Dark: Eίναι το νέο Stranger Things;

Το “Dark”, η πρώτη γερμανόφωνη παραγωγή του Netflix, παρουσιάστηκε από πολλούς ως ένα γερμανικό “Stranger Things”. Έχει προβληθεί μια σαιζόν, που αποτελείται από 10 επεισόδια, ενώ το Netflix παρήγγειλε ήδη και δεύτερη σαιζόν και στο σημερινό κείμενο θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της, χωρίς spoiler. Η μόνη ομοιότητα που έχει με το “Stranger Things” είναι ότι χάνεται ένα παιδί, από εκεί και πέρα οι ιστορίες παίρνουν τελείως διαφορετική τροπή. Ναι, εξελίσσεται και στα ‘80s και έχει πάνω το λογότυπο του Netflix, αλλά αυτό δεν την κάνει “Stranger Things”. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακή σειρά, τουναντίον, είναι πάρα πολύ καλή, αλλά δεν έχουν σχέση οι δύο σειρές.

Η υπόθεση ξεκινάει με την εξαφάνιση ενός μικρού παιδιού κοντά σε μια σπηλιά και από εκεί και πέρα σε κάθε επεισόδιο, έχουμε νέα στοιχεία και νέα τροπή στην ιστορία. Πολύ όμορφη φωτογραφία γεμάτη σκοτεινά υπόγεια και γκαράζ, ανήλιαγα δάση και την «μαυρίλα» που αρμόζει στη σειρά. Μια ομάδα ανθρώπων με τα προβλήματα τους και τα μυστικά τους, οι οποίοι σχετίζονται και αλληλεπιδρούν στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Στο ενδιάμεσο προσθέτεις μια αυτοκτονία που συμβαίνει στις πρώτες σκηνές, νεκρά πουλιά που πέφτουν από τον ουρανό, ένα πυρηνικό εργοστάσιο, φώτα που τρεμοπαίζουν, απιστία, άγριες δολοφονίες και η εξαφάνιση του παιδιού παίρνει έναν πολύ διαφορετικό δρόμο. Η σειρά είναι σκοτεινή, μυστικιστική, με πολλά στοιχεία υπερφυσικού και φέρνει σε σημεία στο μυαλό το “Twin Peaks”.

Ο αστυνομικός Ulrich Nielsen απατάει τη γυναίκα του με την χήρα του αυτόχειρα των πρώτων σκηνών, ενώ ο γιος της πασχίζει να συνέλθει από το σοκ της αυτοκτονίας. Ο τελευταίος, μαζί με άλλους έφηβους συμμαθητές του πηγαίνει στο δάσος για να βρει την «καβάτζα» με τα ναρκωτικά ενός συμμαθητή τους που εξαφανίστηκε. Στη διάρκεια αυτής της έρευνας χάνεται ο μικρός γιος του Ulrich κι από εκεί ξεκινάνε όλα. Οι παλαιότεροι θυμούνται εξαφανίσεις και περίεργα φαινόμενα που συνέβαιναν 33 χρόνια πριν και ο «περίεργος» τύπος με την κουκούλα, μάλλον περιπλέκει την κατάσταση.

Οι διάλογοι είναι στα γερμανικά, αλλά μπορούν να αλλαχθούν και στα αγγλικά, χάνοντας λίγη από την ατμόσφαιρα της σειράς. Οι πρωταγωνιστές είναι από πολύ ενδιαφέροντες μέχρι αδιάφοροι, αλλά επειδή είναι αρκετοί, χρειάζεται προσοχή κατά την παρακολούθηση ώστε να μην χαθείς μετά. Προσεγμένη μουσική, ενδιαφέρουσα πλοκή, λούπες, παράδοξα, μυστήριο, συγκαλύψεις, θαμμένα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια, μια πράξη που μπορεί να επηρεάζει τα πάντα και άνθρωποι που καλούνται να επιλέξουν δρόμο σε σταυροδρόμια. Η όμορφη μαυρίλα της φωτογραφίας αποτυπώνεται ως αίσθημα μοναξιάς και βεβαιότητας ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Δεν είναι λίγες οι φορές στη σειρά που γίνεσαι μάρτυρας των ονείρων που έκανε κάποιος στην νιότη του και πως κατέληξε.

Το που πηγαίνει το θέμα γίνεται σχεδόν γρήγορα προφανές, αλλά η σειρά κατορθώνει να σε κρατάει με την αποκάλυψη κι άλλων κομματιών του puzzle και ένωσης φαινομενικά ασύνδετων γεγονότων. Το “Dark” είναι από αυτές τις σειρές που σε τραβάνε να δεις άλλο ένα επεισόδιο, ιδανικά βλέπεται βράδυ με σβηστά φώτα, δεν είναι σειρά «ας βάλω κάτι να χαζεύω καθώς κάνω δουλειά», χρειάζεται την προσοχή σου καθώς έχει πολλές μικρές υποενότητες, δεν είναι πάντα ευχάριστη και δεν ξέρω αν είναι λυτρωτική, αλλά αποζημιώνει και κατά βάθος παρουσιάζει τον άνθρωπο με τις αδυναμίες του. Ναι, έχει αδυναμίες, αλλά αξίζει την ευκαιρία που θα του δώσετε και οι κρύες χειμωνιάτικες και σκοτεινές νύχτες είναι ιδανικές για την παρακολούθησή του.

gif-02

 

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s