«Παιδικά» που μας στέρησαν τον Σαββατιάτικο ύπνο – Μέρος Α’

Όλοι εμείς οι λίγο μεγαλύτεροι (με το λίγο να απλώνεται σαν το παιχνίδι χλαπάτσα των ‘90s), τα Σαββατοκύριακα των παιδικών μας χρόνων σηκωνόμασταν αρκετά νωρίς για να προλάβουμε να δούμε τα cartoon, που για κάποιον ανεξήγητο λόγο προβάλλονταν σχεδόν αξημέρωτα. Έπιανες καναπέ με ένα ποτήρι γάλα στο χέρι και σηκωνόσουν μόνο κατά τη 1 ή όταν άρχιζε να ωρύεται πραγματικά η μάνα σου. Στο παρόν αφιέρωμα θα κάνουμε μια βουτιά στη νοσταλγία των ‘80s και ‘90s και θα θυμηθούμε αγαπημένες σειρές που μας στερούσαν τον ύπνο. Αφήστε στην άκρη το Μπλεκ, την Περιπέτεια και τη Βαβούρα, βγάλτε τα σπορτέξ, φτιάξτε φραπέ στο σέικερ του Κουϊκάρα και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο παρελθόν.

He-man and the masters of the universe

Η σειρά έχει ένα από τα πιο πορωτικά intros και εξιστορεί τις περιπέτειες του Adam που από απλός πρίγκηπας της Eternia μεταμορφώνεται στον He-man και του φοβητσιάρικου κατοικίδιού του, που μετατρέπεται σε κάτι σαν τίγρη που καβαλάει στην μάχη ο He-man και του κακού με το – τουλάχιστον ταιριαστό – όνομα Skeletor. Bonus η χαμένη αδερφή του He-man, She-Ra, η οποία ήταν αρχικά με τους κακούς, με το δικό της σπαθί και βασίλειο.

Άλλες εποχές τότε, χωρίς ΕΝΦΙΑ τα βασίλεια, οπότε είχαν όλοι από ένα. Αγαπημένη σειρά της εποχής, με τον Adam να χρησιμοποιεί το σπαθί για να μεταμορφωθεί και τον Skeletor να κάνει προσπάθειες να καταλάβει το κάστρο Grayskull, από όπου αντλούσε τις δυνάμεις του ο He-man. Μάχες, κακοί με κεφάλια σκελετού, μαγεία, κάστρα…Τι άλλο να ζητήσει ένας πιτσιρικάς; «Με τη δύναμη του Γκρέισκαλ!!»

Bravestarr

Επική σειρά του 1987 με πρωταγωνιστή έναν Ινδιάνο σερίφη του διαστήματος και το άλογο του. Ο σερίφης εκτός από το laser πιστόλι του, μπορούσε να επικαλεστεί τις δυνάμεις κάποιων ζώων («Με τη δύναμη της αρκούδας!»)

Την όραση του γερακιού, για να μπορεί να βλέπει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις

Την ακοή του λύκου, για να μπορεί να ακούει σχεδόν τα πάντα

Τη δύναμη της αρκούδας, για να γίνεται πανίσχυρος

Την ταχύτητα του πούμα, για να γίνεται ταχύτατος

Ένα διαστημικό γουέστερν, με τις ιστορίες του σερίφη Bravestarr και του πιστού του αλόγου Thirty-Thirty, εναντίον της συμμορίας του Tex Hex. Εκτός όλων των άλλων, το άλογο μιλούσε και σε δύσκολες καταστάσεις σηκωνόταν στα δύο πόδια, έβγαζε ένα τουφέκι ενέργειας (ονόματι Sara Jane) και πολεμούσε στο πλευρό του σερίφη. Από τους δημιουργούς του He-man, ίσως με λίγα περισσότερα ναρκωτικά.

Silverhawks

Ή Ασημένια Γεράκια, όπως τα ξέραμε τότε, τα Σαββατοκύριακα του ’91. Τον 29ο αιώνα, πέντε ήρωες από τη Γη στέλνονται στον πλανήτη Moon Star, στον γαλαξία Λίμπο, αφού πρώτα υποβάλλονται σε «κυβερνητικά πειράματα» για να αποκτήσουν μεταλλικά σώματα και φτερά. Ο αρχηγός Κουίκσιλβερ (Quicksilver), ο Τάλιχοκ (Tallyhawk), οι δίδυμοι Στίλχαρτ και Στίλγουιλ (Steelheart και Steelwill), ο πιλότος Μπλουγκρας (Bluegrass), άνευ φτερών αλλά με κιθάρα και ο Κόπερ Κιντ (Copper Kid) από τον πλανήτη των Μίμων. Όλοι αυτοί εφορμούσαν υπό τις διαταγές του Διοικητή Σταργκέιζερ (Commander Stargazer) για να αντιμετωπίσουν τον κακό Mon*Star.

