Οι αγαπημένοι μας Thundercats, από το 1985

Σε συνέχεια του τίτλου, αναφέρω την ημερομηνία για να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα μιλήσουμε ούτε για την (μέτρια) επανέκδοση των αγαπημένων μας «κεραυνόγατων» αλλά ούτε για το animation είδαμε στην μικρή οθόνη το 2019. Αντιθέτως θα μιλήσουμε ώστε για άλλη μια φορά να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούμε εμείς οι παλιοί πως περνάγαμε τα Σαββατοκύριακα μας. Τα επεισόδια μεταδόθηκαν πλήρως (130 επεισόδια) από το Star Channel στην Ελλάδα, ενώ η προβολή της πρώτης σεζόν (65 επεισόδια), έγινε από την ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ στην βραδινή ζώνη (μετά της 22:00 μ.μ.) χαρακτηριζόμενη ως σειρά κινουμένων σχεδίων ενήλικης μυθοπλασίας με απαραίτητη την γονική συναίνεση.

poster thund

Η σειρά

Η σειρά γυρίστηκε το 1985 και αποτελούταν από 130 επεισόδια και χωρίστηκε (όχι ισάριθμα) σε τέσσερις σεζόν. Ο σχεδιασμός έγινε κατά κύριο λόγω στην Ιαπωνία και η συγγραφή της σειράς αλλά η ομιλία και η μουσική της σειράς επεξεργαζόταν στις Ηνωμένες πολιτείες στην Rankin-Bass Animated Entertainment (γνωστή για την δουλειά της στα Silverhawks, Tigersharks κλπ.) που ήταν και η εταιρεία διανομής μαζί με την Leisure Concepts (εξαγορασθείσες από την Warner Bros). Οι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν από τον Ted “Tobin” Wolf και ο σχεδιασμός ανατέθηκε στην Pacific Animation Corporation (εξαγορασθείσα το 1989 από την Disney δημιουργώντας έτσι την Walt Disney Animation Japan) με υπεύθυνο σχεδιασμού – παραγωγής των Masaki Izuka. Η πρώτη σεζόν παίχτηκε το 1985 έκλεισε με την τηλεταινία Thundercats – Ho! Μετά από 65 επεισόδια και ακολούθησαν οι άλλες τρείς σεζόν με ένα μέσο όρο 20 επεισοδίων η κάθε μια. Αυτή την στιγμή τα δικαιώματα της σειράς είναι στο Cartoon Network όπου και ετοιμάζεται το Thundercats Roar που θα προβληθεί το 2019 με ένα σχέδιο που δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσιάζει προσωπικά αλλά περιμένουμε να δούμε την σειρά η οποία θα είναι κωμική (και μπορεί απογοητευτική).

Η Warner Bros κυκλοφόρησε το 2005 και το 2006 δυο κασετίνες – συλλογές με όλα τα επεισόδια των Thundercats, όπως έκανε και με τα Silverhawks και άλλα animated που έχει αποκτήσει κατά καιρούς. Την δεκαετία του 80’ είχαν κυκλοφορήσει comic με τίτλο Thundercats από την Marvel (24 τεύχη στην Αμερική και 129 στο Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά και από την DC με τελευταία την σειρά comic της Wildstorm (εταιρεία της DC) με αρχή το 2002 που στην ουσία μας συνεχίζει από εκεί που μας άφησε η σειρά το 1989 και πολλά one shot με κάποια cross over με ήρωες της DC.

Thundercats_Sourcebook.jpg

Πλοκή

 Το Thundercats αναφερόταν στην ιστορία των τελευταίων επιζώντων ενός πλανήτη που πέθανε ονόματι Θαντέρα. Η Θαντέρα καταστράφηκε από άγνωστες φυσικές καταστροφές (κάτι σαν τον Κρύπτον) με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του (όσοι μπόρεσαν) να φύγουν σε αναζήτηση ενός νέου πλανήτη – κόσμου για να ζήσουν ειρηνικά. Στο πρώτο επεισόδιο ονόματι Exodus (φυγή), βλέπουμε την καταστροφή του πλανήτη των Thundercats και την προσπάθειά τους να επιζήσουν από την επίθεση των μεγαλύτερων – μέχρι εκείνη την στιγμή – εχθρών τους των Mutants of Plun-Darr (μεταλαγμάτων στην Ελληνική). Μετά από μια έντονη μάχη μεταξύ των Thundercats και των Mutants και φυσικά την νίκη των πρώτων, ο αρχηγός της αποστολής ο Jaga έβαλε τους Thundercats σε κάψουλες στάσης ώστε να μην μεγαλώσουν σε ηλικία και να είναι ασφαλής μέχρι να φτάσουν στο πλανήτη που ανακάλυψε ο Jaga ονόματι Τρίτη Γή.

