Kingston] στο “Silence In The Library” στον τέταρτο κύκλο αντιστοίχως, ανήκουν στα απολαυστικότατα στοιχεία της σειράς, Επίσης όποιος δεν το γνωρίζει και θέλει περισσότερο Captain Jack Harkness και γενικά Doctor Who στοιχείο, ας δει την spin off σειρά Torchwood (2006 – 2011).

Για εκτενέστερη κριτική της εποχής Capaldi συνεχίστε εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

gif-02

One thought on “To Doctor Who (2005) έως τώρα – Ένα χρονικό τη σειράς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s