Star Trek Online: Το τόλμημα που έγινε πράξη

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε παίξει online παιχνίδια και κυρίως κάποια που βασίζονται ή αναφέρονται σε medieval εποχές (βλέπε World of Warcraft, Lord of the Rings online κλπ). Mάλιστα μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο στυλ, έχει καθιερωθεί να είναι το μέσο MMORPG. Τότε όμως ήρθε το Star Trek Online (STO) για να βάλει το Sci-Fi βιντεοπαιχνίδια στα MMORPG και μάλιστα να ταράξει τα νερά.

Λίγα πράγματα για το STO

Το STO είναι ένα εγχείρημα, που ξεκίνησε το 2004 από την Perpetual Entertainment (2002-2008), η οποία το 2007 και μετά την ακύρωση της κυκλοφορίας του Video Game Gods & Heroes: Rome Rising, επικεντρώθηκε πλήρως στην δημιουργία του Star Trek Οnline. Αυτό το σχέδιο δυστυχώς ακυρώθηκε πολύ σύντομα, αφού τον Ιανουάριο του 2008 η εταιρεία έπεσε θύμα της κρίσης και αναγκάστηκε να διακόψει τις δραστηριότητές της και κατ’ επέκταση δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το STO. Ακολουθώντας την πώληση της στην Cryptic Studios (θυγατρική εταιρεία της Atari), η δεύτερη αγοράστρια εταιρεία όχι μόνο δεν ακύρωσε τα σχέδια που υπήρχαν, αλλά το ίδιο κιόλας έτος – για την ακρίβεια στις 28/07/2008 – έσπευσε να ανακοινώσει τη κυκλοφορία του STO το 2010.

Η ανακοίνωση που όλοι περίμεναν

Η επίσημη ανακοίνωση του STO, έγινε στο συνέδριο Star Trek του Las Vegas τον Αύγουστο του 2008, για Windows και για καμία άλλη πλατφόρμα (πράγμα που δεν έγινε όπως έχει αποδειχθεί) ξεκινώντας ταυτόχρονα ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης στην ιστοσελίδα της, μέχρι την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Για να επιτευχθεί όμως το εγχείρημα αυτό, δεν γινόταν να ξεκινήσουν όλα από την αρχή, οπότε η Cryptic αναγκαστικά κράτησε τον κώδικα – γλώσσα της Perpetual Entertainment και σε συνεργασία με την εμπειρία της Atari, στις 02/02/2010 το εγχείρημα και όνειρο για κάποιους, έγινε πραγματικότητα και έτσι βγήκε στην αγορά το Star Trek Οnline.

Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που ακολούθησε στις 10/08/2008 στο Hilton του Vegas, όπου και διεξαγόταν το Star Trek Convention, έγινε κοινή ανακοίνωση από τον υπεύθυνο σχεδιασμού του STO μαζί με τον Leonard Nimoy να επιβεβαιώνει την συμμετοχή του στο παιχνίδι ως narrator.

Η απήχηση που είχε

Το παιχνίδι, γνώρισε ειδικά στην Αμερική μεγάλη απήχηση και φυσικά ακολούθησε στις 05/02/2010 η κυκλοφορία του στην Ευρώπη και στις 11 του ίδιου μήνα στην Αυστραλία. Το STO γρήγορα κατάφερε να γίνει διάσημο αρχικά λόγω της ιστορίας  του και δευτερεύοντος λόγω του μεγάλου αριθμού φανατικών του Star Trek Franchise (Μην ξεχνάμε ότι η έκφραση Trekkie, δηλαδή φαν του Σταρ Τρεκ είναι καταχωρημένη στο λεξικό του Harvard κι επίσημα αναγνωρισμένη).

Οι επιλογές συνδρομής που είχανε οι παίχτες, ήταν είτε μηνιαία, τριμηνιαία, εξαμηνιαία, ετήσια ξεκινώντας με το ποσό 14,95$ (το οποίο αργότερα τον ίδιο μήνα έπεσε στα 10,00$ με δώρο 60 μέρες gaming) και την επιλογή για Lifetime Subscription, στο ποσό των 249,99$. Η προσέλευση ήταν μεγάλη και σε κάποια μέρη της Αμερικής η αναμονή του παιχνιδιού θύμιζε πάρα πολύ σκηνικά αναμονής του νέου iphone, ή expansion του μέχρι τότε μοναδικού δυνατού MMORPG, World of Warcraft.

