Robocop 1987 VS Robocop 2014

Την τελευταία δεκαετία έχουμε ζήσει πολλά reboot ταινιών που μας «σημάδεψαν» στο παρελθόν, πρόσφατο ή μακρινό. Έτσι και σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε ένα ακόμα reboot το οποίο βασίζεται σε ταινία σταθμό για το Sci-Fi.

Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι το Ρόμποκοπ, μιλάμε για μια ταινία του 1987 των Neumeier & Miner σε σκηνοθεσία Verhoeven. Η ιδέα όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο («Το μέλλον στην επιβολή  του νόμου»), προήλθε από δυο διαφορετικές ιδέες των δυο προαναφερθέντων με κοινό στοιχείο έναν αστυνομικό Ρομπότ. Η ταινία γυρίστηκε σε τρείς μήνες και δεν περίμενε κανείς ότι θα κάνει τον πάταγο που έκανε.

Οι ομοιότητες

Δεν θα γινόταν να αναφερόμαστε σε ένα reboot εάν δεν είχε ομοιότητες με την πρωτη ταινία φυσικά. Και στις δυο περιπτώσεις η ταινία αναφέρεται σε έναν αστυνομικό της αστυνομίας του Ντιτρόιτ -τον Άλεξ Μέρφυ -που μετά από την απόπειρα δολοφονίας του από κακοποιούς, για να επιζήσει τον μετέτρεψαν σε ανδροειδές χωρίς όμως να χάσει την δουλειά του καθώς έγινε ρομπότ αστυνομικός. Δυστυχώς θα έλεγε κάποιος πέραν από αυτό, δεν υπάρχουν άλλες ομοιότητες στις δυο αυτές ταινίες και θα συμφωνήσουμε, αλλά αυτό το κάνουμε αναγκαστικά γιατί οι διαφορές περιλαμβάνουν τις ομοιότητες, άρα θα προχωρήσουμε σε αυτές.

Οι διαφορές  

Θα ξεκινήσουμε αναφερόμενοι στην πιο σημαντική. Τον κόσμο και το περιβάλλον των ταινιών, στην ταινία του 1987, βλέπουμε ένα κόσμο που οι πολυεθνικές κάνουν κουμάντο στην πολιτική και όχι μόνο ανακατεύονται, αλλά μπορούν ενίοτε να την ελέγχουν. Αυτό το βλέπουμε ενεργά στην ταινία του 1987 γιατί η γνωστή εταιρεία OCP (Omni Consumer Products), έχει αγοράσει την πόλη του Ντιτρόιτ και άρα και την αστυνομία της πόλης. Από την άλλη στην ταινία του 2014, η ίδια εταιρεία ναι μεν ανακατεύεται με την πολιτική και την διακυβέρνηση αλλά όχι σε επίπεδο που βλέπουμε στην πρώτη ταινία, η ανάμειξη αυτή γίνεται μέσω δωρεών στην εκάστοτε κυβέρνηση, πολιτεία, δήμο με σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Μετά προχωράμε στην εγκληματικότητα  που προβαλλεται στις δυο ταινίες. Στην πρώτη ταινία βλέπουμε μια κατάσταση αναρχίας, μη οργανωμένο έγκλημα, χάος στους δρόμους οι κακοποιοί κλέβουν ανενόχλητοι τηλεοράσεις από τις βιτρίνες των καταστημάτων, βανδαλίζουν, βάζουν φωτιές σε περιουσίες και περιπολικά, χωρίς να τους ενοχλεί ή να τους εμποδίσει κανείς και το μόνο οργανωμένο έγκλημα το ελέγχει η ίδια η OCP με σκοπό να φτάσει την αξία της πόλης στο μηδέν. Από την άλλη, στην ταινία του 2014, βλέπουμε μια πόλη με οργανωμένη εγκληματικότητα, υπάρχουν αρχηγοί συμμοριών οργανωμένοι με οπλοστάσιο, βρώμικους αστυνομικούς συνεργάτες σε εταιρείες και απόλυτο έλεγχο σε οποιαδήποτε εγκληματική ομάδα.

Ας προχωρήσουμε στα media της κάθε ταινίας. Και στις δυο ταινίες βλέπουμε ότι υπάρχει μια ενημερωτική εκπομπή που ενημερώνει τον θεατή για το τι συμβαίνει κατά την διάρκεια των ταινιών. Στην πρώτη ταινία αναφέρεται ως mediabreak και μας ενημερώνει πως είναι η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι μαίνεται πόλεμος παντού, οικονομική κρίση και πείνα και φυσικά πάντα προσπαθούν να τα πουν όλα με ένα χαμόγελο. Στην ταινία του 2014, έχουμε την εκπομπή «The Novak Element», με τον παρουσιαστή Πάτ Νόβακ που τον ενσαρκώνει ο ηθοποιός Samuel Jackson. Στην εκπομπή του 2014 ο Πατ Νόβακ, είναι ένας άνθρωπος μιλιταριστής, πολεμοχαρής και σίγουρα απολυταρχικός που υποστηρίζει τον έλεγχο που έχουν οι πολυεθνικές.