Μέσα σε μια από τις κάψουλες ήταν και ο βασικός χαρακτήρας της σειράς ο Lion – o που ήταν και ο απόγονος του Βασιλιά της Θαντέρα και άρχοντα των Thundercats (στο remake του 2011 λεγόταν Caudus) ο οποίος ήταν σε μικρή ηλικία και όταν θα ξύπναγε από τον λήθαργο θα ήταν ακόμα νέος και θα τον εκπαίδευαν οι υπόλοιποι Thundercats. Όμως η κάψουλα του Lion –o είχε πάθει ζημιά από την επίθεση των Mutants και ο Lion-o μεγάλωνε κανονικά σε ηλικία. Μέχρι να φτάσουν στην Τρίτη Γή o Lion-o είχε μεγαλώσει σε κανονικό ενήλικο άντρα και οι υπόλοιποι Thundercats έμειναν στην ηλικία που μπήκαν στην κάψουλα. Ο Jaga φυσικά που εθελοντικά ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος μέχρι να φτάσουν στην Τρίτη Γή δεν άντεξε το ταξίδι (ηλικιακά) και πέθανε ενεργοποιώντας τον αυτόματο πιλότο του σκάφους ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια. Στα υπόλοιπα επεισόδια ο Jaga εμφανίζεται σαν φάντασμα στον Lion-o και τον καθοδηγεί (κάτι σαν το φάντασμα του Obi-Wan στο Star Wars).

Μόλις προσγειώνονται στην Τρίτη Γή, οι Thundercats δέχονται άλλη μια αιφνίδια επίθεση από τους Mutants και την αποκρούει ο Lion-o με την βοήθεια των Thundercats και πάνω από όλα με το φημισμένο ξίφος των Οιωνών, ένα ξίφος σφυρηλατημένο στην Θαντέρα και στην βάση του έχει το μάτι των οιωνών, όπου ο Lion-o με την φημισμένη φράση “Thunder, Thunder, thunder, Thundercats, Hoooooo!!!!!” καλεί τους υπόλοιπους Thundercats ώστε να τον βοηθήσουν να νικήσει τους εχθρούς του.

Όμως πέρα από τους Mutants αφυπνίζεται και ένα μεγαλύτερο κακό που κατοικεί στην Τρίτη Γή ένας αρχαίος Αιγύπτιος μάγος ονόματι Mumm-Ra the ever living (Μαμ-Ρα ο παντοτινός) που με την βοήθεια των αρχαίων θεών (πνευμάτων) του κακού μεταμορφώνεται σε ένα παντοδύναμο τέρας με μαγικές ικανότητες με μοναδικό σκοπό να νικήσει τους Thundercats πριν τον νικήσουν αυτοί.

Οι χαρακτήρες

Οι χαρακτήρες που εμφανίστηκαν στους Thundercats, είναι στάνταρ και δεν έχουν πολλές νέες εμφανίσεις από νέους χαρακτήρες εκτός από λίγες προσθήκες που όλες έγιναν στην πρώτη σεζόν. Κι εδώ όπως και σε όλες τις σειρές του 80’ δεν αναπτύσσονται οι «κακοί» της υπόθεσης και μάλιστα δεν υπάρχει σε όλη την σειρά ένα origin του Mumm-Ra που σίγουρα όλοι όσοι έχουν δει την σειρά σίγουρα θα ήθελαν να το δουν. Και χωρίς άλλα προχωράμε

Thundercats

Lion-o

Lion-O

Δεν χρειάζονται συστάσεις εδώ όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ο Άρχων των Thundercats, ο ατρόμητος αρχηγός αυτών και ένας αιώνιος έφηβος. Η παιδική του ηλικία ήταν σύντομη καθώς μέσα σε ένα μεγάλο ύπνο από παιδί έγινε έφηβος και αμέσως αναγκάστηκε να γίνει αρχηγός των Thundercats και υπεύθυνος για την ασφάλεια του ξίφους των Οιωνών και της ασφάλειας των υπόλοιπων Thundercats. Όπλο του το ξίφος των Οιωνών. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Larry Kenney και στα Ελληνικά ο Ακίνδυνος Γκίκας.

