Altered Carbon: Εντυπωσιακή σειρά για τους λάτρεις του sci-fi

Λατρεύουμε οτιδήποτε έχει να κάνει σχέση με το κομμάτι του science fiction και το γεγονός ότι το Netflix μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε μία νέα τηλεοπτική σειρά που είναι υπό την ομπρέλα του sci-fi, μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε σήμερα στο Geek Cultura να σας μιλήσουμε για την τηλεοπτική σειρά Altered Carbon, η οποία είναι διαθέσιμη από τις 2 Φεβρουαρίου 2018, σε παραγωγή του Netflix.

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Richard K. Morgan το οποίο κυκλοφόρησε το 2002.

Το πιο κάτω κείμενο έχει πιο πολλά spoilers από όλα τα ιπτάμενα σπίτια της σειράς, ε και όλα τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Άρα όσοι θέλετε να δείτε την σειρά και στην συνέχεια να διαβάσετε το κείμενο, πρέπει κάπου εδώ να σταματήσετε το διάβασμα.

maxresdefault

Στο μέλλον του 25ου αιώνα, η ανθρωπότητα βρίσκει μια εξωγήινη τεχνολογία που προσφέρει ουσιαστικά αθανασία, επιτρέποντας τη δημιουργία μηχανημάτων που ψηφιοποιούν την συνείδηση του κάθε ατόμου. Κάτι σαν τους κακούς από το Captain Power, αλλά με την καλή έννοια.

Ενας σούπερ πλούσιος λοιπόν σκοτώνεται (ή τουλάχιστον το σώμα του) και επειδή η αστυνομία κλείνει την υπόθεση ως αυτοκτονία, φέρνει ένα απίστευτα κακό και ικανό κατάδικο ως ντετέκτιβ να βρει τον / την φονιά.

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό που βλέπει πρώτα το μάτι, δηλαδή σκηνικά και φωτογραφία. Και τα δύο είναι εκπληκτικά και πολλές φορές ειλικρινά θυμίζει ταινία, είναι τόσο καλή η ποιότητα τους. Στο ίδιο επίπεδο είναι και τα γραφικά και σαν βασικό κανόνα παίρνω το γεγονός ότι δεν είπα ποτέ βλέποντας την σειρά «τι ωραία γραφικά», κάτι  που σημαίνει ότι τα γραφικά έδεσαν απόλυτα με το περιβάλλον.

Ενας χαρακτήρας που είναι AI, είναι σίγουρα από τους αγαπημένους μου, ενώ παράλληλα σκηνές που εκτυλίσσονται στο υποσυνείδητο είναι άψογα δομημένες και πιστευτές.

Μετά αυτό που προσέχει ο θεατής είναι οι πολύ όμορφοι άνθρωποι, το γυμνό και η βία. Έχει πολύ γυμνό και πολύ βία, κάτι  που υποθέτω είναι μέρος του μέλλοντος.

Το μέλλον, όπως το παρουσιάζει η σειρά, είναι ιδαιτέρως μουντό, επικίνδυνο και  απάνθρωπο. Από την άλλη όμως, όσο περνάει ο χρόνος, αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι και η ανθρωπότητα έχει αλλάξει αρκετά. Αρκετά στοιχεία blade runner και anime.

altered-carbon-1170x658

Στην αρχή φαίνονται τα πρώτα προβλήματα της τεχνολογίας με άτομα που έχουν δολοφονηθεί και με το κράτος να έχει μεταφέρει την συνείδηση τους σε εντελώς λάθος σώματα, ηθικά μόνο βέβαια και όχι νομικά. Έτσι, μια οικογένειά που περιμένει την 7χρονη δολοφονημένη κόρη τους να αποκτήσει σώμα, καταλήγει σε 30 χρονών άντρα και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, γιατί τα πιο πολύπλοκα προβλήματα σιγά σιγά μπαίνουν στην σειρά και στην πλοκή της.