Επικό intro, διάστημα, μάχες, μαθήματα αστρονομίας, από τους πιο cool κακούς σειρών (Melodia, Yess-man κλπ) και μια σειρά που όλοι τη θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία.

Captain Planet

Η ταλαίπωρη Γη ήδη από το 1990 είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι δεν είναι και πολύ της εμπιστοσύνης, οπότε η Gaia, το πνεύμα της, έστειλε 5 μαγικά δαχτυλίδια σε 5 νέους. Τα δαχτυλίδια σχετίζονταν με τις δυνάμεις της φύσης και κάθε φορά που τα χρησιμοποιούσαν, οι δυνάμεις της γης, της φωτιάς, του αέρα, του νερού και της καρδιάς ενώνονταν για να εμφανιστεί ο Κάπτεν Πλάνετ, ο οποίος θα μπορούσε άνετα να είναι στην ετικέτα του Mr. Clean.

Σειρά με σαφή οικολογικά μηνύματα, κακούς που αντιπροσωπεύουν όσα δεινά προκαλεί ο άνθρωπος στη φύση (μόλυνση, απληστία, λαθροθηρία, σκουπίδια, πυρηνική ενέργεια και φυσικά όλα αυτά με τη φωνή του Ακίνδυνου Γκίκα και του Σπύρου Μπιμπίλα. Προφανώς η οικολογική συνείδηση δεν πουλάει όσο ένας ξανθός πολεμιστής με χαίτη, μπράτσα και όπλα, αλλά η σειρά τα πήγε αρκετά καλά.

Thundercats

«Θάντερ-Θάντερ-Θάντερκατς Χοοοοοοοο». Ίσως η πιο γνώριμη ιαχή των παιδικών μας χρόνων και το σπαθί των Οιωνών να δίνει δύναμη στον Λάιον-Ο. Λάιον-Ο, Πάνθρο, Σνιαρφ, Τάιγκα, Τζάγκα και η Τσιτάρα (αιώνια αγάπη των παιδικών χρόνων. Και όχι μόνο.) πρωταγωνιστές σε μια από τις καλύτερες animated σειρές όλων των εποχών. Όλοι αυτοί μάχονταν εναντίον του Μάμρα και των ακολούθων του. Ενός Μάμρα, που εκτός από το ότι ήταν ο καλύτερος κακός όλων των εποχών, μεταμορφωνόταν στον Μάμρα τον Παντοτινό, πάντα με τη βοήθεια των αρχαίων πνευμάτων του κακού. Ό, τι έκανε ο μεταμορφωμένος Μάμρα, αφήνοντας πίσω το σάπιο σώμα του, κατέστρεφαν οι μη μεταμορφωμένοι και «σάπιοι» ακόλουθοι του, με χαρακτηριστική άνεση. Η επιστροφή της σειράς πριν από λίγα χρόνια, αν και μίλησε στην νοσταλγία μας, δεν μίλησε στην καρδιά μας.

Sport Billy

Επιστροφή όχι απλώς στο παρελθόν, αλλά σε περιόδους που, ακόμα κι εγώ, δεν υπήρχα καν. Παραγωγή του 1979, προβλήθηκε αρχικά το 1981 από την ΥΕΝΕΔ (!), αλλά και σε πολλές επαναλήψεις. Ναι, τουλάχιστον το είδα από τις επόμενες επαναλήψεις και όχι στην αρχική προβολή του.  Ο πιτσιρικάς Sport Billy έχει πάντα μαζί του ένα κίτρινο, όχι ιδιαιτέρως διακριτικό, βαλιτσάκι από το οποίο μπορεί να βγάλει σχεδόν τα πάντα. Κάτι παράλογο με μια πρώτη ματιά, αλλά λογικό όταν μάθεις ότι είναι από τον πλανήτη Όλυμπο, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ήλιου. Ο Σπορ Μπίλυ έρχεται στην Γη με σκοπό να προωθήσει τον αθλητισμό και το ομαδικό πνεύμα, ενώ αγαπημένο του σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Το δημοφιλές ποδόσφαιρο είναι μια ασφαλής επιλογή από τον Μπίλυ, με την τύχη της σειράς να ήταν μάλλον διαφορετική αν επέλεγε το κέρλινγκ ξερωγώ.

