Casa De Papel / Money Heist

Μπορεί οι ταινίες να μην είναι ακριβώς το φόρτε του Netflix, αλλά στις σειρές μπορείς να το εμπιστευτείς με κλειστά μάτια ή μάλλον μ’ ανοιχτά, αλλιώς δεν έχει και πολύ νόημα. Το Casa De Papel δεν αποτελεί original σειρά του Netflix, αλλά μια παραγωγή του ισπανικού Antena 3. Το Netflix την πήρε, μείωσε τη διάρκεια των επεισοδίων, άλλαξε τον αριθμό τους και την μετέτρεψε σε σειρά παγκόσμιας εμβέλειας. Το Casa De Papel είναι η σειρά που μονοπώλησε τις συζητήσεις για το τι βλέπεις αυτό το καλοκαίρι, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις ήταν παρούσα και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.

Η σειρά είναι ισπανόφωνη, αποτελείται από δύο σαιζόν και 22 επεισόδια και αποτελεί την πιο επιτυχημένη μη αγγλόφωνη σειρά του Netflix. Ασχολείται με την «τέλεια» ληστεία και πως αυτή εξελίσσεται όταν εμπλέκονται και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες. Ο εγκέφαλος της ληστείας, ο Καθηγητής, στρατολογεί 8 ανθρώπους που δεν έχουν κάτι να χάσουν, τους εκπαιδεύει στα πάντα για 6 μήνες, τους φοράει μάσκες του Νταλί και μετά τους αφήνει να ληστέψουν το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας. Ή σχεδόν να ληστέψουν. Στο ενδιάμεσο εμπλέκονται μερικές δεκάδες όμηροι, αρκετές ειδικές μονάδες της αστυνομίας, έρωτες, προδοσίες, ξεσπάσματα και άλλα τέτοια.

Η σειρά έχει δράση, ρυθμό, είναι πανέξυπνα στημένη και σε κρατάει σε εγρήγορση. Ειδικά από ένα σημείο και μετά, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές σε κάνουν είτε να αναφωνείς «ΕΛΑ ΡΕ!!» αν την βλέπεις μόνος σου ή να γυρνάς στον διπλανό σου και να λες ακριβώς τις ίδιες λέξεις. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, οι οποίοι δεν είναι εκεί για να υπάρχει περισσευούμενος άκυρος κόσμος να πεθαίνει, αλλά και ουσιαστικό ρόλο έχουν και προσωπικότητα στην οποία εμβαθύνει η σειρά.

Ο κάθε ένας από τους ληστές έχει την ικανότητα του και τις χτυπητές αδυναμίες του, αλλά όλα αυτά καλύπτονται από τον Καθηγητή, ο οποίος μοιάζει να έχει σκεφτεί τα πάντα. Οι μέρες που περνάνε μαζί οι ληστές και οι όμηροι «ζυμώνουν» καταστάσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα και είναι ενδιαφέρον πως αντιδρά ο καθένας κάτω από συνθήκες πίεσης. Ποιοι κάνουν τα πάντα για να σωθούν, ποιοι αντιδρούν, ποιοι προκαλούν την τύχη τους και ποιοι είναι ορολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν (pun intended). Ο καθηγητής ευτυχώς αποδεικνύει ότι δεν είναι ρομπότ, αλλά άνθρωπος με τις αδυναμίες του και οι υπόλοιποι ληστές ότι όσο εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να είναι τέλειο.

Σκηνοθετικά μου θύμισε αρκετά το “How to get away with murder”, τόσο για τις ανατροπές όσο και για τον τρόπο που «επιστρέφει» στα γεγονότα ή παρουσιάζει το παρελθόν των πρωταγωνιστών. Η αφήγηση γίνεται από την Tokyo, μία εκ των πρωταγωνιστριών της ληστείας. Μουσικά, το κομμάτι που ξέρεις και θα σου μείνει από τη σειρά είναι το ιταλικό αντιφασιστικό “Bella Ciao”, το οποίο ακούγεται σε καίριες στιγμές, δημιουργώντας ίσως και έναν παραλληλισμό. Είναι τέτοια η επιτυχία της σειράς δε, που ανέβασε το “Bella Ciao” στα charts στην Ισπανία και στη Γαλλία!

Θεωρώ ότι δεν χρειάζονται πάνω από 2 επεισόδια για να κολλήσεις, καθώς είναι έξυπνα δομημένη, με την αγωνία και την ένταση να σε περιμένουν στη γωνία σε πολλές περιπτώσεις. Αντισυμβατική, περνάει μηνύματα για πάρα πολλά θέματα, κάνει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες σε πολλές περιστάσεις, δημιουργεί ανθρώπινους χαρακτήρες και σε βάζει στο μυαλό τους και στη δράση. Το μόνο αρνητικό που μπορώ να δω είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις βάζει ίσως περισσότερο συναίσθημα/μελόδραμα από ό, τι χρειάζεται, με ακραίες εξάρσεις, ενώ έχει και ελάχιστα σημεία που λες «τώρα αυτό γιατί να γίνει έτσι; Θα μπορούσε η αστυνομία…». Τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα ελάχιστα αρνητικά, μην αφήνοντας ούτε ίχνος διλήμματος για το αν πρέπει να την δεις ή αν όντως αξίζει.

Αξίζει όλο τον θόρυβο γύρω από το όνομα της; Ναι. Είναι η καλύτερη σειρά που μπορείς να δεις αυτή τη στιγμή; Σίγουρα ναι. Αν μπορείτε να με βρίσετε μετά, αν δεν σας άρεσε; Κι αυτό ναι. Η σειρά ανανεώθηκε για τρίτη σαιζόν, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019. Το Neflix έδειξε τόση εμπιστοσύνη στις ικανότητες του δημιουργού της σειράς/κότας με τα χρυσά αυγά Álex Pina, που έκλεισε συμφωνία μαζί του και για άλλες σειρές(Sky Rojo, Pier κλπ). Άντε ξεκίνα το, τι περιμένεις; Έχεις το Σαββατοκύριακο μπροστά σου για να το τελειώσεις!

Διαβάστε ακόμα:

 

gif04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s