Είδαμε το Maniac και σας μεταφέρουμε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Πριν περίπου έναν χρόνο, όταν ανακοινώθηκε πως ο σκηνοθέτης του ανεπανάληπτου πρώτου κύκλου του True Detective καθώς και του εξαιρετικού Beasts of No Nation, Cary Fukunaga, θα ήταν ο σκηνοθέτης (συν-δημιουργός, συν-σεναριογράφος, συμπαραγωγός) σε limited σειρά του Netflix όπου θα πρωταγωνιστούσε η οσκαρική Emma Stone και ο αναγνωρίσιμος και εξαιρετικά ταλαντούχος Jonah Hill, δημιουργήθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (και δικαίως άλλωστε) μεγάλο hype. Ξέρετε όμως τι συμβαίνει όταν δημιουργείται τόσο μεγάλο hype από τόσο νωρίς; καταλήγουμε στο να απογοητευόμαστε…
Μαντέψτε όμως: το Maniac δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αλλά σε εκείνες – τις πλέον σπάνιες – όπου οι προσδοκίες δεν εκρήγνυνται στα μούτρα μας.
Το Maniac στέκεται ευτυχώς και επάξια αντάξιο στις επιθυμίες μας και παραδίδει ένα πρωτότυπο και σαγηνευτικό concept που ολοκληρώνεται σε 10 πανέξυπνα επεισόδια!

2429504b8211400590f96ed815876c7d_a2eb4cfc50a448cf8f49a11aa6827c8b_header
Ανά επεισόδια, οι χαρακτήρες επισκέπτονται και διαφορετικά μέρη, υποδυόμενοι κάθε φορά διαφορετικούς χαρακτήρες. Όλα είναι μέρος της θεραπείας τους… ή και όχι!

Η υπόθεση μάς βρίσκει σε έναν κόσμο παρόμοιο με τον δικό μας, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο δικός μας σε 5 με 6 περίπου χρονάκια (ίσως και περισσότερα). Εκεί βλέπουμε την Annie Landsberg (Emma Stone) είναι μια γυναίκα εθισμένη στα ψυχοφάρμακα όπου προσπαθεί να επουλώσει πληγές του παρελθόντος και τον Owen Milgrim (Jonah Hill), απόγονο μιας πλούσιας και ευκατάστατης οικογένειας, ο οποίος πάσχει από σχιζοφρένεια.
Οι δυο τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα βρεθούν σε μια γιγαντιαία φαρμακο-νευρολογική εταιρία, όπου διεξάγονται μελέτες για την θεραπεία νευρωτικών και ψυχολογικών παθήσεων. Έτσι οι δύο ετερόκλητοι μεταξύ τους χαρακτήρες, θα πάρουν μέρος σε μια θεραπεία του εγκεφάλου, που μόνο φυσιολογική δεν θα μπορούσε να είναι.

Emma-Stone-goes-blonde-for-the-new-Netflix-drama-Maniac-hits-the-set-in-New-York-6
Τσιγάρο στη βροχή because reasons…

Το σενάριο, οι διάλογοι, οι ερμηνείες και η σκηνοθεσία είναι από τις πιο αψεγάδιαστες που έχουμε δει. Όλοι οι ηθοποιοί, από τους πιο σημαντικούς μέχρι τους πιο δορυφορικούς δίνουν πραγματικά όλο τους το είναι και ενισχύουν με μοναδικό τρόπο τον κόσμο της σειράς.
Πίο συγκεκριμένα, ο Jonah Hill, που όλοι τον έχουμε γνωρίσει αλλά και αγαπήσει μέσα από κωμικούς ρόλους, δίνει εδώ μια απροσδόκητα καλή ερμηνεία (ίσως κάτι περισσότερο από καλή τώρα που τα λέμε), η οποία δεν μπορεί παρά να σε πείσει για το ταλέντο του καθώς και για την ταιριαστή απόφαση που πήρε στο να αλλάξει (ίσως για λίγο, ίσως για πολύ) την πορεία της καριέρας του, και να “επισκεφθεί” δραματικούς ρόλους. Φυσικά η σίγουρη δύναμη που ακούει στο όνομα Emma Stone δεν απογοητεύει ούτε εδώ και κερδίζει τις εντυπώσεις σε κωμικές αλλά και σε δραματικές σκηνές.

Ο Fukunaga αποδεικνύει γι’ ακόμη μία φορά το πόσο ικανός και οραματιστής σκηνοθέτης είναι, λέγοντας αυτή τη φορά μια ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και mindf**k αν κάποιος δεν δώσει σημασία σε σημαντικές πληροφορίες ή ατάκες. Ένα γρήγορο μυαλό θα μπορούσε να πει πως η σειρά προσπαθεί επίτηδες να σε “χαόσει” και να σε μπερδέψει χωρίς να βγάζει απαραίτητα νόημα ό,τι συμβαίνει. Ένα όμως παρατη-ρητικό μυαλό, ένας “ενεργητικός” και όχι παθητικός θεατής, θα δώσει σημασία σε ορισμένες λεπτομέρειες και ατάκες, οι οποίες μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο ανταποδίδουν και αντανακλούν εκείνες των πρώτων επεισοδίων. Επίσης αυτή απροσδόκητη εναλλαγή από δράμα σε κωμωδία και από κωμωδία σε τραγωδία είναι ένα συστατικό που σε κρατάει πάντα σε εγρήγορση.

Maniac_Image2

Το Maniac εν τέλει είναι μια σειρά που προσπαθεί να πει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μιλάει για τον άνθρωπο, την ψυχολογία, την τεχνολογία, τους στόχους που βάζουμε και το πόσο ικανοί είμαστε να τους διεκπεραιώσουμε. Πολλές είναι οι φορές που το πετυχαίνει, όπως επίσης και πολλές είναι εκείνες που σε μπερδεύει. Πάντα όμως θα υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα το οποίο δεν έχεις ακόμα αντιληφθεί.

 

Διαβάστε ακόμα: 

 

gif04

 

 

3 thoughts on “Είδαμε το Maniac και σας μεταφέρουμε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s