Η Atari φυσικά, βλέποντας τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονταν οι λογαριασμοί, δεν άργησε  να αυξήσει το κόστος του πακέτου lifetime στα 299,99$. Αυτό όμως δεν εμπόδισε  την προσέλευση και αύξηση των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, οι ενεργοί χρήστες του STO είναι κοντά στα 3,2 εκατομμύρια διαφορετικοί ενεργοί λογαριασμοί.

Το πακέτο lifetime, εκτός της εφόρου ζωής συνδρομής παρείχε και διάφορα προνόμια στους παίχτες που αγόραζαν το εν λόγω πακέτο, όπως την παροχή στο πλήρωμα του παίχτη ενός απελευθερωμένου Borg Drone, καθώς και πρόωρη πρόσβαση σε τεχνολογικά update, πλοίων και αποστολές που οι «απλοί» συνδρομητές δεν είχαν. Τέλος και ποιο σημαντικό ήταν, η πρόσβαση που αποκτούσε κάποιος στο Captain’s table, ένα μέρος που μπορούσαν να μπουν μόνο οι εφ’ όρου ζωής συνδρομητές. Πιο συγκεκριμένα ήταν μια χωροχρονική διαστρέβλωση ακριβώς πάνω από την Γη, στην οποία εισέρχονταν τα σκάφη των παιχτών και μεταφέρονταν σε ένα διαστημικό σταθμό όπου αγόραζαν rare items και έρχονταν σε επαφή με τους αγαπημένους τους χαρακτήρες από όλα τα eras του Star Trek.

Το 2012 πλέον το παιχνίδι πέρασε σε μια διπλή λειτουργία. Πλέον ο παίχτης είχε την επιλογή Free-to-play, ενώ η Atari είχε ήδη εφαρμόσει το ίδιο μοτίβο στο παιχνίδι της Champions online (Μάιο του 2011) που έχει γνωρίσει κι αυτό μεγάλη επιτυχία στον χώρο των MMORPG. Λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα (Μάιο του 2011), η Atari και επίσημα ανακοίνωσε ότι δεν θέλει πλέον να ασχοληθεί με τα MMORPG και ανακοίνωσε την επιθυμία της να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της Cryptic Studios.

Το κάλεσμα της πώλησης εισακούστηκε από την Perfect World η οποία έως και σήμερα είναι επίσημος διανομέας και σχεδιαστής του Star Trek Οnline. Παρ’ όλο που οι «κακές γλώσσες» λέγανε ότι η Perfect World θα παράταγε το STΟ, όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα στηρίζει σε απίστευτο βαθμό το STO και ήδη έχει ανακοινωθεί και καινούργιο Expansion (Season 12,5 & 13).

Το παιχνίδι στο κόσμο του Star Trek

Είμαστε στο έτος 2409 με 2410 (30 περίπου χρόνια μετά το Star Trek Nemesis), όπου η ειρήνη μεταξύ της Ομοσπονδίας των πλανητών και της Κλινγκονιανής Αυτοκρατορίας έχει καταρρεύσει και η Ρωμυλιανή Αυτοκρατορία, ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από την καταστροφή του πλανήτη τους, του Ρώμιουλους, όπως το είδαμε στην ταινία του Abrams αλλά και στο Comic Countdown, όπου είδαμε και τον Captain Data και τον Ambassador Picard. Από την άλλη οι Borg ανασυγκροτούνται και μπαίνουν πάλι δυναμικά στο παιχνίδι της κυριαρχίας του γαλαξία και οι Dominion, προσπαθούν να συνέλθουν από την ήττα τους.