Panthro

Το μυαλό και τα μπράτσα της σειράς ταυτόχρονα. Είναι η προσωποποίηση της αρχαίας Ελληνικής παροιμίας «νους υγιής εν σώματι υγιή». Κατασκευαστής του διάσημου Thundertank και των συστημάτων άμυνας του κάστρου των Οιωνών και των όπλων των Thundercats (όχι των όπλων που έχουν από την Θαντέρα). Όπλο του  τα Κλοπάκια μπλε και κόκκινου χρώματος σε σχήμα νυχιών. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Earle Hyman και στα Ελληνικά ο Ηλίας Ζερβός (και ο Ντίνος Σούτης για το Star Channel).

Tygra

 Ο Tygra είναι ένας χαρακτήρας που μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει σαν τον διπλωμάτη της υπόθεσης, έξυπνος εφευρετικός σε θέματα στρατηγικής και πολυμήχανος όσον αφορά θέματα αρχιτεκτονικής (καθώς και μέγας αρχιτέκτονας της Θαντέρα). Εύκολο θύμα σε όλα τα επεισόδια που κάποιος από τους Thunercats πρέπει να την «πατήσει». Άρχοντας της ψευδαίσθησης. Για όπλο έχει ένα μαστίγιο με τρείς κόκκινες μπάλες. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Peter Newman και στα Ελληνικά ο Κωστής Σφυρικίδης (και ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας για το Star Channel).

Cheetara

Cheetara

Η Cheetara μπορούμε να πούμε ότι είναι η «Μάνα του λόχου», προσέχει τους πάντες νιώθει υπεύθυνη για την ασφάλεια όλων και έχει τρομερή ταχύτητα είναι ικανότατη μαχήτρια και σπουδαία ακροβάτης. Έχει δυνατές ψυχικές δυνάμεις και μια έκτη αίσθηση που η ίδια την αναφέρει ως κατάρα. Για όπλο έχει ένα Επεκτεινόμενο κατά βούληση Ντο. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει η Lynne Lipton και στα Ελληνικά Ράνια Οικονομίδου (και η Μαίρη Σταυρακέλη για το Star Channel).

  The Thunder Kittens (Τα Θαντερόπαιδα): Wilykat & Wilykit

WilyKit_WilyKat

Τα δυο αδέρφια και νεότερα μέλη των Thundercats και μάλιστα μέλη της ομάδας πολύ πριν τον Lion-o παρ’ όλο που έφυγαν από την Θαντέρα στην ίδια ηλικία με αυτόν. Πονηρά και ξέρουν να εκμεταλλεύονται την παιδική τους ικανότητα να κινούνται γρήγορα και ήσυχα ώστε να προλαβαίνουν τους εχθρούς τους. Για όπλα έχουν από ένα μικρό τσαντάκι στην μέση που έχει κάψουλες με διάφορες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν ενάντια στους εχθρούς τους και τις ιπτάμενες σανίδες τους που τους βοηθούν να μετακινούνται γρήγορα στον αέρα. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνουν οι Peter Newman και Lynne Lipton στα Ελληνικά οι  Ράνια Οικονομίδου και Κλεοπάτρα Ροντήρη (και οι Τζίνη Παπαδοπούλου και Μαίρη Σταυρακέλη για το Star Channel).

O Jaga

Ο Jaga είναι όπως είπαμε παραπάνω ότι ήταν ο Obi-Wan για τον Luke Skywalker στο Star Wars- μέντορας, αρχηγός των Thundercats στην Θαντέρα και ατρόμητος πολεμιστής. Σοφός και έχει πάντα την λύση στα προβλήματα των Thundercats στην Τρίτη Γή. Για όπλο του έχει την σοφία που μεταδίδει στον Lion-o. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Earl Hammond και στα Ελληνικά ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (και ο Μανώλης Γιούργος για το Star Channel).

Lynx-o

Lynx-o

Ο Lyxn-o δεν ήταν από την αρχή Thundercat αλλά έγινε στην Τρίτη Γή καθώς ήταν και αυτός επιζήσας της Θαντέρα που ήρθε με ένα άλλο σκάφος με άλλα δυο μέλη που επέζησαν τον Bengali και την Pumyra και προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέχρι που συνάντησαν την αρχική ομάδα των thundercats. Σαν όπλο έχει την ικανότητα να ακούει τα πάντα λόγω του ότι τυφλώθηκε την στιγμή που έφευγε από την Θαντέρα και τις γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Doug Preis και στα Ελληνικά ο Μανώλης Γιούργος για το Star Channel.