Κακοποιοί και πλούσιοι, λοιπόν, έχουν ένα σωρό κλώνους, κρατάνε παραπάνω από ένα αντίγραφο της συνείδησής τους και ένα σωρό άλλα που κάνουν την σειρά να έχει ενδιαφέρον και αρκετή πλοκή.

Οι χαρακτήρες έχουν αρκετό βάρος και παρελθόν και αυτό είναι σίγουρα θετικό εάν αναλογιστεί κανείς πόσο μονοδιάστατες και ανάλαφρες έχουν γίνει πλέον οι σειρές. Όμως οι χαρακτήρες συνεχίζουν και αναπτύσσονται και αυτό είναι ακόμη πιο σπάνιο, να βλέπεις δηλαδή χαρακτήρες να προοδεύουν και να επηρεάζονται από τα γεγονότα του σεναρίου.

Η σειρά εξυπηρετείται από τον συνδυασμό της βίας, του γυμνού και της τεχνολογίας και δεν είναι άλλη μια σειρά με ντετέκτιβ στο μέλλον.

Και εκεί νομίζω ότι κλωτσάει και σε αρκετούς θεατές και γκρινιάρηδες. Είναι απίστευτο το τι γκρίνια διάβασα και άκουσα για αυτή την σειρά.  Άλλος λέει «δεν υπάρχουν διάλογοι», άλλος παραπονιέται για την πλοκή, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος των επεισοδίων ότι δεν είναι αρκετά «του μέλλοντος» και εκεί νομίζω ότι κάνει την διαφορά η σειρά.

Το γεγονός ότι ένα αντικείμενο φέρνει τα πάνω κάτω στην ανθρωπότητα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο. Ακόμη και εάν δεν περνάει σαν μεγάλο κεφάλαιο στην σειρά, σε κάθε σχεδόν επεισόδιο υπάρχει ένα σχόλιο ακόμη και οπτικό στο πως η τεχνολογία άλλαξε την ανθρώπινη ηθική και υπόσταση.

Ακόμη και οι κακοί από το arc του παρελθόντος στην ουσία πολεμούν  για αυτό το λόγο. Ουσιαστικά το ερώτημα είναι απλό και είναι εάν η αθανασία προσφέρει, έστω με αυτή την μορφή, ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Και η απάντηση τουλάχιστον για τους αντάρτες είναι όχι.

01-alter-carbon-102.w1200.h630

Νομίζω ότι είναι ένα πολύ όμορφο θέμα σαν κεντρική ιδέα της σειράς να πραγματεύεται το τι παράνοια και εκφυλισμό φέρνει η αθανασία στην ανθρώπινη υπόσταση. Εάν τελικά η υπέρτατη ελευθερία μπορεί να επιφέρει παράνοια και την πλέον απάνθρωπη συμπεριφορά.

Πραγματικά απολαυστική και προσεγμένη σειρά.

Θετικά: τα πάντα ειδικά η παραγωγή καμιά φορά θυμίζει ταινία! Ζήτω το Μεξικό!

Αρνητικά: σίγουρα δεν παίρνει βραβείο πρωτοτυπίας, έχει πολλά στοιχεία από άλλες σειρές και ταινίες

Σχετικό ή άσχετο σχόλιο: Σταματήστε να γκρινιάζετε και να περιμένετε το τέλειο. Έλεος πια, εάν είστε τόσο καλοί να πάτε να σκηνοθετήσετε εσείς και να μου πείτε εάν μπορείτε να κάνετε πιο καλή δουλειά από υπέροχες σειρές όπως το South Park, Game of thrones, Altered Carbon, Cleopatra 2525 κτλ. Αλλά μέχρι να σας φωνάξουν, που λογικά θα το μάθω από την σελίδα σας στο Facebook και το IMDB, λίγο πιο χαλαρά η κριτική υπερ-σκηνοθέτες του καφέ.

Without further dudu 5/5 ελπίζω σε δεύτερη σεζόν με όλο το budget!

Διαβάστε ακόμα:

gif03

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s