After Life 1ος κύκλος (spoiler free review)

Πριν περίπου έναν μήνα ήρθε στο Netflix μια ακόμα σειρά από τον Ricky Grevais. Ο Βρετανός κωμικός, σεναριογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει χτίσει την τελευταία εικοσαετία χονδρικά ένα γερό όνομα στον χώρο της κωμωδίας έχοντας στο ενεργητικό του σειρές όπως τα The Office (Η.Β. 2001-03 και Η.Π.Α. 2005-13), το Extras (2005-07) , το Derek (2012-14) πέραν φυσικά των stand up special του. Φέτος έχουμε το After Life ένα ακόμα mini series έξι μισάωρων επεισοδίων, το οποίο έγραψε, σκηνοθετεί και φυσικά είναι ο πρωταγωνιστής του. Το After Life ξεφεύγει από την κωμωδία όντας στην ουσία ένα δράμα με κωμικά στοιχεία, που το κρατάνε ζωηρό, όσο χρειάζεται, κινούμενο έτσι περισσότερο κοντά στο προαναφερθέν – κι αγαπημένο – Derek παρά σε άλλες δουλειές του Grevais.

Στο After Life έχουμε τον Tony (Ricky Grevais) έναν συντάκτη της τοπικής εφημερίδας του χωριού/μικρής πόλης, όπου ζει , ο οποίος προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του έπειτα από τον θάνατο της γυναίκας του Kath (Diane Morgan), η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Η ιστορία της σειράς είναι επί της ουσίας η πορεία του Tony από τον βούρκο του πένθους προς την κάθαρση της αποδοχής και της συνέχισης της ζωής. Απλή, ξεκάθαρη και όμορφη, όπως ήταν κι όλη η μικρή αυτή σειρά.  Τα δύο πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του cast είναι αυτό του David Bradley φυσικά ως ο πατέρας του Tony με άνοια και της Penelope Wilton ως μια χήρα και νέα φίλη του Tony. Πάντως την παράσταση κλέβει η πανέμορφη σκυλίτσα ANTI (good girl), στην οποία δώσανε κανονικότατα cast credit ως Brandy the dog, απλώς θεούληδες.

Ίσως το πιο δυνατό – σίγουρα το αγαπημένο μου μετά την σκυλίτσα – στοιχείο της σειράς είναι ο διακριτικός παραλληλισμός της υπαρξιακής κρίσης λόγω του θανάτου της γυναίκας του, που βιώνει ο Tony με αυτόν, που βιώνει λίγο πολύ η ανθρωπότητα έπειτα από τις επαναστατικές ιδέες του 19ου αιώνα σε θετικές και θεωρητικές επιστήμεw, τις φρικαλεότητες των δυο παγκόσμιων πολέμων και των ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ου αιώνα, ο συνδυασμός των οποίων γκρέμισε την παραδοσιακή τάξη πραγμάτων και ιδεών, που έδινε νόημα και υπόσταση στον – δυτικό – άνθρωπο. Αυτός ο παραλληλισμός γίνεται περίτεχνα ξεκινώντας από μια διαλυμένη καθημερινότητα π.χ. το ακατάστατο και βρόμικο σπίτι του Tony έως και τις ξεκάθαρα μηδενιστικές (και καταθλιπτικές-αυτοκτονικές) του δηλώσεις εντός της άθεης κοσμοαντίληψης του και της αντίστοιχης καταστρεπτικής συμπεριφοράς του προς τον εαυτό του και τον περίγυρο του.  Γενικά η σειρά έχει τις βάσεις της σε πραγματικές καταστάσεις, τις οποίες όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή και σε κάποιο βαθμό. Είναι μια όμορφη σύντομη σειρά για μια πτυχή – αν όχι για το κύριο γνώρισμα – της ανθρώπινης κατάστασης, τίποτα παραπάνω αλλά και τίποτα λιγότερο.

after life 2

Το χιούμορ του Grevais είτε σου αρέσει είτε όχι. Άρα δεν γίνεται να το κατατάξουμε στα θετικά ή αρνητικά. Άπαξ και αποφασίσεις να δεις τη σειρά, συνεπάγεται, ότι το αποδέχεσαι με όλες τις ευστοχίες και αστοχίες του, μιας που έχει στιγμές κι από τις δύο πλευρές. Αν ήταν να καταβάλω προσπάθεια και να βρω κάποιο αρνητικό, θα ήταν ίσως το θρησκευτικό και κοινωνικό του σχόλιο, το οποίο αν και εύστοχο σε κάποια ζητήματα ή έστω με βρίσκει σύμφωνο, θεωρώ πως μπήκε λίγο άτσαλα σε κάποια σημεία θυμίζοντας περισσότερο copy paste από stand up πρόγραμμα ή συνέντευξη του Gervais παρά διάλογο. Σε όσες σειρές του έχω δει, αργά ή γρήγορα θα αφιερωθούν κάποιες σκηνές για εκφραστούν οι συγκεκριμένες ιδέες συνήθως με παρόμοιο τρόπο. Στην περίπτωση του After life υπήρχε δικαιολογημένα το πάτημα να συμβεί κάτι τέτοιο, γι αυτό η επανάληψη του μοτίβου αυτού δεν είναι τόσο αρνητική. Οι ερμηνείες δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Ειδικά ο Gervais τα έχει πάει πολύ καλύτερα στον συγκεκριμένο τομέα στο παρελθόν.

Συνοψίζοντας το After life είναι ένα όμορφο κωμικό-δραματικό mini series, που αξίζει το τρίωρο του δίχως καμία αμφιβολία. Το Netflix ήδη το ανανέωσε, όπως όλα δείχνουν, για έναν δεύτερο κύκλο.

Διαβάστε ακόμα:

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s