Pumyra

Pu3

Η δεύτερη γυναίκα της ομάδος που εμφανίστηκε μαζί με τους Lynx-o και Bengali και αυτή επιζήσασα της καταστροφής, η γιατρός της ομάδος και ικανότατη στην επιβίωση. Στα τελευταία επεισόδια της σειράς παρ’ όλο που σαν χαρακτήρας ήταν πετυχημένη σε πολλά και αναγκαία σχεδόν εξαφανίστηκε από τα επεισόδια. Σαν όπλο έχει μια σφεντόνα. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει η Gerrianne Raphael  και στα Ελληνικά η Τζίνη Παπαδοπούλου για το Star Channel.

Bengali

Bengali

Ο Bengali είναι ο δεύτερος Τίγρης της ομάδος (για αυτό πολλές φορές απευθύνεται στον Tygra με την προσφώνηση «αδερφέ» ίδια βάση καταγωγής) και σιδεράς της ομάδος καθώς έχουμε δει στα επεισόδια είναι ένας από τους λίγους (αν όχι ο μόνος που έμεινε) που μπορεί να επισκευάσει και να συντηρήσει το ξίφος των Οιωνών. Σαν όπλο έχει ένα σφυρί. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Peter Newman και στα Ελληνικά ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας για το Star Channel.

O Αγαπημένος μας Snarf ή γνωστός και σαν Osbert (από τον ανιψιό του Snarfer)

Screenshot_Snarf

Ο Σνάρφ είναι ίσως ο πιο αγαπημένος χαρακτήρας όλων μας, ευγενικός, ο κηδεμόνας του Lion-o (ή αλλιώς η νταντά του), δειλός με την καλή έννοια και ο οικονόμος – Butler του κάστρου των Οιωνών. Βασική του δύναμη, η ικανότητά του να επικοινωνεί με τα ζώα (να τα καταλαβαίνει). Πολύ σημαντικός για την ομάδα αλλά κυρίως για τον Lion-O. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Bob McFanden και στα Ελληνικά η Κλεοπάτρα Ροντήρη (και η Τζίνη Παπαδοπούλου για το Star Channel).

Τέλος να πούμε ότι την ομάδα των Thundercats έχουν βοηθήσει διάφοροι σύμμαχοι οι οποίοι όμως δεν έχουν αναπτυχθεί στην σειρά για αυτό και δεν θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη αυτών αλλά επιγραμματικά είναι, Η Αμαζόνα Nayda, Ο μαχητής των παγετώνων Snowman, η διαστημική αστυνομικός Mandora, o Dr. Dometone, ο Mumm-Rana και οι Ro-bear Berbils.

 

Οι «Κακοί»

Mumm-Ra The Ever-living

O ένας και μοναδικός κακός που πραγματικά μας είχε στοιχειώσει και ειδικά η φράση «Αρχαία πνεύματα του κακού μεταμορφώστε αυτό το σάπιο κορμί στον Μαμ-Ρα τον Παντοτινό» μας έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό μας και θα μας ακολουθεί μέχρι τα βαθιά γεράματά μας. Μαγικές ικανότητες και ο μεγαλύτερος εχθρός των Thundercats. Εμφανίστηκε με σκοπό να κλέψει το ξίφος των Οιωνών και να καταστρέψει τους Thundercats, γιατί το ξίφος είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τον καταστρέψει. Σαν όπλο έχει την μαγεία του. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Earl Hammond και στα Ελληνικά ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (και ο Μανώλης Γιούργος για το Star Channel).

S-S-Slythe

sslythe

Εδώ δεν έχουμε να πούμε κάτι, αρχηγός των Μεταλαγμάτων (Mutants) μια ομιλούσα ανθρωπόμορφη σαύρα με ομιλία σαν να ακούμε φίδι που επαναλαμβάνει τις αρχικές συλλαβές από κάθε λέξη, το Iq του σίγουρα είναι σαύρας και είναι υπερβολικά δειλός. Σαν όπλο έχει ότι βρει μπροστά του (όπλα, οχήματα, κλπ). Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Bob McFadden και στα Ελληνικά ο Ακίνδυνος Γκίκας.

