Uncharted: The Lost Legacy

Η σειρά των παιχνιδιών “Uncharted” μετράει ήδη 10 χρόνια ζωής, με το πρώτο παιχνίδι της σειράς να κάνει την εμφάνιση του στις κονσόλες μας το 2007. Μέσα στα 10 χρόνια που πέρασαν από τότε, οδηγήσαμε τον Nathan Drake σε αρκετές περιπέτειες, εξερευνήσαμε άγνωστους κόσμους, φάγαμε ξύλο και σφαίρες, φάγαμε τον καπνό του πούρου του Sully και τον είδαμε τελικά να κρεμάει τα ορειβατικά του παπούτσια στο Uncharted 4: A Thief’s End.

Το “The Lost Legacy” είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που δεν πρωταγωνιστεί ο Nathan Drake, αλλά η Chloe Frazer, την οποία γνωρίσαμε στο Uncharted 2 ως κυνηγό θησαυρών. Το παιχνίδι λειτουργεί ξεχωριστά, φέροντας όμως το όνομα του Uncharted, την τεχνολογία του, τον κόσμο του και την τεχνοτροπία του στο πως δημιουργείται (και παίζεται) ένα παιχνίδι. Η έτοιμη μηχανή του παιχνιδιού είναι και ο λόγος της ιδιαίτερα δελεαστικής τιμής.

Το ερώτημα είναι αν το “spin-off” της σειράς έχει την αίγλη του “Better Call Saul” σε σχέση με το “Breaking Bad” ή την κακομοιριά της σειράς “Joey” σε σχέση με τα Φιλαράκια.

Η υπόθεση είναι «κλασική» Uncharted υπόθεση με τη νέα πρωταγωνίστρια Chloe να ταξιδεύει στην οροσειρά Western Ghats της Ινδίας προς αναζήτηση ενός σημαντικού ιστορικού αντικειμένου, ώστε να μην πέσει στα χέρια αδίστακτου πολεμοκάπηλου. Στην πορεία θα συναντήσει την γνωστή (και μάλλον όχι αγαπημένη) από το Uncharted 4, Nadine Ross. Η Nadine, «απολυμένη» από τη Shoreline συνεργάζεται με τη Chloe για να βρουν μαζί το χαμένο αντικείμενο (Ο χαυλιόδοντας του Ganesh). Όπου Ganesh, ο ελεφαντόμορφος θεός της Ινδουιστικής θρησκείας. Οι δύο πρωταγωνίστριες διαφέρουν από τον Nathan και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μέσω συζητήσεων, μαθαίνεις πολλά για το παρελθόν της μιας.

Τα γραφικά του παιχνιδιού και η ομορφιά του (ψηφιακού) σκηνικού είναι αυτά που σου τραβάνε την προσοχή από τα πρώτα λεπτά. Η ζούγκλα είναι απίστευτα προσεγμένη, λεπτομερής, με άψογα σχεδιασμένη εξωτική βλάστηση, με εξαιρετική σκίαση κλπ. Τα νερά, οι λίμνες, οι καταρράκτες, η επίδραση του περιβάλλοντος στις πρωταγωνίστριες (πχ σκόνη, γρατζουνιές, βρεγμένα μαλλιά) και η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο εσωτερικό ναών δείχνουν ότι το παιχνίδι δεν θεωρήθηκε ποτέ μια αρπαχτή, αλλά αντίθετα ανεβάζει κι άλλο τα standards του franchise. Δες χαρακτηριστικά πόσο μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στους ελέφαντες και πόσο εντυπωσιακοί μοιάζουν

Αναφορικά με το gameplay δεν αλλάζει κάτι τρομερά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς. Διασχίζεις λασπωμένους δρόμους με το τζιπ, λύνεις γρίφους, σταματάς να βγάλεις φωτογραφία τη θέα με το κινητό σου, αντιμετωπίζεις μερικούς κακοποιούς, σκαρφαλώνεις, κάνεις επικίνδυνα άλματα κλπ. Κοινώς (σχεδόν) ό, τι έκανες και στα προηγούμενα, απλώς με τον τρόπο της Chloe. Στο τελευταίο μέρος του παιχνιδιού, η δράση παίρνει καταιγιστικό ρυθμό και τα πάντα γίνονται πιο μεγάλα, πιο δύσκολα και πιο επικά. Είναι τόσο άρτια σχεδιασμένο το παιχνίδι και με τόσες μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να μην τις παρατηρείς με την πρώτη, αλλά είναι εκεί και υπάρχουν. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη σκηνή που η Chloe παραμερίζει απλωμένα ρούχα από ένα σκοινί για να περάσει. Τα ρούχα δεν γυρνάνε όλα μαζί και η Chloe μετακινεί προσεκτικά αυτά που την ενοχλούν. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δεν φαίνεται, αλλά που θα φαινόταν άσχημη αν δεν υπήρχε. Ο χειρισμός της Chloe είναι από τους πιο άρτιους της σειράς και δεν σου δημιουργεί πρόβλημα σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

Τα μόνα αρνητικά που μπορώ να «καταλογίσω» στο παιχνίδι είναι η διάρκεια του (υπολογίστε 10 ώρες), καθώς είναι σαφώς μικρότερο από τα άλλα της σειράς, αλλά και τα voice-overs των ηθοποιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν πρόχειρα και σαν συραμμένα κομμάτια μεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο σοβαρά, ώστε να μην αγοράσεις το παιχνίδι και άλλωστε η διάρκεια είναι σε αντιστοιχία με την χαμηλότερη τιμή του παιχνιδιού. Η κριτική για το ότι το παιχνίδι είναι ίδιο με τα προηγούμενα της σειράς και δεν προσφέρει κάτι καινούριο, υπάρχει μεν, αλλά είναι σαν να περιμένεις κάτι καινούριο από συγκροτήματα όπως ήταν οι Motorhead. Ξέρεις τι θα είναι και αυτό παίρνεις.

Το παιχνίδι προορίζεται και για τους fans της σειράς, αλλά και για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τη σειρά. Δεν χρειάζεται να έχεις παίξει τα προηγούμενα για να το παίξεις και στην ουσία λειτουργεί ως αυτόνομο. Θα ήθελα να είναι η αρχή μιας καινούριας σειράς “Uncharted” μετά την απόσυρση του Drake, καθώς θεωρώ ότι η συνταγή που υπήρχε συνεχίζει με τα ίδια αποτελέσματα. Όσα έχουμε αγαπήσει στα προηγούμενα παιχνίδια είναι εδώ: μια επική εισαγωγή (δεν χρειάζονται spoilers), περιπέτεια, γραφικά, διασκεδαστικό gameplay, μια ενδιαφέρουσα ιστορία ως εφαλτήριο και αυτή η Indiana Jones αίσθηση. Το μόνο που λείπει είναι το καυστικό χιούμορ του Drake και η χημεία και τα πειράγματα του με τον Sully. Το κενό του Drake αναπληρώθηκε επάξια, το αποτέλεσμα μας άφησε ικανοποιημένους και να περιμένουμε κι άλλα.

gif-02

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s