Το Good Omens στάθηκε στο ύψος του

 

Η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος Good Omens (1990) του Neil Gaiman ήρθε φέτος στο Amazon με μια κωμική μίνι σειρά 6 επεισοδίων.  Άφησε τις αναμενόμενες εντυπώσεις.

Η ιστορία του Good Omens είναι η ιστορία της παράδοξης φιλίας δυο παραδοσιακών εχθρών, μιας φιλίας μεταξύ του δαίμονα Crowley (David Tennant) και του αγγέλου Aziraphale (Michael Sheen) και των προφητειών, που άφησε πίσω της μια μάγισσα. Οι δύο αυτοί φίλοι, θα αναλάβουν να αποτρέψουν την βιβλική Αποκάλυψη με τον Αντίχριστο, τους τέσσερις καβαλάρηδες (κακό χορατό να περάσει η ώρα) και την τελική αναμέτρηση μεταξύ των στρατιών του Παραδείσου και της Κολάσεως. Σαν ιστορία πλέον την λες και κοινότυπη, μιας που την έχουμε δει τόσες φορές σε άλλες σειρές και ταινίες είτε σε βιβλικό είτε σε άλλο σκηνικό, βέβαια για το 1990 δεν ήταν τόσο πολυφορεμένη. Κάποιος αρκετά μεγαλύτερος μου, που έζησε τη δεκαετία του 1980 ίσως να την χαρακτήριζε και σημείο των ημερών της. Ε σου δίνει μια hard rock-heavy metal αίσθηση το όλο σκηνικό ρε παιδί μου. Παράδεισος, κόλαση, άγγελοι και δαίμονες να προετοιμάζονται για μάχη, κάπου λες θα ξεπηδήσει κι ο Dio να βγάλει κορώνα κάνοντας κερατάκια ακολουθώντας η μισή metal σκηνή των 80s. Επιστρέφοντας στο θέμα μας, όπως και να ‘χει το Good Omens στοχεύει περισσότερο στο κωμικό στοιχείο παρά στην πρωτοτυπία της πλοκής. Η σειρά έχει κάποιες διαφορές με το βιβλίο, με τον Gaiman, όπως έκανε και κάνει και με το τηλεοπτικό American Gods (2017-), να την πειράζει εδώ κι εκεί, ώστε να συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα, κάνοντας την πιο πολιτικά ορθή (αλίμονο..), μεγαλώνοντας ένα δυο ρόλους, εμπλουτίζοντας την ιστορία της φιλίας Crowley – Aziraphale , κόβοντας σκηνές και για λόγους ασφαλείας και για λόγους budget κτλ. Όπως είναι λογικό ως ένα σημείο να συμβαίνει, η ιστορία/σειρά δεν βγήκε αλώβητη κατά την μεταφορά της στην οθόνη.

Το Good Omens ήταν και μπορεί να αποτελέσει, για όσους δεν το έχουν δει ακόμα, μια καλή τηλεοπτική επιλογή για να περάσεις ευχάριστα πέντε με έξι ώρες. Δε θα σε αφήσει με το στόμα ανοικτό, αλλά θα περάσεις καλά. Έχει ενδιαφέρον, έχει αρκετό γέλιο, προσφέρει και μια στο τόσο και μια στοιχειώδη αγωνία παρουσιάζοντας μια σύντομη και σχετικά ολοκληρωμένη ιστορία. Γενικά η σειρά είναι απολαυστική και δεν σου αφήνει περιθώρια να βαρεθείς, ούτε όμως και να ανυπομονείς. Πολύ έξυπνη από άποψη παραγωγής βρήκα την επιλογή των Queen ως μουσική υπόκρουση σε μεγάλο μέρος της σειράς. Από την μία εκμεταλλεύονται το πρόσφατο hype, που δημιουργήθηκε με το Bohemian Rhapsody (2018) και από την άλλη αξιοποιούν σε έναν βαθμό την προαναφερθείσα rock αίσθηση της. Ο συνδυασμός Tennant ως Crowley και Queen είναι όλα τα λεφτά. Οι ερμηνείες το κεντρικού διδύμου Tenant και Sheen, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι εξαιρετικές και με  μεγάλη διαφορά οι καλύτερες των υπολοίπων. Το αμέσως πιο γνωστό και βαρύ όνομα του cast είναι αυτό του Jon Hamm ως Gabriel, κάνοντας κι αυτός αντίστοιχα μια καλή ερμηνεία. Το υπόλοιπο cast ήταν αξιοπρεπές, όπως περιμένεις από μια σύγχρονη σειρά τέτοιας – εξαιρετικής – παραγωγής. Ακόμα και τα πιτσιρίκια παλεύονται σε αυτόν τον τομέα.

 Όπως είπα το Good Omens έχει κάποια αρκετά γνώριμα και πολυφορεμένα στοιχεία, για το οποία δεν ευθύνεται αποκλειστικά αυτό. Περισσότερο ευθύνονται οι σειρές, που προηγήθηκαν αυτού και δανείστηκαν από το βιβλίο με το Supernatural (2005-) να έρχεται πρώτο πρώτο κατά νου. Το πιο δυνατό στοιχείο της σειράς, το δίδυμο Tenant – Sheen και των χαρακτήρων τους, αποτελεί και τη μεγαλύτερη αδυναμία της. Τι εννοώ μ’ αυτό; Εννοώ, ότι αν βγάλεις αυτό από τη σειρά, δεν μένουν και πολλά αξιοσημείωτα πράγματα, παρότι υποτίθεται έρχεται το τέλος του κόσμου. Δεν βαριέσαι αλλά δε σε συνεπαίρνει κιόλας. Λογικά γι’ αυτό έχει χτιστεί τόσο προσωποκεντρικά η σειρά πέραν του βιβλίου, αφού τα υπόλοιπα θέματα τα έχουμε ξαναδεί και θα ήταν αυτοκτονία να μην εκμεταλλευτούν ηθοποιούς των κυβικών των Tenant και Sheen.

Με το Good Omens θα περάσεις ευχάριστα τον χρόνο σου. Δε θα δεις κάτι, που δεν έχεις ξαναδεί και δε θα κάνεις εξέδρα από την πώρωση αλλά θα περάσεις ευχάριστα.  Για καλοκαιράκι και για να έχεις μια σειρά να μασουλάς κάτι παράλληλα είναι μια χαρά επιλογή. Η σειρά προσέφερε κι άλλο γέλιο στο κοινό εμμέσως και σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη φορά το κατάφερε μέσω μιας οργάνωσης φανατισμένων χριστιανών στις Η.Π.Α., οι οποίοι μάζεψαν πάνω από είκοσι χιλιάδες υπογραφές ζητώντας από το Netflix να κόψει τη σειρά. Το Netflix δεν έχασε την ευκαιρία να τους τρολάρει κανονικότατα , μιας που το Good Omens  είναι του Amazon, ενώ αντίστοιχα το Amazon συνέχισε την πλάκα σε αντίστοιχο tweet. Σκεφτείτε να πιάσουν και οι μεγάλες ζέστες

Διαβάστε ακόμα:

gif03

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s