Βιβλιοπαρουσίαση: “Το πρόσωπο που πρέπει να πεθάνει”

Ο Ramsey Campbell είναι υπεύθυνος για ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία τρόμου που διάβασα τελευταία. Ο λόγος για «Το πρόσωπο που πρέπει να πεθάνει» και τις 368 σελίδες του, η κάθε μία από τις οποίες σε βυθίζει κι άλλο στην παράνοια. Τα όσα περιγράφει το βιβλίο, ίσως δεν είναι τρομακτικά από μόνα τους. Οι αποτρόπαιες δολοφονίες που περιγράφονται δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδιαβάσει. Αυτό που κάνει το βιβλίο τρομακτικό είναι η εξιστόρηση των γεγονότων (και) από την πλευρά του δολοφόνου.

 

Ένας δολοφόνος ψυχοπαθής, με εσφαλμένη (ή μηδενική) αντίληψη της πραγματικότητας και μανία που τον οδηγεί στους φόνους. Ένα σκοτεινό, δαιδαλώδες, κλειστοφοβικό ταξίδι σε ένα μυαλό που έχει χάσει την λογική του και βλέπει τα πάντα διαστρεβλωμένα και εχθρικά. Αυτό που σοκάρει πιο πολύ είναι η επεξηγηματική εισαγωγή του ίδιου του συγγραφέα για την πηγή της έμπνευσης του. Ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό του δολοφόνου, η μεγαλομανία του, η μανία καταδίωξης, αλλά και όλες οι μανίες που τον κυριεύουν περιγράφονται τόσο ζωντανά, που νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο μυαλό του. Ένα κλειστοφοβικό, σε πολλά σημεία, βιβλίο, το οποίο νιώθεις ότι σε «πνίγει», αλλά και πάλι δεν μπορείς να το αφήσεις.

Η γραφή του Campbell κυλάει όπως οι σκέψεις του δολοφόνου. Άλλοτε γρήγορη και μανιώδης και άλλοτε παγιδευμένη σε θολά, ελώδη νερά που κάνουν το κείμενο να κυλάει αργά και τις λέξεις να κολλάνε πάνω σου. Κάθε γεγονός μεγαλοποιείται, διαφοροποιείται και κάνει τον δολοφόνο να «πλάθει» ένα τελείως διαφορετικό σενάριο στο κεφάλι του. Κάθε γεγονός, κάθε λέξη που ανταλλάσσεται, σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι ότι αφενός ο πρωταγωνιστής είναι ψυχικά ασθενής και αφετέρου αδίστακτος και επικίνδυνος.

 

Ο τρόπος που ξεκινάει και εξελίσσεται η ιστορία, κάθε στιγμή μανίας του δολοφόνου, κάθε «περίεργο» κοίταγμα στο λεωφορείο έχει υφανθεί αριστοτεχνικά από τον συγγραφέα, προσθέτοντας ένα ακόμα κομμάτι στον ιστό που παγιδεύει τον αναγνώστη. Εν κατακλείδι, το «Πρόσωπο που πρέπει να πεθάνει» είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία τρόμου που μπορεί να διαβάσει κάποιος και, κυρίως, μια εκ των έσω ματιά σε ένα διαταραγμένο μυαλό. Το αν προκύπτει κάθαρση ή όχι, μετά το τέλος του βιβλίου, είναι κάτι που θα ανακαλύψει ο καθένας μόνος του.

Το βιβλίο «Το πρόσωπο που πρέπει να πεθάνει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ.

gif03

Διαβάστε ακόμα:

One thought on “Βιβλιοπαρουσίαση: “Το πρόσωπο που πρέπει να πεθάνει”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s