Τελειώνουμε με τον κόσμο των media με τις διαφημίσεις και τις εκπομπές. Και οι δυο ταινίες θέλοντας να παρουσιάσουν την υπερκαταναλωτική μανία της εποχής, βασίζονται στην έλλειψη του κόσμου όσον αφορά την ασφάλεια και την ανάγκη από υλικά αγαθά. Αυτό το βλέπουμε στην ταινία του 1987, λόγω των συνεχών διαφημίσεων όσον αφορά το αυτοκίνητο SUX 6000 αλλά και άλλα προϊόντα, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, ανταλλακτικές καρδιές κλπ. Στην ταινία του 2014, βλέπουμε αυτή την μανία στα γραφεία της OCP που ο Michael Keaton μαζί με κάποιον υπάλληλο από το τμήμα Μάρκετινγκ που συνέχεια του παρουσιάζει πως πρέπει να κάνουν κάτι να πουλήσουν και του αναλύει την φιγούρα του Ρόμποκοπ που θα κυκλοφορήσει σε όλα τα παιχνιδάδικα.

Ας προχωρήσουμε όμως στους χαρακτήρες της ταινίας. Στην ταινία του 1987, ο Άλεξ Μέρφυ είναι ένας αστυνομικός που μόλις πήρε μετάθεση στο Ντιτρόιτ με σκοπό την ενίσχυση του τμήματος λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας στην πόλη και είχε σαν συνεργάτιδα  την Αν Λούις που την ενσάρκωνε η Nancy Allen. Η πρώτη τους περιπολία είχε ως αποτέλεσμα την «δολοφονία» του Άλεξ Μέρφυ και την μετατροπή του σε Ρόμπολοπ. Στην ταινία του 2014 ο Άλεξ Μέρφυ είναι Ντετέκτιβ με συνεργάτη του τον αρχιφύλακα Jack Lewis που από ότι καταλαβαίνουμε στην ταινία είναι χρόνια συνεργάτες και ασχολούνται με την διάλυση της εγκληματικής οργάνωσης του βαρόνου του εγκλήματος Antoine Vallon. Ο Vallon, βάζει βόμβα στο αυτοκίνητο του Μέρφυ και καταφέρνει να εκτελέσει τον Ντετέκτιβ Μέρφυ με αποτέλεσμα να γίνει Ρόμποκοπ.

Jack-Lewis-Anne-Lewis-RoboCop-1987-2014

Και στις δυο ταινίες ο Ρόμποκοπ σαν Άλεξ Μέρφυ είναι παντρεμένος και έχει και ένα γιο. Στην ταινία του 1987 η οικογένεια του Μέρφυ, δεν μαθαίνει ποτέ για το ότι ο αγαπημένος τους άνθρωπος έχει μεταμορφωθεί σε αστυνομικό ανδροειδές για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Από την άλλη στην ταινία του 2014 όχι μόνο η οικογένεια το γνωρίζει, αλλά είναι αυτοί που έδωσαν την συγκατάθεση τους (η γυναίκα του) για  να μεταμορφωθεί σε ανδροειδές ώστε να επιζήσει. Φυσικά και στις δυο ταινίες είχαμε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα και εκβάσεις.

Κλείνοντας στην ταινία του 1987, ο Ρόμποκοπ ήταν ένα δυσκίνητο ανδροειδές με σκοπό την επιβολή του νόμου και την διασφάλιση της δικαιοσύνης με οποιονδήποτε τρόπο. Ολιγομίλητος και με σειρά σε ό,τι κάνει και πάνω από όλα χωρίς να έχει επίγνωση του τι είναι ή του ποιος είναι αφού όταν τον κατασκεύασαν, του διέγραψαν όλη την μνήμη. Στην ταινία του 2014, ο Ρόμποκοπ  έχει από την πρώτη στιγμή επίγνωση του ποιος είναι και σε τι κατάσταση βρίσκεται αφού ο γνωστός Gary Oldman (ως Dr. Norton),  του έκανε ανάλυση του τι του κάνανε, και πως είναι τώρα. φυσικά οι αντιδράσεις στην ταινία του 2014 είναι όπως θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο. Και φυσικά στην ταινία του 2014 ο Ρόμπολοπ κινείται και μοιάζει σαν Νίντζα, γρήγορος ευλύγιστος και με χαρακτήρα. Αυτού του είδους τις διαφορές τις βλέπουμε κυρίως στην αγαπημένη μας μάχη και στις δυο ταινίες με το Ρομπότ καταστολής – μάχης ED-209.

Αποτελέσματα

Κάποιοι είπαν ότι δεν ήταν αναγκαία η δημιουργία ενός reboot της ταινίας του 1987 αλλά και γενικά του Franchise αφού ακόμα και σήμερα έχει μεγάλη απήχηση και  επιτυχία σε πολλούς τομείς (action figures, blu-ray κλπ.), όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και η τεχνολογία η οποία εξελίσσεται και μπορεί να μας προσφέρει τρομερά εφέ και λεπτομέρειες που δεν μπορούσαμε να δούμε στην δεκαετία του 80’. Μην ξεχνάμε ότι η ταινία του 2014 βασίστηκε σε μια ταινία του 80’, πράγμα που μπορεί να συμβεί σε άλλα 30 χρόνια από σήμερα. Τώρα το ποια από τις δυο ταινίες πιστεύετε ότι είναι καλύτερη, προτιμούμε να το αφήσουμε σε εσάς, ελπίζοντας ότι καλύψαμε τις λεπτομέρειες των δυο ταινιών.

 

Διαβάστε ακόμα:

gif04