Athens Dark, μια ελληνική σειρά με Βαμπίρ

Οι βρικόλακες, βαμπίρ, απέθαντοι και με κάθε είδους ονομασία, αν και αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής παράδοσης («Βουρκόλακας» του Αργύρη Εφταλιώτη, δοξασίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» και άλλα πολλά), δεν αποτυπώθηκαν ποτέ σωστά στον ελληνικό κινηματογράφο, παρά μόνο με την μορφή κωμωδίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το σχετικά άγνωστο «Δράκουλας και ΣΙΑ» του 1959 και ο «Δράκουλας των Εξαρχείων» του μεγάλου Τζίμη Πανούση. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι μια ελληνική σειρά με βρικόλακες θα τράβαγε το ενδιαφέρον μας, αφού είναι σίγουρα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά κυρίως γιατί θέλαμε να δούμε και πως θα έπαιρνε μορφή αυτή η προσπάθεια.

Το Athens Dark αποτελεί μια παραγωγή του διαδικτυακού Netwix, αποτελούμενη από 8 επεισόδια με μέσο χρόνο τα δέκα λεπτά έκαστο, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Η ιστορία θέλει τον Ορφέα, δημοσιογράφο σε μια εφημερίδα, να στέλνεται για ρεπορτάζ σε μια συναυλία Goth συγκροτήματος και τα πράγματα να εξελίσσονται λίγο διαφορετικά. Χωρίς να καταλάβει πως και γιατί, μπλέκεται σε μια μάχη μεταξύ βρικολάκων («Απέθαντων» στη σειρά) και κυνηγών, μέρος ενός πολέμου που εξελίσσεται εδώ και αιώνες. Η ιστορία σίγουρα δεν παίρνει βραβείο πρωτοτυπίας, αλλά είναι τέτοιο το θέμα, που είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει παρθενογένεση και κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί/γραφτεί/προβληθεί.

Σεναριακά η σειρά είναι αρκετά καλή, με τον σεναριογράφο Ζήση Ρούμπο, να μην καίει το σενάριο, αλλά να πλάθει μια καλή ιστορία, μπλέκοντας και την αρχαία ελληνική μυθολογία με έξυπνο τρόπο. Η σκηνοθεσία (Βασίλης Αντωνιάδης) και η φωτογραφία είναι σε πολύ καλό επίπεδο, οι σκηνές μάχης όμορφα χορογραφημένες και πιστευτές και τα εφέ ικανοποιητικά για το budget μιας ελληνικής διαδικτυακής σειράς. Σε κάποια σημεία οι διάλογοι μου φάνηκαν κάπως «υπερβολικοί», ίσως και οι ερμηνείες, αλλά μιλάμε για βρικόλακες, που έτσι κι αλλιώς το όλο θέμα σηκώνει υπερβολή. Σε κάποιες φάσεις η σειρά είναι λίγο υπερβολικά στυλιζαρισμένη, σίγουρα δεν είναι τρομακτική, αλλά τουλάχιστον δημιουργεί μια σκοτεινή ατμόσφαιρα. Γρήγορη σκηνοθεσία, δράση, ατμόσφαιρα και μια καλή προσπάθεια με όλα τα δεδομένα συνυπολογισμένα. Σίγουρα τα ελληνικά «ξενίζουν» όσον αφορά το θέμα και ακούγονται λίγο «αστεία» σε σημεία, αλλά η σειρά βλέπεται πολύ ευχάριστα. Ως σημεία αναφοράς θα έλεγα ότι έχει ταινίες σαν το Blade και το Underworld, απέχοντας παρασάγγας από μια κλασική θεώρηση του είδους. Στα θετικά, επίσης, το γεγονός των καλών ερμηνειών, ως επί το πλείστον, με κάποιες υπερβολές στην «κακία» των χαρακτήρων, αλλά και η δημιουργία της εντύπωσης ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα του σήμερα. Η χρήση γνωστών χώρων και μαγαζιών (πεζόδρομος Θησείου, Second Skin, Εργοστάσιο Λιπασμάτων κλπ) βοηθούν σε αυτό και δημιουργούν οικείες εικόνες και συνειρμούς.

Αξίζει να το δει κανείς; Για μένα ναι. Μην περιμένεις κάποια σειρά τρόμου, περισσότερο κάτι σαν «σκοτεινή» περιπέτεια είναι, αλλά ας σταματήσουμε επιτέλους να είμαστε γκρινιάρηδες. Είναι 8 επεισόδια, η σειρά είναι δωρεάν, δείχνει αγάπη και σεβασμό για το είδος και είναι αρκετά καλή ώστε να της αφιερώσεις σχεδόν μιάμιση ώρα που θα χρειαστεί. Μην κοροϊδευόμαστε, έχεις πληρώσει λεφτά στο σινεμά για να δεις πολύ χειρότερα πράγματα. Το τέλος αφήνει ενδείξεις για μια δεύτερη σαιζόν, την οποία ελπίζω με χαρά ότι θα δούμε.

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς εδώ 

gif03

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s