Ο Σπορ Μπίλυ είχε βοηθούς  τον σκύλο του Γουίλυ και την Λίλυ, στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει την Βασίλισσα Βάντα και τον βοηθό της Σάιντ. Η Βάντα είχε σκοπό να καταστρέψει όλα τα αθλήματα στον Γαλαξία, έχοντας πιθανότατα κάποιο ουφάδικο εποχής ή ινστιτούτο για παχύσαρκα παιδιά. Στο τραγούδι των τίτλων ο Λάκης Τζορντανέλλι.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος / Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή

Από την οικολογία του Captain Planet περνάμε σε μια εκπαιδευτική σειρά ή μάλλον σειρές. «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν…ο άνθρωπος» αρχικά και «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν…η ζωή» στη συνέχεια. Γαλλικές παραγωγές, στις οποίες κάθε επεισόδιο, εξηγούσε τη λειτουργία κάποιου ανθρώπινου οργάνου ή της ίδιας της ζωής.  Το μυαλό, η καρδιά, το κυκλοφοριακό σύστημα, η γέννηση της γης και άλλα πολλά, εξηγούνταν σε απλά ελληνικά με τα κύτταρα πρωταγωνιστές. Ένας από τους πιο όμορφους και διασκεδαστικούς τρόπους να μάθεις για το πώς δίνει ο εγκέφαλος τις εντολές (εκτός από αυτή του να κλείσεις την τηλεόραση ή να διαβάσεις), πως κυκλοφορεί το αίμα, τι είναι το DNA και άλλα πολλά, που αν το έβλεπαν όλοι ακόμα και σήμερα, θα έλειπαν τα κινήματα κατά των εμβολίων και οι θεωρίες για την επίπεδη, κοίλη και οποιαδήποτε άλλη Γη. Η σειρά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 από τη Γαλλία, αλλά γρήγορα πέρασε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τα πρώτο επεισόδιο ξεκινούσε με τη δημιουργία της Γης και στα υπόλοιπα καταγραφόταν η πορεία της ανθρωπότητας και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι κατά καιρούς.Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πως ζούσαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι, οι Ρωμαίοι, οι Βίκινγκς και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο. Ο δημιουργός Μπαρίγιε είχε προσλάβει ιστορικούς, ανθρωπολόγους και ειδικούς παιδαγωγούς που επιμελούνταν τα κείμενα και τις εικόνες. Στην Ελλάδα προβλήθηκε τη δεκαετία του ’80 από την ΕΡΤ και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, με τον μαέστρο με την μακριά λευκή γενειάδα να πρωταγωνιστεί εξηγώντας βασικές λειτουργίες στα παιδιά.

Inspector Gadget

Ή κατά το ελληνικότερον και ασχετότερον «Αστυνόμος Σαΐνης». Ο Σαΐνης είχε το όνομα, αλλά όχι την χάρη αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων η λύση ήταν μπροστά του αλλά αδυνατούσε να τη δει. Με τη βοήθεια της ανιψιάς του Πένυ, του υπολογιστή της και του σκύλου της Μπρέιν κατάφερνε μαζί με τα διάφορα γκάτζετ που έκρυβε πάνω του να λύνει τις υποθέσεις. Χαρακτηριστικές οι φράσεις του «Εμπρός καλό μου…» ακολουθούμενες από οποιοδήποτε γκάτζετ ήθελε να βάλει σε λειτουργία.

Κλασικός σαν κυριακάτικο ρολό με κιμά και μέσα αυγό, ο κακός Dr. Claw, ηγέτης της M.A.D. του οποίου το πρόσωπο δεν είδαμε ποτέ στη σειρά. Το μόνο που φαινόταν ήταν το δεξί του χέρι που είτε χάιδευε τη γάτα του είτε πληκτρολογούσε προσπαθώντας να δημιουργήσει το επόμενο σχέδιο του.  Στην μεταγλώττιση ήταν ο Τάσος Κωστής, ο οποίος έκανε τον Αστυνόμο Σαΐνη.

gif03

Διαβάστε ακόμα:

4 thoughts on “«Παιδικά» που μας στέρησαν τον Σαββατιάτικο ύπνο – Μέρος Α’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s