Big Mouth: Μια ενήλικη σειρά για την εφηβεία

Μια από τις σειρές που έκαναν την εμφάνιση τους το 2017, αλλά (αδίκως) δεν ακούστηκαν πολύ, είναι το “Big Mouth”. Μια παραγωγή του Netflix με 10 επεισόδια, το “Big Mouth” είναι ένα cartoon το οποίο καταπιάνεται με το θέμα της εφηβείας. Ένα ιδιαίτερο θέμα, το οποίο προσεγγίζεται με τρυφερότητα και μια γλυκιά ματιά με όσο το δυνατόν περισσότερες ανατριχιαστικές και σιχαμένες λεπτομέρειες.

Υπεύθυνος για τη δημιουργία της σειράς είναι ο Nick Kroll, γνωστός μας από το πολύ αγαπημένο “The League”. Ο Kroll εκτός από συν-δημιουργός, παραγωγός και σεναριογράφος δανείζει τη φωνή του σε κάποιους χαρακτήρες και χρησιμοποιεί τις ιστορίες του από την εφηβεία ως εφαλτήριο. Η σειρά, όπως είπαμε, καταπιάνεται με το θέμα της εφηβείας, τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, τις ορμόνες και την τεστοστερόνη που κάνουν πάρτυ με καλεσμένους τα νεύρα και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και φυσικά την περίοδο. Παρόλο το θέμα και την cartoon εμφάνιση, η σειρά μάλλον δεν είναι και τόσο ιδανική για παιδιά.

Η σειρά περιστρέφεται γύρω από τον Nick Birch και τον κολλητό του Andrew Glouberman και τους ακολουθεί στο ταξίδι τους στην εφηβεία με στάσεις στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, την ανακάλυψη του σώματος τους και φυσικά τον αυνανισμό. Τον ρόλο του συμβουλάτορα τους ή μάλλον καθοδηγητή παίρνουν δύο Ορμονοτέρατα, ο Maurice που τυραννάει τα αγόρια της παρέας και η Connie που κάνει τη ζωή δύσκολη στις κοπέλες (Jessi και Missy). Κάπου εκεί μπλέκεται το φάντασμα του Freddie Mercury, ένα μαξιλάρι που μπορεί να μείνει έγκυος και φυσικά πολλές δόσεις χιούμορ, έξυπνων διαλόγων και καταστάσεων, καφρίλας και «δύσκολων» εφηβικών θεμάτων. Εθισμός στο πορνό, η πρώτη περίοδος ενώ φοράς άσπρα, η διαφορετική ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν οι αλλαγές στους έφηβους, η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας, ένα σεξουαλικό βοήθημα που ζητάει αποκατάσταση με γάμο και άλλα πολλά σουρεάλ και μη περιστατικά.

Ένα από τα θετικά του να βλέπεις το “Big Mouth” ως ενήλικας είναι το γεγονός ότι βλέπεις όλα αυτά που συμβαίνουν από μια ασφαλή απόσταση και σκεπτόμενος σε εμβρυακή στάση «σώπα, σώπα, πέρασαν όλα αυτά». Για τα περισσότερα που συμβαίνουν άλλωστε, το φταίξιμο πέφτει στο Ορμονοτέρας, το οποίο είναι εκεί (μάλλον κι εδώ) για να οδηγήσει τους πρωταγωνιστές σε κάθε ηλίθια απόφαση και ενέργεια. Ένα ακόμα θετικό του είναι ότι εξετάζει την εφηβεία από τις πλευρές και των δύο φύλων: Πώς αντιλαμβάνεται το κάθε φύλο τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του και όχι μόνο, πως τις διαχειρίζεται ή ακόμα χειρότερα, πως δεν τις διαχειρίζεται. 6 από τα 10 επεισόδια της σειράς έχουν γραφτεί από γυναίκες ή έχουν συνεργαστεί στο γράψιμο.

Σε κάποιες περιπτώσεις το χιούμορ της σειράς και αυτά που συμβαίνουν μπορεί να ενοχλήσουν κάποιους, αλλά η σειρά βασίζεται σε αυτό το «σοκ» που προκαλεί, αλλά και το γεγονός ότι είναι cartoon, άρα «τα πάντα επιτρέπονται». H all-star ομάδα των ηθοποιών που έχει αναλάβει να δώσει φωνή στους ήρωες, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και ταιριάζει πολύ. Μερικά παραδείγματα:

Το “Big Mouth” παίρνει κάθε μόδα των παιδιών σήμερα, την ποτίζει με χιούμορ, υπερβολή και πικρές αλήθειες και την αφήνει ελεύθερη να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα της: πιτσιρίκια κολλημένα με smartphones, κακίες και internetικό bullying μέσω #hashtags, πορνό διαθέσιμο από νωρίς στα πιτσιρίκια και άλλα. Βάλε ανάμεσα από όλα αυτά το εξαιρετικά αστείο “everybody bleeds”, το χιούμορ του Kroll και τις δικές σου αναμνήσεις από την εφηβεία και θα απολαύσεις τη σειρά. Ήδη ανανεώθηκε και για δεύτερη σαιζόν, την οποία περιμένουμε μέσα στο 2018.

gif-02

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s