Ο παίκτης, ξεκινάει από την Ακαδημία του Αστροστόλου (σε περίπτωση που διαλέξει χαρακτήρα της Ομοσπονδίας) με πρώτη αποστολή, τι άλλο, την αποφοίτηση του. Όχι δεν δίνει εξετάσεις ή κάτι άλλο, απλά «μαζεύει υπογραφές». Μετά την αποφοίτηση τοποθετείται σε ένα Miranda Class Starship, που το βαφτίζει ο παίκτης όπως θέλει και φυσικά ποιους αντιμετωπίζει; Τους Borg! Αφού πραγματοποιήσει κάποια απλά Tasks, αναλαμβάνει την διοίκηση του σκάφους γιατί κάτι συμβαίνει στον κυβερνήτη (κάποια στιγμή πέθαινε αλλά αργότερα απλά προαγόταν και πρότεινε τον παίκτη για Πλοίαρχο). Όπως και στο ναυτικό –και όπως έχουμε δει στο Star Trek– ο αξιωματικός που διοικεί το σκάφος λέγεται Κυβερνήτης ανεξάρτητα από το βαθμό του, έτσι και ο παίκτης λέγεται Κυβερνήτης συνέχεια. Οι παίκτες φτάνουν μέχρι το επίπεδο 60 και τον βαθμό του Fleet Admiral.  Μέχρι τότε ο παίκτης παίρνει ή και αγοράζει με το Currency του παιχνιδιού, τα ZEN.

Οι παίκτες πραγματοποιούν αποστολές, τόσο εξερευνητικές σε διάστημα και πλανήτες με τις γνωστές Away teams, όσο και αποστολές που καταλήγουν σε μάχη, διάσωση αλλά και φύλαξη. Μέχρι τώρα έχουν βγει σύνολο 12 Seasons και έπεται συνέχεια.

Expansions και Updates

Και φτάνουμε στο σημαντικότερο ίσως κομμάτι του παιχνιδιού. Το παιχνίδι όπως και όλα τα MMORPG έχουν βγάλει σημαντικά updates και expansions, όμως μέχρι τώρα οι περισσότεροι gamers που ασχολούνται «επαγγελματικά» με τον εν λόγω τύπο παιχνιδιών, έχουν συνηθίσει να πληρώνουν, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει εδώ. Το παιχνίδι μετράει μέχρι τώρα τρία expansions.

1) Legacy of Romulus ( 21/03/2013): Το expansion αυτό προσθέτει πλέον και τους Romulan σαν playable characters και προσθέτει επιπλέον αποστολές που βασίζονται τόσο στον κόσμο των Romulan αλλά και στην Ομοσπονδία. Κόστος: Δωρεάν. Πληρώνουν μόνο όσοι δεν είχαν αγοράσει συνδρομή.

2) Delta Rising (02/08/2014): Αφορά στην παρουσία της Ομοσπονδίας στον τομέα Δέλτα. Κόστος: Δωρεάν. Πληρώνουν όσοι δεν είχαν αγοράσει συνδρομή.

3) Agents of Yesterday (06/07/2016): Οι παίχτες δημιουργούν ένα χαρακτήρα του 23ου αιώνα (Εποχή Kirk & Spock) και με ένα περίεργο τρόπο ο χαρακτήρας έρχεται χρονικά στην εποχή που τρέχει το παιχνίδι –στον 25ο αιώνα. Κόστος: Δωρεάν. Πληρώνουν μόνο όσοι δεν είχαν αγοράσει συνδρομή.

Τονίζουμε πως δωρεάν είναι όταν έχεις πληρώσει συνδρομή, και αναφερόμαστε στα extra του παιχνιδιού, δηλαδή στολές, χαρακτήρες, σκάφη κλπ, αλλιώς ο πελάτης απλά αρκείται στις νέες πίστες και αποστολές.

Γενική εικόνα

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε πως το STO είναι το 1ο του είδους του Space Simulation MMORPG, το οποίο δίνει τόσες δυνατότητες στον παίχτη να κάνει κυριολεκτικά ότι θέλει, από Personalization στον χαρακτήρα όσον αφορά Facial Features μέχρι και στολές, εξοπλισμό, τα πάντα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα Customization του σκάφους του παίχτη και να δημιουργήσει ακόμα και το θρυλικό Enterprise σε όλες τις μορφές που το έχουμε δει έως τώρα (φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όνομα), αλλά και να έρθει σε επαφή με τους χαρακτήρες τόσο των ταινιών όσο και των σειρών.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λάτρεις τόσο της σειράς όσο και του Sci-fi και σας το λέει ένας άνθρωπος που παίζει και ασχολείται με αυτό το παιχνίδι εδώ και χρόνια. Δοκιμάστε το και μπορεί να σας εκπλήξει. Πάντως σίγουρα δεν θα σας κάνει να βαρεθείτε, ειδικά έχοντας τόσα πολλά πράματα να κάνετε και μπορώντας  να αναπτύξετε τον χαρακτήρα τόσο πολύ.

gif2

Leave a comment