Jackalman

jackalman_by_mr_funnyface

Δειλός, ανθρωπόμορφο τσακάλι και απλά μπράβος του Slythe, ένας από τα Μεταλάγματα που απλά στην πρώτη δυσκολία καβαλάει το ιπτάμενο όχημα του και τρέχει να κρυφτεί, τείνει να καρφώνει πισώπλατα όποτε τον συμφέρει ακόμα και τον Slythe. Όπλο ότι βρει όπως και ο Slythe. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Larry Kenney  και στα Ελληνικά ο Κωστής Σφυρικίδης  (και ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας  για το Star Channel).

Monkian

Monkian_bummed

Άλλος ένας από τους μπράβους του Slythe, μια ανθρωπόμορφη μαϊμού με IQ χαμηλότερο από μαϊμούς κι με την μόνη ικανότητά του να βαράει. Τα μπράτσα της υπόθεσης αλλά χωρίς μυαλό να τα χρησιμοποιήσει, με την πρώτη δυσκολία ακολουθεί το παράδειγμα του Jackalman. Σαν όπλο συνήθως έχει ένα ρόπαλο με καρφιά. Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Peter Newman και στα Ελληνικά ο Ηλίας Ζερβός (και ο Ντίνος Σούτης για το Star Channel).

Vultureman

Vultureman

Μάλλον αυτός που έπρεπε να είναι αρχηγός των μεταλαγμάτων αλλά δεν έχει ούτε το θάρρος αλλά ούτε και την δύναμη να νικήσει τον Slythe και να αναλάβει.Είναι το μυαλό της ομάδος των μεταλαγμάτων και φτιάχνει διάφορες μηχανές και κατασκευές για να νικήσουν τους Thundercats, ακόμα και ο Mumm-Ra με αυτόν συνεργάζεται επί το πλείστον για να νικήσουν τους εχθρούς τους.  Την φωνή στα Αγγλικά την δίνει ο Earl Hammond και στα Ελληνικά ο Ηλίας Ζερβός (και ο Ντίνος Σούτης για το Star Channel).

Και εδώ υπήρχαν κακοί που έκαναν μονές εμφανίσεις και υπήρξαν εχθροί των thundercats και αυτοί επιγραμματικά ήταν οι, Ο προδότης Thundercat Grune the destroyer, o Safari Joe, The Demolisher, o Mongor, o Driller, η Ta-She, o Captain Shiner, ο Ratar-O, o Cruncher, o Hammerhand, o Ram-Bam, o Top-Spinner, η Luna, o Amok, η Chilla, ο Red Eye, o Alluro και ο Tug-Mug.

Κλείνοντας να πούμε ότι οι Thundercats θα παραμείνουν στις καρδιές μας για πολλά χρόνια και σίγουρα όσοι θα ασχοληθούν με τους Thundercats από εδώ και πέρα είτε σε μορφή ταινίας είτε σε σειρά που ετοιμάζεται τώρα, πρέπει να σκεφτούν ότι όλοι εμείς έχουμε μεγαλώσει με συγκεκριμένα στάνταρ τα οποία μας έδωσαν οι Thundercats και μάλιστα δεν μπορούμε να παραμερίσουμε, ούτε να ξεχάσουμε. Επίσης πρέπει να τονίσουμε για να καταλάβουμε πόσο προσεκτικοί ήταν με την δημιουργία του εν λόγω cartoon ώστε η εταιρεία είχε προσλάβει ειδικό παιδοψυχολόγο (Dr. Robert Kuisis)  για να ελέγχει τόσο την καταλληλότητα του σεναρίου όσο και το εάν το κάθε επεισόδιο έδινε σωστές κατευθύνσεις και πέρναγε τα σωστά μηνύματα στα παιδιά.  Τέλος να τονίσω ότι η αναζήτηση των ηθοποιών που έδωσαν τις φωνές τους στην μεταγλώττιση έγινε μέσω έρευνας και μπορεί στις αρχικές φωνές (φωνές που έδωσαν για την μεταγλώττιση στην ΥΕΝΕΔ-ΕΡΤ) να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και ζητάω συγνώμη προκαταβολικά. Όσοι δεν έχετε δει τα παλιά (νέοι και παλιοί) προσπαθήστε να τα δείτε και οι παλιοί, όπως λέω πάντα μια επανάληψη δεν βλάπτει ποτέ……

35111

Διαβάστε ακόμα:

gif03

One thought on “Οι αγαπημένοι μας Thundercats, από το 1985

Leave a comment